Európai Bizottság;Orbán Viktor;Vera Jourová;Ursula von der Leyen;

2020-09-29 13:50:38

Kitart Jourová mellett a bizottsági elnök

A cseh kormány egyelőre hallgat Orbán leveléről, a magyar kormányfő ugyanakkor egy platformra került a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű párt elnökével, Tomio Okamurával.

Nem váltja le az Európai Bizottság alelnöki tisztségéből Vera Jourovát a grémium elnöke. Ursula von der Leyen kijelentette, teljesen megbízik a jogállamiságért felelős alelnökében azt követően, hogy Orbán Viktor előzőleg levélben követelte lemondását a Spiegel múlt szombati kiadásában megjelent interjú miatt, amelyben a magyar kormányt bírálta.

Cseh kormányzati illetékes eddig nem szólalt meg az ügyben. Az ugyanakkor jellemző, hogy a magyar kormányfő a szélsőséges, idegengyűlölő kijelentéseiről ismert populista politikussal, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) vezetőjével, Tomio Okamurával került egy platformra, aki egyetértését fejezte ki a magyar miniszterelnökkel. Szerinte Jourová fellépése a cseh érdekeknek sem felel meg, elnyomja a „szabadságot és a demokráciát, fellép a kellemetlen véleményekkel szembeni cenzúráért".

Az ellenzéki Kalózpárt elnöke, Ivan Bartos ugyanakkor kifejtette, Csehországban is aggodalommal figyelik a magyarországi fejleményeket, emiatt biztos, hogy nem kell lemondania a cseh biztosnak. A magyar kormány folyamatosan a demokratikus ellenzékkel hadakozik, megnehezíti a független sajtó és a közhasznú egyesületek dolgát. Rámutatott, azért sem releváns a magyar kormányfő levele, mert az Európai Bizottság nem az egyes kormányoktól, hanem az Európai Parlamenttől kapja meg a bizalmat. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Jourová a csehországi történésekkel szemben is hasonló bátorsággal lép majd fel.