Előfizetés

Salvini-per: a kormányfőt is meghallgatná a bíróság

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.03. 15:04

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP or licensors
Véget ért a volt belügyminiszter ügyében tartott első bírósági tárgyalás.
Mások mellett Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt is beidézte meghallgatásra a szicíliai miniszteri bíróság a Liga párt vezetője, Matteo Salvini ellen egy migránscsoport feltartóztatása miatt indított eljárásban

- jelentette az olasz sajtó szombaton az MTI szerint.    Az állami hírügynökség arról írt, Matteo Salvini első előzetes tárgyalása négy órán keresztül tartott. A miniszteri bíróság úgy döntött, hogy az ügyben további üléseket tart, és tanúként meg kívánja hallgatni a miniszterelnök mellett a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjét, Luigi Di Maiót, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert, valamint Elisabetta Trenta volt védelmi minisztert és Danilo Toninelli volt közlekedésügyi minisztert, aki a kikötőkért volt felelős. 
A következő ülést november 20-ra, az ezt követőt december 4-re tűzték ki. Az ügyészség a Matteo Salvinivel szembeni eljárás lezárását szorgalmazta.

Korábban a Népszava írta meg, hogy amennyiben a populista Liga elnökét elítélnék, akár 15 éves börtönnel sújthatnák. Ha elsőfokon legalább két évet kapna, akkor nem vállalhat politikai pozíciót. Pályafutásának ugyan ezzel nem lenne vége, de több évre fel kellene függesztenie a politikai szerepvállalást, így a jobboldal vezetője sem maradhatna.

Montenegró elesett a koronavírus elleni küzdelemben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.03. 11:09
Kórház Podgoricában.
Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP
Európában itt van lakosságarányosan a legtöbb fertőzött.
Az illetékesek megállapították, annak ellenére, hogy Montenegró a nyár elején 42 napig koronavírustól mentes övezetnek nevezhette magát, őszre legrosszabb járványhelyzettel rendelkező országok közé került - írja az MTI. 
Az európai országok közül Montenegróban jut százezer lakosra a legtöbb fertőzött. Ez a szám 1699.

Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a rossz mutatók miatt hétfőtől éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Montenegró három városában, bezáratták a vendéglátóhelyeket és megtiltották a családi, baráti összejöveteleket.  Utóbbi is mutathatja, az ország nem képes megküzdeni a járvánnyal. Pár nappal ezelőtt lapunk is megírta, hogy az egészségügyi válság rendkívül bizonytalan politikai helyzettel párosul. Senad Begic, a Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese szerint ha a múlt hetihez hasonló mértékben emelkedik a megbetegedések aránya, akkor összeomlik az egészségügyi rendszer.

Bibi újra aggódhat bársonyszékéért

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.10.03. 09:30

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Avichai Mandelblit főügyész egy interjúban kifejtette, hogy a miniszterelnököt fel lehet függeszteni, ha hatáskörét a büntetőeljárás befolyásolására használja.
Hiába kapott haladékot a Benjamin Netanjahu miniszterelnök védelmét ellátó ügyvédi csapat, a kormányfő ismét komolyan aggódhat politikai jövőjéért. A jeruzsálemi kerületi bíróság csütörtökön november 29-ig adott haladékot a miniszterelnök védelmét ellátó ügyvédeknek arra, hogy válaszoljanak a politikus elleni büntetőeljárásban felmerülő kérdésekre. Az eredeti határidő október 18-a lett volna, a bíróság az Izraelben egyre aggasztóbb járványhelyzet és az újabb karantén miatt hosszabbított. Netanjahu perének kezdete, a koronavírus első hulláma miatt márciusról eleve május 24-re tolódott. A tanúk meghallgatása és a bizonyítási szakasz januárban kezdődött volna heti három meghallgatással, így vélhetően az is tovább tolódik. Netanjahu ennek ellenére gyorsan komoly pácba kerülhet, miután Avichai Mandelblit főügyész kedden egy interjúban kifejtette, hogy a miniszterelnököt fel lehet függeszteni, ha hatáskörét a büntetőeljárás befolyásolására használja. A főügyész az ultraortodox Mishpacha magazinnak nyilatkozott, csak a cikk jövő héten jelenik majd meg, de a rögzített interjút megszerezte a 12-es tévécsatorna. Mandelblit kijelentése felkavarta az izraeli politika eleve forrongó vizeit, hiszen a tavaly novemberben vesztegetéssel, csalással és hatalommal való visszaéléssel megvádolt miniszterelnök kapcsán korábban maga a főügyész jelentette ki, hogy az ellene folyó per dacára megalakíthatja ötödik kormányát. Az izraeli törvények szerint a miniszterek azonnal kötelesek lemondani, ha vádat emelnek ellenük, de a jogszabály nem rendelkezik a miniszterelnök elleni vádemelés esetéről. Ha a kormányfőt jogerősen elítélik, akkor le kell mondania, addig viszont, hacsak önszántából nem távozik, elláthatja feladatát. Netanjahu májusi beiktatásakor és a bírósági eljárás kezdetén az ellenzék vezére, Jair Lapid, a Jes Atid párt elnöke úgy fogalmazott, hogy Netanjahu pere Izrael szégyene. „Bibi” szerinte csak azért lehet most miniszterelnök, mert a knesszet tagjai el sem tudták volna képzelni, hogy egy korrupcióval vádolt kormányfőben nincs annyi jóérzés, hogy lemondjon tisztségéről. A kormányfőnek nemhogy esze ágában sincs lemondani, hanem tovább feszítette a húrt. A Times of Israel szerint ügyvédjei és politikai szövetségesei többször is igyekeztek késleltetni és hiteltelenné tenni a nyomozást. Ő maga politikai boszorkányüldözésről beszél, tagadja az ellene felhozott vádakat, elfogultsággal vádolja az ügyészséget, bíróságot.  A Netanjahu lemondását követelő tüntetések május óta a járványügyi korlátozások és az újabb karantén ellenére folyamatosak. A tiltakozást az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel nemrég aláírt történelmi jelentőségű békeszerződés sem csillapította, mint ahogy az sem, hogy csütörtökön bejelentették, megkezdődnek a béketárgyalások Libanonnal is. A kormányfő hiába próbálta megtiltani, hogy bárki a lakásától 1000 méternél távolabb demonstráljon, a Kneszet ezt leszavazta, továbbra is lehetővé téve a Bibi házához közeli tüntetéseket.