Előfizetés

Természetes módszerekkel is fokozható a védekezőképesség

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.09.30. 16:16

Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
A koronavírus, de általában a kórokozók elleni védekezéshez szükség van szervezetünk erősítésére, immunrendszerünk zavartalan, harmonikus működésére.
Nagy erőkkel zajlik a világban az oltások, illetve a Covid-19 betegség és más súlyos állapotok gyógyítására alkalmas gyógyszerek fejlesztése, de vannak természetes lehetőségek is, amelyekkel sokat tehetünk a betegségek megelőzéséért; olyan állapotba hozhatjuk a szervezetünket, hogy képes legyen a fertőzésekkel szembeni védekezésre. Mintaként szolgálhatnak ehhez olyan ősi, holisztikus - azaz az emberi szervezetet test-elme-lélek megbonthatatlan egységeként kezelő - gyógyító rendszerek, mint a hagyományos kínai- és az indiai eredetű ájurvédikus orvoslás. Mindkettő nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Ezt szolgálja az alkat szerinti, személyre szabott táplálkozás, a rendszeres mozgás, a légző-gyakorlatok, relaxáció, meditáció, gyógynövények és különböző masszázsterápiák alkalmazása – mondta Kürti Katalin gyermekgyógyász a Népszavának.
Az immunrendszer bonyolult működésének része a veleszületett, úgynevezett celluláris immunitás, amely felismeri és igyekszik megsemmisíteni a betolakodót. A tanult vagy szerzett, azaz humorális immunitás feladata pedig az antitestek termelése. A kettő közötti kommunikáció és egyensúly fontos része a kórokozók elleni védelemnek. Az egyensúlyuk megtartásához, azaz az immunrendszer harmonikus működésének megőrzéséhez a doktornő több tanácsot is adott. 
A méregtelenítés segíti a szervezet megfelelő működését. Ennek legősibb formája a böjt. Kürti Katalin azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a koplalás nem mindenki számára előnyös. 
„Felnőtteknél a heti egy gyümölcs- vagy folyadéknap beiktatása még rendben van, de hosszabb böjtbe szakember tanácsa nélkül ne kezdjünk.”

A méregtelenítés folyamatát bő folyadék fogyasztása mellett a máj és a vese működését támogató gyógynövényekkel, valamint máriatövisből, vérehulló fecskefűből, sóskaborbolyából készülő homeopátiás szerekkel is segíthetjük. Egy Magyarországon bányászott humuszból készült – gyógyszertárból vagy gyógynövényboltból beszerezhető –, huminsavat tartalmazó, vitaminokkal és nyomelemekkel dúsított étrend-kiegészítő, illetve az algák, elsősorban a Chlorella nevű zöldalga is jótékony hatású lehet. A nyirokrendszer tisztításához egyebek mellett a keringést segítő masszázsok és a rendszeres mozgás is hozzájárul – mondta a gyerekorvos. A vastagbél kitisztításában jó szolgálatot tehet egy, szintén patikában kapható, magnézium-oxidot és többek között C-vitamint is tartalmazó készítmény. A bélrendszer egészségét támogatják a pre- és probiotikumok. Ma már egyre többet hallani a fermentált zöldségek jótékony hatásáról is, amelyek szintén segítik a normális baktériumflóra - például egy antibiotikumos kezelés utáni - visszaállítását és fenntartását. 
Az immunrendszer harmonikus működését vitaminokkal is támogathatjuk. Alapként mindenkinek javasolt a megfelelő adagolásban szedett C- és D-vitamin és az A-vitamin, amely a nyálkahártyák épségének védelmét szolgálja. A nyomelemek közül elsősorban cink és szelén bevitele ajánlott. 
Légúti betegségek megelőzésére a gyermekorvos szerint érdemes homeopátiás gyógyszereket is alkalmazni. Az echinaceából, vagyis a bíbor kasvirágból készített szer például méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, az immunrendszer működését harmonizáló hatású. A vincetoxicum, azaz a vadpaprika pedig fokozza a vírusok okozta lázas, hurutos betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Influenzás időszakban jó szolgálatot tehet a kevert influenza vírustörzsekből előállított homeopátiás szer is. Hasznosak az immunrendszert mozgósító béta-glükán készítmények, amelyek C-vitamint és cinket is tartalmaznak – sorolta a szakember.
Illóolajok párologtatásával az immunrendszer támogatása mellett a levegőt is tisztíthatjuk. Nagyon hasznos a teafa-, a levendula-, a citrom-, a boróka-, a kakukkfű-, a szurokfű, vagyis az oregáno olaja. Gyógynövényekből immunműködést támogató teákat is főzhetünk. Ajánlott a kakukkfűből, szurokfűből, csipkehúsból és fürtös mentából, valamint a Kínában sűrűn alkalmazott egynyári ürömből készülő forró ital fogyasztása. Gyógygombák is alkalmasak az immunrendszer támogatására, elsősorban a pecsétviasz-, a kínai hernyó- és a shiitake gomba javasolt. És ne feledkezzünk el a konyhában használt fokhagyma- és vöröshagyma jótékony hatásairól sem – emlékeztetett Kürti Katalin.

