Előfizetés

Már a Hotel Sacher is elbocsájt – Jelenleg 405 ezer ember keres munkát Ausztriában

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2020.10.05. 18:55

Fotó: ALEX HALADA / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK / AFP
Rossz állapotban van az osztrák gazdaság szempontjából meghatározó idegenforgalom, a gazdasági miniszter szerint nagyon ártalmas a szaporodó utazási figyelmeztetés Ausztriával szemben.
Lehangoló adatokat tett közzé hétfői sajtóértekezletén Margarete Schramböck gazdasági miniszter: az osztrák jegybank hétről hétre a belföldi össztermék zsugorodását jelzi. A szolgáltatóiparban 8,3 százalékkal, a kereskedelemben pedig 2,2 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az első félévben. Nagyon rossz állapotban van az osztrák gazdaság szempontjából meghatározó idegenforgalom, a miniszter szerint nagyon ártalmas a szaporodó utazási figyelmeztetés Ausztriával szemben. Legutóbb a németek és a hollandok óvták állampolgáraikat a beutazástól. Bécset és Salzburgot is érintette a leépítés, jelképes, hogy az ország büszkeségének számító Sacher szálloda is rákényszerült 140 dolgozójának elbocsátására. Azt már Sebastian Kurz kancellár hozta nyilvánosságra, hogy jelenleg 405 ezer ember keres munkát, (április közepén még 588 ezren voltak) 74 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. A félmillióhoz közelítő tömegből 345 ezer a klasszikus munkanélküli, a többiek beiskolázáson, továbbképzésen vesznek részt. A bécsi kormány 700 millió eurót folyósít képzésre, az osztrák szakszervezeti szövetség elnöke, Wolfgang Katzian szerint azonban ez nem olyan nagy összeg, mint ahogy a kormány beállítja, hiszen például 2018-ban 680 millió folyósítottak és akkor még sehol sem volt a koronavírus. Neki egyébként az a véleménye, hogy ha kevés a munkalehetőség, akkor a képzettség növelése sem igen segít a foglalkoztatáson. Határozott javulást jelent viszont, hogy „kurzarbeiten“, azaz fizetett állásidőben szeptemberben csak 290 ezren voltak, míg áprilisban még több, mint egymillióan. Sebastian Kurz az adatok ismeretében azt mondta, hogy a következő hat hónapban ugyanolyan központi problémaként fogja kezelni a munka kérdéskörét, mint a koronavírusét. Bejelentette, hogy napokon belül tárgyalásokat kezd az osztrák tartományok vezetőivel, gazdasági szakértőkkel és a szociális partnerekkel. Első útja a Volkswagen tulajdonában álló, teherautókat előállító MAN céghez vezet. A Steyr Művek 2300 embert foglalkoztat felső-ausztriai üzemében, a MAN Európában összesen 39 ezret, s tervei szerint Németországban és Ausztriában 9300 dolgozótól válna meg. A 106 éves osztrák cégnél természetesen óriási a felháborodás, az osztrák szakszervezeti szövetség szerint a Volkswagen hibája, hogy  túl későn reagált az értékesítési gondokra.

Több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 17:53

Fotó: AFP
Immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén követelték Lukasenko lemondását.
A rendőrség 317 embert vett őrizetbe Minszkben és az ország más városaiban tartott vasárnapi tüntetéseken – közölte hétfőn a fehérorosz belügyminisztérium. Minszk központjában vasárnap ismét tízezrek tüntettek Alexandr Lukasenko fehérorosz elnök lemondását, új, tiszta és szabad választások kiírását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve, immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén. A rendőrség vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatásához. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Lukasenko a voksok 80,1 százalékát kapta, s így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt. A tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

WHO: Világszerte már minden tizedik ember elkaphatta a koronavírus-fertőzést

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 17:41

Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
Az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója közölte: a számok jelentősen eltérnek a városi és a vidéki környezetben élők esetében.
A szakértői becslések szerint világszerte körülbelül minden tizedik ember elkaphatta már a koronavírus-fertőzést – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn Genfben. Michael Ryan arról számolt be, hogy a számok jelentősen eltérnek a városi és a vidéki környezetben élők, a különböző embercsoportok esetében, azonban az eredmény mindenképp azt jelenti, hogy
a világ 7,6 milliárd fő körüli lakosságának túlnyomó többsége továbbra is kockázatnak van kitéve.

Ez a becslés, miszerint már mintegy 760 millió ember elkaphatta a koronavírust, messze felülmúlja az eddig igazolt fertőzéses esetek 35 milliós számát. Szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy a hivatalosan regisztrált adatoknál lényegesen magasabbak lehetnek a valós számok. Eközben az Egyesült Államok kormányának képviselője ismét a WHO reformját sürgette, és Kínára utalva elfogadhatatlannak nevezte az egyik tagállam azon "hibáját", hogy nem közöl időben pontos és teljes körű adatokat a járványkitörésekről. Brett Giroir, az amerikai egészségügyi minisztérium vírustesztelésekért felelős miniszterhelyettese az Európai Unióhoz és Ausztráliához hasonlóan
arra szólította fel a szervezetet, hogy küldjön nemzetközi szakértői csoportot Kínába az új típusú koronavírus eredetének felderítésére.