mobil;díj;verseny;fotózás;

Két magyar is díjat nyert a világ legnagyobb mobilfotós versenyén

Aljona Akszjonovics idős párt és Biri Andrea strandoló gyerekeket ábrázoló képét jutalmazta a nemzetközi zsűri.

Százhúsz országból 1,19 millió nevezés érkezett a Huawei Next Image elnevezésű versenybe, amelynek témája a világjárvánnyal sújtott idei nyár volt. A fődíjat egy dán fotós, Sune Pedersen Ölelés című képe nyerte, Aljona Akszjonovics a Hello, Élet! kategóriában győzött Life Goals című fotójával, míg Biri Andrea Summer Time című alkotását különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri – közölték a szervezők.

Mint írták, az abszolút győztes Sune Pedersen az Ölelés című képén a nagypapa öleléséből áradó szeretetet örökítette meg unokája születésnapján, a világjárvány idején. Hónapok óta az volt az első alkalom, hogy az idős férfi elhagyta otthonát, de unokáit így is csak egy műanyag fólián keresztül ölelhette meg.

Aljona Akszjonovics Life Goals című képe nem sokkal a Magyarországon bevezetett korlátozó intézkedések feloldása után készült, családi nyaralásuk alatt. Az egri strandon éppen a kijárat felé vettük az irányt, amikor megláttam a vízben egymás mellett ülő idős párt – idézte fel a kép készítésének körülményeit a fotós.

Biri Andrea a Summer Time című fotóján két gyerek önfeledt strandolását mutatja be.

"A képen egy családi ismerősünk fia éppen leönti a férjem fiát Szarvason, a legnagyobb kánikulában. A fiúk locsolgatták egymást vödörrel és ugráltak a stégről, mi pedig jókat szórakoztunk rajtuk"– elevenítette fel.

A Next Image című versenyben hat kategória - Near Far (Közel és távol); Good Night (Jó éjszakát); Hello, Life (Hello, élet); Faces (Arcok); Storyteller (Történetmesélő); illetve a videós tartalmak számára meghirdetett Live Moments (Élő pillanatok) - legjobbjait díjazták. A kategóriák globális nyertesei a Huawei legújabb csúcskészüléke, a P40 Pro mellett ezerdolláros (nagyjából 300 ezer forintos) pénzjutalomban részesülnek. A verseny abszolút legjobbját Grand Prix díjjal jutalmazták, aki tízezer dollárral (mintegy hárommillió forinttal) és egy P40 Pro készülékkel lett gazdagabb.

A két magyar pályamű a legjobb magyar és nemzetközi fotográfusok képei között, a budapesti World Press Photo (WPP) kiállítás kísérő kiállításán is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban október 25-ig.