Politikatörténeti Intézet;interjú;Varga István;

2020-10-02 08:00:00

Végjáték a Kossuth térnél

Fordítva ülnek a lovon – így jellemezte a székházát elveszítő Politikatörténeti Intézet (PTI) magatartását Varga István, az állam képviseletében eljáró ügyvéd.

Miután a Kúria a közelmúltban elutasította a PTI felülvizsgálati kérelmét, véglegessé vált, hogy a baloldali szellemiségű kutatóközpontnak, könyvtárnak és levéltárnak távoznia kell Alkotmány utcai székhelyéről. Mint arról a Népszava is beszámolt, a monstre perben sokáig a PTI állt nyerésre, ám végül az állam győzött.

A helyzet pikantériája, hogy a Kúria egy olyan ügyben hozott döntést, amelyben közvetlenül is érintett. A kiürítés után ugyanis a kormány tervei szerint a legfelsőbb bíró fórum veszi birtokba a Kossuth térnél lévő épületet, a hajdani Igazságügyi Palotát, ahol az egyelőre otthontalan Néprajzi Múzeum is működött. „A Kúria végre visszaköltözhet a nemzet főterére” – érzékeltette a Népszavának nyilatkozva Varga István ügyvéd, hogy a maga részéről elégedett a fejleményekkel.

Földes György, a PTI ügyvezetője múlt héten lapunknak nyilatkozva „felháborítónak és elszomorítónak” minősítette a Kúria mostani döntését. Hangsúlyozta: a nemzeti értéket képviselő intézet nem kapott sem anyagi ellentételezést, sem csereingatlant. Ennek ellenére szeretne eleget tenni feladatának, azaz tovább működni.

Már csak az a kérdés, hogyan és hol. Földes a szóba jöhető lehetőségekről nem beszélt, de arra felhívta a figyelmet, hogy a PTI ragaszkodik ahhoz: az állam térítse meg a levéltári anyag „felelős őrzése” és az ingatlanban elvégzett munkálatok költségeit.

Varga István úgy látja, „ezek már csak gyenge próbálkozások”. A levéltári anyag ügye nem hozzá tartozik, azt viszont kötve hiszi, hogy a közel 50 millió forintos kompenzációt, amit a PTI a székházra költött összegre hivatkozva szeretne kapni, a bíróság megítéli majd az intézet számára. „Jogerős ítélet szól arról, hogy a Politikatörténeti Intézetnek mennie kell” – jelentette ki az ügyvéd.

A PTI – ahogy Földes György fogalmazott – mindent megtesz, hogy elhagyja az ingatlant, de ehhez időre van szüksége. Az eredetileg megszabott 30 napos határidő teljesíthetetlenül kevés: egy levél tanúsága szerint az intézet december végéig szeretne haladékot kapni a kiköltözésre.

Kérdésünkre, méltányosnak tartja-e, hogy az intézetnek mindenfajta ellentételezés nélkül, rövid határidővel kell elhagynia székházát, Varga István közölte: a PTI inkább annak örülhetne, hogy évtizedekig ingyenesen használhatta az Alkotmány utcai épületet. Az ügyvéd erre mondja azt, hogy „fordítva ülnek a lovon”. Régóta tudni lehet, hogy ez lesz a vége – tette hozzá Varga –, elegendő idő volt felkészülni az épület kiürítésére.

Az állam ügyvédje végrehajtási eljárást indított: ha a PTI nem hagyja el sürgősen az ingatlant, akkor előbb bírság jön, aztán a végrehajtók konkrét intézkedése. Varga István ugyanakkor biztosra veszi, hogy az intézet „nem a híd alá kerül”, és attól sem kell tartani, hogy a „végrehajtók kiteszik az esőbe” a PTI-ben őrzött iratokat. Az állam – jelentette ki – gondoskodni fog a levéltári anyag elhelyezéséről, erről folynak a tárgyalások. (Egry Gábor, a PTI főigazgatója lapunknak korábban elmondta, hogy a székházban lévő anyagokat csak szigorú szabályokat betartva, pontos nyilvántartás elkészülte után lehet elszállítani.)

Miközben a baloldali PTI a fennmaradásáért küzd, a kormány által létrehozott különféle intézetek nem szenvednek hiányt költségvetési támogatásban. Megjegyzésünkre az ügyvéd közölte: „Rosszul van feltéve a kérdés. Ismétlem, hogy a PTI ügyében jogerős döntés született, amelynek – tetszik, nem tetszik – eleget kell tenni”. Megkérdeztük, mennyi esélyt lát rá, hogy az állam hasonló helyzetben egy jobboldali intézetet is kompenzáció nélkül tenne ki az utcára. Varga István úgy vélte, ezzel politikai síkra terelődik a téma, ami már nem tartozik az ügyvédi kompetenciájába.