Előfizetés

Két brutális zuglói emberrablót még keres a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 14:43
Bereczki Zoltán Róbert és Vujkov Ákos
Fotó: police.hu
A hat gyanúsítottból hármat elfogtak, egy feladta magát. Az áldozat csontjait idén júliusban darabokra törték, majd 20 milliós váltságdíjat követeltek érte.
Elfogatóparancsot adott ki a 47 éves Vujkov Ákos és a 40 éves Bereczki Zoltán ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság; a két férfit – a már rendőrkézen lévő négy társukkal együtt – a júliusi brutális zuglói emberrablással gyanúsítják – derült ki a police.hu rendőrségi oldalon közzétett felhívásból. Az esetről a Népszava is beszámolt, a rendőrség akkor úgy nyilatkozott, Magyarországon utoljára a kilencvenes években történt ilyen brutális emberrablás.
Bereczki Zoltán Róbert
Fotó: police.hu
A nyomozás adatai szerint B. György és társai 2020. július 6-án délelőtt megjelentek egy 44 éves férfi XIV. kerületi házának garázsánál, ahol áldozatukat megverték, majd egy autó hátsó ülésére tuszkolták és egy műhelybe vitték. Később, hogy ne tudjon elmenekülni, eltörték a lábát, de mindez nem volt nekik elég:
„a férfire baseballütővel és vascsővel még több ütést mértek, amelyek következtében eltört a kulcscsontja, az arccsontja és testén számos zúzódás is keletkezett.”

A gyanú szerint az emberrablók a férfit azzal fenyegették meg, hogy amennyiben nem szerez 20 millió forintot, akkor elássák és a családján is bosszút állnak. A széttört csontú áldozattól azonban így sem sikerült pénzt szerezniük, végül másnap a Gyömrői úti felüljárónál szabadon engedték. A bűncselekmény feltételezett elkövetői közül három férfit a budapesti nyomozók július 9-én elfogtak, egy társuk pár nappal később feladta magát a rendőrségen. A banda még szabadon lévő, de már azonosított két tagját a BRFK felderítő főosztálya keresi.
Vujkov Ákos
Fotó: police.hu
Kérik, hogy aki a fényképeken látható Vujkov Ákos vagy Bereczki Zoltán Róbert tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

3,5 milliós drogfogás Újpesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 13:38

Fotó: police.hu
A nyomozók több budapesti helyszínen tartottak házkutatást.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói bűnügyi információ alapján azonosították a 41 éves budapesti É. Zoltánt, aki a gyanú szerint speedet és marihuánát árult Budapesten - írja a rendőrség honlapján.    Az újpesti nyomozók a férfit egy XV. kerületi lakásban fogták el 2020. október 1-jén délelőtt, majd kábítószer-kereső kutya segítségével átkutatták a lakást, és egy másik – szintén a férfihez köthető – XV. kerületi albérletben, valamint egy újpesti lakásban is kutatás tartottak. A rendőrök az egyik mélyhűtőben több mint fél kilogramm speedet, a lakásban 300 gramm kábítószergyanús, zöld növényi törmeléket, a kábítószer adagolásához használt eszközöket, és több mint fél millió forintot találtak. A lefoglalt kábítószer értéke megközelítőleg három és fél millió forint. A nyomozók a vagyonvisszaszerzés biztosítása érdekében lefoglalták a férfi Mazda típusú autóját is. Aznap a kutatások során a rendőrök három fogyasztót is elfogtak, két férfinál nyolc gramm kábítószergyanús zöld növényi származékot találtak, egy nővel szemben alkalmazott kábítószer gyorsteszt pedig pozitív jelzést adott kokain és amfetamin fogyasztásra. A rendőrök a három személyt kábítószer-birtoklása vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az újpesti nyomozók É. Zoltánt őrizetbe vették és kábítószer-kereskedelem bűntett miatt szintén gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök előterjesztést tettek a férfi letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2020. október 3-án elrendelt.

„Pozitív lett a teszted, csomagolj, jön érted a mentő!”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 11:36
Nem vicc, koronavírus-teszt
Fotó: Bodo Schackow / AFP
Tréfának szánhatta a férfi a telefonhívást, most félelemkeltéssel elkövetett zaklatásért vonják felelősségre.
Egy férfi még a koronavírus-járvány első hullámában ijesztett rá azzal, hogy az ismerősének pozitív a tesztje, és megy érte a mentő – írta az ügyészségi portál arról a büntetőeljárásról, amely most zárult vádemeléssel. A vádirat szerint az 51 éves vádlott tudomást szerzett arról, hogy ismerősét a munkahelyén 2020. április 6-án koronavírus tesztnek vetették alá, és ha az eredmény pozitív, akkor aznap este telefonon fogják értesíteni. A vádlott az esti órákban felhívta a sértett férfit  azzal, hogy a teszteredménye pozitív lett, csomagoljon össze, mert érkezik hozzá a mentő, hogy karanténba szállítsák. A sértett megijedt, összekészítette a holmiját, azonban a mentő – mivel a sértett tesztje valójában negatív lett – nem érkezett meg. A Budapesti XIII. kerületi rendőrök azonosították és gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, aki ellen – mivel „egészséget veszélyeztető cselekmény bekövetkezésének látszatát keltette” – az ügyészek félelemkeltéssel elkövetett zaklatás miatt emeltek vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.  A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalást mellőzve – büntetővégzésben szabjon ki pénzbüntetést a vádlottal szemben.