„Megesz” a stressz

„Az egyre szaporodó stresszfaktorok jelentősen gyengíthetik immunrendszerünk működését. A fizikai oldalról támadók - például kemikália maradványok az ételben, ételszínezékek, tartósítószerek, az állatoknak is adott antibiotikumok és hormonkészítmények húsban, tejben található maradványai, a levegő és vizek szennyezettsége, az elektroszmog, stb. - hatásainak semlegesítése fokozott terhelést jelent szervezetünknek, ami a betolakodók elleni védelemtől veszi el az immunrendszer energiáját. A sokfelől – munkahely, család, hírek – érkező negatív mentális és pszichés hatások felboríthatják lelki egyensúlyunkat, gyengítve ezzel a védekezőképességet. 
A jelenlegi vírushelyzet miatti félelem és szorongás is képes arra, hogy gyengítse az immunrendszert”

– hangsúlyozta a szakember.

Ennek ellensúlyozására többféle módszer is létezik. A relaxáció, a meditáció, az autogén tréning, valamint az életkornak, fizikai állapotnak, alkatnak és ízlésnek megfelelő rendszeres sportolás is segíthet.

Ha nem vagyunk jól

Arra az esetre, ha úgy érezzük, bujkál bennünk valami, a gyerekorvos a folyadékfogyasztás fontosságának hangsúlyozása mellett a napi C- és D-vitamin adagunk emelését, könnyű étrendre váltást, valamint néhány napos „nyugton maradást” javasol. 
„Ilyenkor a szervezet számára fontos a pihenés, hogy az energiáit a gyógyulásra, a betolakodóval szembeni védekezésre fordíthassa”

– hangsúlyozta Kürti Katalin.

Fékezheti a koronavírus terjedését és enyhítheti a betegség tüneteit egy gyógyszer

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 14:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Biztatók az antitest-készítmény első teszteredményei, de mivel még kevés betegen vizsgálták, nem tudni, mennyire megbízhatók.
A korai teszteredmények szerint hatásosnak tűnik a Regeneron biotech vállalat koronavírusos betegek kezelésére gyártott antitest-készítménye: egyrészt csökkenti a vírus jelenlétét a betegek szervezetében, ami azt jelenti, hogy kevésbé fertőznek, másrészt enyhíti a tüneteket – írta a Portfolio
A legnagyobb állapotjavulást azoknál a pácienseknél érte el, akiknek a szervezete nem megfelelő természetes immunválasszal reagált a vírusra. A gyógyszert használó betegek enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, és a vállalat állítása szerint egy tesztalany sem került kórházba.
Egyelőre mindössze 275 páciens vizsgálatát végezték el, jelenleg 1000 főn tesztelik a készítményt, de az eredmények nagyon biztatóak szakemberek szerint. A társaság az eredményeit egy közleményben jelentette be, azt nem tudni, hogy ezeket más kutatók is validálták-e, és hogy mennyire megbízhatók.

