Előfizetés

Több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 17:53

Fotó: AFP
Immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén követelték Lukasenko lemondását.
A rendőrség 317 embert vett őrizetbe Minszkben és az ország más városaiban tartott vasárnapi tüntetéseken – közölte hétfőn a fehérorosz belügyminisztérium. Minszk központjában vasárnap ismét tízezrek tüntettek Alexandr Lukasenko fehérorosz elnök lemondását, új, tiszta és szabad választások kiírását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve, immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén. A rendőrség vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatásához. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Lukasenko a voksok 80,1 százalékát kapta, s így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt. A tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

WHO: Világszerte már minden tizedik ember elkaphatta a koronavírus-fertőzést

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 17:41

Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
Az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója közölte: a számok jelentősen eltérnek a városi és a vidéki környezetben élők esetében.
A szakértői becslések szerint világszerte körülbelül minden tizedik ember elkaphatta már a koronavírus-fertőzést – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn Genfben. Michael Ryan arról számolt be, hogy a számok jelentősen eltérnek a városi és a vidéki környezetben élők, a különböző embercsoportok esetében, azonban az eredmény mindenképp azt jelenti, hogy
a világ 7,6 milliárd fő körüli lakosságának túlnyomó többsége továbbra is kockázatnak van kitéve.

Ez a becslés, miszerint már mintegy 760 millió ember elkaphatta a koronavírust, messze felülmúlja az eddig igazolt fertőzéses esetek 35 milliós számát. Szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy a hivatalosan regisztrált adatoknál lényegesen magasabbak lehetnek a valós számok. Eközben az Egyesült Államok kormányának képviselője ismét a WHO reformját sürgette, és Kínára utalva elfogadhatatlannak nevezte az egyik tagállam azon "hibáját", hogy nem közöl időben pontos és teljes körű adatokat a járványkitörésekről. Brett Giroir, az amerikai egészségügyi minisztérium vírustesztelésekért felelős miniszterhelyettese az Európai Unióhoz és Ausztráliához hasonlóan
arra szólította fel a szervezetet, hogy küldjön nemzetközi szakértői csoportot Kínába az új típusú koronavírus eredetének felderítésére.

Moszkva még mindig eltolja magától a Navalnij-ügyet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.05. 17:12

Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Az orosz külügyminiszter szerint a berlini Charité klinika nem talált harci méreganyagot az ellenzéki politikus mintáiban.
Továbbra is vitatja Oroszország, hogy a hírhedt anyagot találták meg Putyin egy leghangosabb bírálójának szervezetében. Most Szergej Lavrov beszélt arról, hogy a mérget a német hadsereg laboratóriumában mutatták ki, nem pedig a kórházban.
„A mai napig nem tudjuk, hogy a franciák és a svédek (akik megerősítették a Bundeswehr szakértőinek véleményét) maguk vettek-e mintát, vagy ezeket a németek bocsátották a rendelkezésükre”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Hozzátette, hogy Moszkva a titkolózás ellenére az ügy végére akar járni. Az orosz diplomácia vezetője szerint az omszki orvosok minden leletet német kollégáik rendelkezésére bocsátották, amikor az ellenzéki politikust Berlinbe szállították át. Mint mondta, Moszkvának nincsenek kételyei afelől, hogy az EU megkísérel majd újabb egyoldalú, nem az ENSZ által megállapított normákon, az egyetemes nemzetközi jogi kereten alapuló szankciókat bevezetni Oroszország ellen, azon a címen, hogy a Navalnij-ügyben állítólag megsértette a vegyifegyver-tilalmi egyezményt. Lavrov kilátásba helyezte, hogy Moszkva nem hagyja majd válasz nélkül, ha az EU politikai alapon tovább fogja korlátozni áruinak bejutását az európai piacra.
Egy szeptember 23-ai képen Navalnij 32 nap után először elhagyta a kórházat.
Fotó: ALEXEY NAVALNY INSTAGRAM/APF / AFP
Az orosz külügyminisztérium szombaton kifogásolta, hogy a német fél elutasította a berlini orosz nagykövetségnek a Navalnijhoz való konzuli hozzáférésre vonatkozó kérését. Mint ahogy arról lapunk a múlt héten beszámolt, Alekszej Navalnij szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő adott utasítást a megmérgezésére, és a bűncselekmény indítéka az lehet, hogy a Kreml igyekszik megakadályozni a fehéroroszországi válsághoz hasonló folyamatok beindulását. Az ellenzéki vezető állításaira azonban kémtörténetet vázolt a Kreml. Dmitrij Peszkov szóvivő regálásában azt mondta: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal.