Előfizetés

A települések bevonását kérik az uniós válságkezelési pénzek elosztásába a kormánytól ellenzéki polgármesterek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 19:37

Fotó: Népszava
A 30 éves önkormányzatiság születésnapján a szabadságra, a szolidaritásra, a közhatalom megosztására figyelmeztetik a „sarcoló” kormányt.
Kezdeményezzük, hogy az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatást legalább fele részben az önkormányzatokon keresztül, lakosságarányosan használja fel a kormány – olvasható kiadott, 56 önkormányzati vezető által aláírt nyilatkozatban.    A főváros honlapján olvasható dokumentum szerint Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, öt helyettese és félszáz település ellenzéki, független polgármestere kezdeményezésük támogatására kérik a településeiken élő polgárokat.  Mint azt a helyi önkormányzatok napja alkalmából, magyar önkormányzatiság 30. születésnapján – Bibó Istvánt idézve – megerősítették hogy Magyarország települési önkormányzatait „a szabadság kis köreinek" tartják.
„Célunknak és feladatunknak annak szolgálatát tekintjük, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, egyenlő polgártársakként élhessenek együtt. Az önkormányzatiság kereszténydemokrata hagyományait, szabadságpárti és szociáldemokrata elveit tiszteletben tartva nemcsak jogunk, hanem kötelességünk is megmutatni: lehet tisztességgel és becsülettel vezetni a ránk bízott településeket, ezzel is hozzájárulva Magyarország újra demokratizálásához és a politikai kultúraváltáshoz.”

– fogalmaztak.

A nyilatkozat aláírói kiállnak az önkormányzati autonómiáért, a szolidaritásért, a közhatalom megosztásáért, korlátozásáért és ellenőrzéséért. Egyben felhívják a figyelmet a kormány „felelőtlen politikájára”, amelynek vesztesei a válság által veszélyeztetett emberek és vállalkozások lehetnek. Leszögezték:
„Sem a járvány, sem a gazdasági válság kezelése nem lehet sikeres az önkormányzatok ellenében, csakis velük partnerségben. A kormány azonban magukra hagyta a településeket, támogatás és együttműködés helyett sarcpolitikával sújtja őket.”

Visszaszerelték a gázórát Iványiék MÁV-telepi iskolájára, véget ért az iskolavédő demonstráció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 19:22
Iványi Gábor
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ugyanakkor hosszabb távon nem függesztik fel a tiltakozást. Azt követelik, hogy magyar állam fizesse meg azt a hatmilliárd forintot, amellyel egy 2017-es strasbourgi döntés értelmében tartozik a MET-nek.
A Nemzeti Közművek (NKM) visszaszerelte a gázórát az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) X. kerületi, MÁV-telepi iskolájára, ezzel a szervezet iskoláit védő önkéntesek szervezett riadóláncos demonstrációja is befejeződik – közölte a lelkész szerdai sajtótájékoztatóján. A VIII. kerületi Dankó utcai Oltalom Karitatív Egyesület épülete előtti eseményt a Mérce élőben közvetítette.
A Népszava szeptember 17-én írta meg, hogy jelentős, százmilliós közműtartozás miatt a MET MÁV-telepi iskolájából a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és aznap ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is. Iványiék riadóláncot, majd őrséget szerveztek arra az esetre, ha a közművek emberei valóban megjelennének a Dankó utcában. Azóta egyre több magánszemély és önkormányzat, köztük a főváros is adományokat juttatott a MET-nek, és ahogy arról lapunk szintén beszámolt: múlt csütörtökön az NKM „egyoldalú nyilatkozatban” vállalta, hogy egyelőre nem kapcsolja ki a gázszolgáltatást az intézményekben.
Budapest nevében a főpolgármester is adományozott és őrködött a Dankó utcában
Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala
Iványi Gábor ugyanakkor elmondta: hosszabb távon a tiltakozást nem függesztik fel. Azt követelik, hogy magyar állam fizesse meg azt a hatmilliárd forintot, amellyel egy 2017-es strasbourgi döntés értelmében tartozik a MET-nek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése szerint az állam jogsértően vonta meg a szervezet egyházi státuszát, amelynek visszaszerzéséért ugyancsak küzdeni fognak. A jogosan nekik járó pénzből ugyanis sokszorosan vissza tudnák fizetni az NKM-nek a tartozást.

Fűtés van, de a személyzet hiányzik a kiskunhalasi mobil járványkórházban

D. A.
Publikálás dátuma
2020.09.30. 19:04
Orbán Viktor a kiskunhalasi konténerkórházban
Fotó: Facebook
"Azért nincsenek betegek a kiskunhalasi járványkórházban, mert nincs elég orvos és ápoló! A téliesítés pedig egészen mást jelent, mint gondoltuk" – írja posztjában Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, aki szerdán megnézte: miért nem üzemel még az intézmény. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén Harangozó Tamás (MSZP) kérdezte meg Pintér Sándortól a miniszteri meghallgatásakor, hogy átvette-e már a büntetés végrehajtás a tavasszal rekordidő alatt felépült kiskunhalasi mobil járványkórházat. Pintér erre azt válaszolta, hogy: "Nem, a kórház a kiskunhalasi Semmelweis Kórház üzemeltetésében van." És hozzátette: a konténerkórházat egyébként még téliesíteni kell. Szabó Tímea mint írja, megkereste a kiskunhalasi járványkórház igazgatóját, aki elmondta: fűtés van és a betegellátásnak nincs akadálya most és télen sem a sok milliárdért épült konténerkórházban. A sajtóban megjelent téliesítés azt jelenti, hogy a kórház tetején levő légtechnikai (fűtés-hűtés) csöveket kell majd megvédeni a nagy mennyiségű hótól illetve az extrém fagytól. Előbbitől azért, mert a hó súlya eltörheti, az utóbbitól pedig, hogy ne repedjenek meg a csövek. Ettől még most és egész télen elvileg(!) működik a betegellátás.” - írja az ellenzéki politikus. Szerinte a valódi probléma azonban ennél sokkal súlyosabb. Kiderült ugyanis, hogy azért nincsenek covidos betegek a legmodernebb orvostechnikai felszereléssel rendelkező, erre kijelölt járványkórházban, mert nincs elég ápoló és orvos, akit eddig át lehetett volna oda vezényelni. Az ellenzéki politikus úgy tudja, holnap dönt az operatív törzs az alföldi régióból történő orvos-átvezénylésről.