Előfizetés

Visszalőtt az ügyészség Fekete-Győr Andrásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 10:52

Fotó: Mónus Márton / MTI
A vádhatóság szerint a véleménynyilvánítás szabadságába nem tartozik bele a szolgálatot teljesítő rendőrség füstgyertyával való dobálása.
A Momentum Mozgalom elnökével szemben korábban hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat, amiért az ügyészség szerint a 2018-as, túlóra elleni tüntetések alkalmával füstgyertyát dobott a Kossuth téren a rendőrökre. Ezt követően a Népszava is beszámolt arról a sajtótájékoztatóról, amit a politikus tartott kedden a Legfőbb Ügyészség épülete előtt. Itt egyebek mellett arról beszélt, a hatóság elleni erőszak vádja nevetséges és szánalmas az Orbán-féle ügyészség részéről – Fehéroroszországban és Putyin Oroszországában talán nem lenne abszurd, de az Európai Unióban mindenképp annak számít. Erre reagálva a Legfőbb Ügyészség lapunknak is megküldött tájékoztatásban azt írja, az ilyen és hasonló esetekben minden elkövetővel szemben azonos módon, a törvények szerint lép fel az ügyészség és a bíróságok bűnösséget kimondó és szankciót megállapító határozatokat hoznak. Emlékeztetnek, a demonstrációkkal összefüggésben kilenc ember ellen emeltek vádat hivatalos személy elleni erőszak miatt, ebből hat esetben született már ítélet és mindegyik esetben elmarasztó volt a bíróság döntése. Egy vádlottat pedig 1 év 8 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság.
"A törvény előtti egyenlőség megsértése lenne, ha egyesek politikai szerepvállalásuk miatt mentesülhetnének a jogszerű és igazságos eljárások alól."

Jelezték, a "jogállami elveknek megfelelően" a bíróság mondja majd ki a végső szót. 

Újabb 8 halott és 894 igazolt koronavírus-fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 09:34

Fotó: KAROLY ARVAI /
Nem gyengül a járvány, az elhunytak száma 765-re nőtt.
A friss adatok szerint 894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A hivatalos járványügyi honlap tájékoztatása szerint meghalt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma most 19 806 fő, 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük
54-en vannak lélegeztetőgépen.

A honlap ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Az Operatív Törzs döntése nyomán jelenleg 30 óvodában és 6 iskolában van rendkívüli szünet, 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet vezettek be a koronavírus-megbetegedések miatt.

Mozgósít a CÖF a fővárosi közgyűlés ülésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 08:41

Fotó: Népszava
A kormánypárti civilek a Liget-projekt mellett állnának ki.
Ismét színrelép a békemeneteket is szervező CÖF-CÖKA, hogy támogassa a Liget-projekt folytatását - írja a 24.hu. 
A portál szerint a szervezet kedden mozgósító köremailben hívta fel a híveit, hogy minél többen menjenek el a Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés szerdai ülésére, ahol a Városligeti Építési Szabályzat módosítása lesz az egyik napirendi pont.

Állpontjuk szerint ezzel a lépéssel Karácsony Gergely "végképp ellehetetlenítené a park történelmi megújítását." Valójában arról van szó, hogy Karácsony a korábbi ígéreteknek megfelelően a dokumentummal teremtené meg a jogi hátterét annak, hogy az eddig el nem kezdett építkezések ne is induljanak meg a Városligetben. A VÉSZ három épület megvalósítását gátolná meg: elmaradna az Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház, Magyar Innováció Háza megépítése.
A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza a Városligetben 2020. szeptember 11-én.
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Szervezkedni mindenesetre bőven van miből a CÖF-nek: korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy idén is bőkezű, 100 millió forintos támogatást adott nekik a Szerencsejáték Zrt. Nem ez az első adományuk az állami cégtől: tavaly például 70 millió forintos szponzori szerződést nyert el tőlük a CÖF.