Előfizetés

Gulyás korábbi kabinetfőnöke nemcsak Palkovics helyettes államtitkára lett, de ő felel az uniós pályázatok kiírásáért is

Á. B.
Publikálás dátuma
2020.09.28. 21:42

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Gyorsan emelkedik a csillaga.
2020. október 1-jei hatállyal Ágostházy Szabolcs vezeti a a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottságot (FKB)

- derült ki a Magyar Közlönyből. Az eddigi elnököt Perényi Zsigmondot (aki hivatalosan Perényi Sigismund Peter) szeptember elsejei hatállyal menti fel a miniszterelnök.  Mint arról a Népszava is beszámolt, Gulyás Gergely kabinetfőnökét előbb a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) helyettes államtitkárnak nevezték ki, aztán kapta meg ezt a posztot. Perényi Zsigmond is ebben a rangban látta el feladatait.  A javaslattevő, véleményező, döntés-előkészítő, koordináló szervként működő testület feladata az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéspolitika végrehajtásának összehangolása, a kormányzat fejlesztéspolitikai döntésének előkészítése, a Miniszterelnökség központi koordinációs tevékenységének ellátása. A Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság elnökét a miniszterelnök nevezi ki. Tagjai az irányító hatóságok vezetői, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által kijelölt két ember, valamint az igazoló hatóság vezetője. Az FKB elnöke és tagjai a bizottságban végzett tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek. A testületet 2014-ben hozta létre az Orbán-kormány.  

Tizenötmilliárdos alappal kedveskedik Orbán a kirgiz elnöknek

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.09.28. 21:06

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A Türk Tanács egyik országának vezetője éppen Budapesten vizitál.
Hétfő este hivatalos budapesti látogatásra érkezett Szooronbaj Dzseenbekov kirgiz elnök - derült ki a miniszterelnök Facebook-oldaláról. Hivatalos tájékoztatás egyelőre nem érkezett, hogy miről tárgyalhat egymással a két vezető. 
Egy eredménye már mindenesetre már úgy tűnik van: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint
létrehozzák a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alapot.

Az indoklás szerint ennek "célja, hogy a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában vegyen részt hitelnyújtással, tőkeági finanszírozással vagy egyéb pénzügyi instrumentum biztosításával." Nagyvonalú gesztusként a magyar fél 50 millió dolláros (kb. tizenöt és fél milliárd forint) ún. donor felajánlást biztosít az idei évi költségvetésből az alap számára.   

Szobrot avattak Bálint György emlékére

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.28. 19:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Megtiszteltetés számunkra, hogy Bálint György nem jelképesen, hanem ténylegesen volt tagja felsőoktatási intézményünk polgárságának, oktatói közösségének – hangsúlyozta az Iványi Gábor vezette Wesley János Lelkészképző Főiskola közleménye „Bálint gazda” halálakor. Bálint György idén nyáron, életének 101. évében hunyt el. Emlékére hétfőn kora este mellszobrot avattak Budapesten: Kocsis András Sándor alkotása a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (Iványi Gáborék egyháza) békásmegyeri központjában, a Megbékélés Háza Temploma kertjében kapott helyet.
Pár hónappal halála előtt Bálint György – Beer Miklós nyugalmazott katolikus püspökkel és Kocsis András Sándorral közösen – felhívást tett közzé, kérve, hogy lehetőségei szerint mindenki keressen valakit, aki a járványhelyzet miatt különösen bajban van, és segítsen rajta. „Karolj fel egy szegény családot, karolj fel egy elesett embert!” – állt a felhívásban.