Fesztiválidéző rock’n’roll buli

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.30. 13:33
Új album - A vírus megjelenése után virtuálisan folytatták az alkotást
Fotó: ZSÓLYOMI NORBERT
Az Ivan & The Parazol új albuma Budapestről, személyes élményekről, csalódásokról, nevetésről, sírásról szól, bemutatva sok-sok év görbe tükrét.
– Aki zenélt vagy énekelt már tévében, annak egy raktárkoncert sem lehet fura – mondja Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol nevű együttes énekese. A rock’n’roll zenét játszó zenekar még a nyár végén vett részt a Raktárkoncert című sorozatban, melyben csaknem kétszáz magyar zenészhez hasonlóan rendhagyó módon pótolta az elmaradt koncertjét. A felvételeken együttesek és énekesek különleges, raktárépületekben adták elő szerzeményeiket, melyeket most bárki megtekinthet, aki díjmentesen regisztrál a mindiGO TV alkalmazásban. A kínálatban ráadásul több korosztály és zenei stílus is képviselteti magát, úgymint a rock és a mulatós zene jeles képviselői, számos fesztiválzenekar, és persze zenei legendák is. Vitáris Iván szerint leszámítva azt a tényt, hogy egy üres koncertteremben adtak elő, az elkészült felvétel olyan hatást kelt mintha nagyobb közönség előtt léptek volna fel, megidézve a fesztiválok és klubok hangulatát. – A technikai felszereltség is pontosan megegyezett a nevesebb fesztiválok minőségével – mondja a frontember, akinek külön öröm volt a fellépés során újra látni azokat a technikusokat, akikkel a nyári rendezvényeken szokott találkozni, és akik a rendhagyó helyzet ellenére ugyanolyan lelkesedéssel és minőségben vezényelték le a felvételt. A márciusban beköszöntő koronavírus amúgy a csapat munkáját is feltartóztatta: tavasszal ugyanis éppen egy lemezírási folyamat kellős közepén tartottak. – A vírus megjelenése után nem nagyon tudtunk tovább dolgozni – mondja Vitáris, aki társaival virtuálisan folytatta az alkotást, így az éppen készülő dalokat e-mailben küldték el egymásnak, majd a szerzeményekhez mindenki hozzátette a saját részét, vagyis a gitárt, a dobot, a zongorát és az éneket. A korlátozások feloldása után a tagok viszont már stúdióban rögzítették az első magyar nyelvű albumukat, ami rendhagyó lesz az együttes életében, mivel eddigi lemezeiken csak egy-egy magyar nyelvű dal szerepelt. – Az új anyag úgy tűnik vízválasztó lesz a csapat életében, elvégre Budapestről és rólunk íródott, így lesznek benne személyes élmények, csalódások, nevetések és sírások, bemutatva sok-sok év görbe tükrét – mondja az énekes. Vitáris úgy érzi, hogy a jelen helyzet miatt – ha egy időre is –, átalakul a zeneipar. Amíg ugyanis tombol a második hullám, addig csak szűk körben, és a szabályokat betartva lehet koncertezni, így ebben az időszakban különösen jól jönnek az olyan streamelt vagy előre rögzített fellépések, mint a Raktárkoncert. Éppen ezért a sorozat oldalát (raktarkoncert.hu) érdemes gyakran látogatni, a tervek szerint ugyanis november végéig érkeznek majd folyamatosan az új fellépések. A sorozat minősége pedig garantáltan magas lesz, a szervező, a Lounge Group ügynökség nemcsak otthonosan mozog a hazai celebvilágban, de korábban már megvalósította az MVM Zenergia első online sugárzott, komolyzenei koncertjét is.