Előfizetés

Ellenzéki polgármesterek azt javasolják, hogy Magyarország az önkormányzatokon keresztül használhassa fel az uniós mentőcsomag egy részét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 16:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Karácsony Gergely és kilenc másik városvezető nyílt levelet írt Vera Jourovának és Katarina Barley-nak.
Nyílt levelet írt Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének és Katarina Barley-nak, az Európai Parlament alelnökének Karácsony Gergely főpolgármester és kilenc ellenzéki polgármester. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány és a befolyása alatt álló médiumok agresszív kampányt kezdtek arról, hogy a két uniós politikus megsértette a magyarokat.
„Ezúttal az Önök nyilatkozatai és az Önök személye került a kormány Európa-ellenes propagandagépezetének célkeresztjébe”

– állapították meg.

Leszögezték: elengedhetetlennek tartják, hogy az Európai Unió ne csak a kommunikációjában, de tetteiben is érvényesítse a magától értetődőt, miszerint a mindenkori magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos megjegyzések sem vonatkoztathatóak minden magyarra. Ezért álláspontjuk szerint fontos, hogy amennyiben uniós tisztségviselők a magyar kormány tevékenységéről beszélnek, ne mulasszanak el különbséget tenni az ország és annak kormánya között. 
„Hiszen a magyar demokrácia nem eleve „beteg”, legfeljebb megbetegítette a kormány politikája. És miközben visszaélés esetén az Orbán-kormány szankcionálása indokolt lehet, a magyar embereknek meg kell kapniuk azokat a támogatásokat, amelyek nekik járnak”

– jelentették ki.

Hozzátették, hogy ha megsértik az európai normákat, azt a magyar kormány teszi, nem Magyarország, ha pedig lebontják a jogállamot, azt csakis a magyar kormány teszi, nem a magyarok.   Közölték, hogy támogatják az Európai Unió azon törekvését, hogy a jogállami kritériumokat, az európai alapértékeket kivételezés nélkül kérik számon a tagállami kormányokon, és azt is, hogy a számonkéréshez szankciókat is társítsanak. Úgy vélik azonban, hogy a jogállami kritériumok számonkéréséhez társított szankciók legfeljebb a magyar kormányra vonatkozhatnak, de nem büntethetik a magyar embereket, főleg a gazdasági válság idején. Álláspontjuk szerint van arra lehetőség, hogy az EU egyszerre számonkérje az Orbán-kormányon az európai normák betartását, és közben támogassa Magyarországot. A 10 településvezető szerint erre ad lehetőséget, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatják el a magyar emberekhez. Emlékeztettek arra, hogy az uniós források közvetlen városi támogatásának ügyét elsőként a Szabad Városok Szövetsége, vagyis Pozsony, Varsó, Prága és Budapest együttműködése kezdeményezte.  
„Magyarország összességében több mint 6 milliárd eurót – több mint 2000 milliárd forintot – kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4.64 milliárd) az újjáépítési alap (RRF) teszi ki. Több magyar önkormányzat nevében azt kezdeményezzük, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvésünket, hogy ennek a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország”

– javasolták.

Ezt azzal indokolták, hogy a magyar kormány a járvány elleni védekezésben is magukra hagyta az önkormányzatokat és támogatás helyett megsarcolta azokat. A nyílt levelet Karácsony Gergelyen kívül aláírta Nyirati Klára, Baja polgármestere, Nemény András, Szombathely polgármestere, Csőzik László, Érd polgármestere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere, Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere.
Orbán Viktor miniszerelnök múlt héten bepanaszolta Ursula von de Leyen EB-elnöknél az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosát. Vera Jourová ugyanis azt nyilatkozta, hogy az Orbán Viktor által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg. Katarina Barley pedig azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktort ki kell éheztetni pénzügyileg.

Minden diákot hazaküldtek egy kaposvári iskolából

Vas András
Publikálás dátuma
2020.10.06. 15:20

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az egyik kilencedikes osztály tanulói már reggel sem mehettek be az intézménybe.
Az első három tanítási óra után minden diákot hazaküldtek a kaposvári Táncsics gimnáziumból. Az egyik kilencedikes osztály tanulói már reggel sem mehettek be az intézménybe, ugyanis az egyik nyelvtanárukról kiderült, hogy koronavírus-fertőzött, így a gyerekek hétfőn este azt az értesítést kapták, hogy karanténba kell vonulniuk. A járvány már korábban elérte a patinás gimnáziumot, mint arról lapunkban beszámoltunk, néhány hete több tizenegyedikes osztályt is átállítottak digitális oktatásra. Az iskola beszámolója szerint igazoltan hat diák és egy dolgozó fertőzött, 145 tanuló és 29 dolgozó pedig hatósági házi karanténba került. Ezek után az oktatás kedden ugyan megkezdődött, ám végül a harmadik óra után mindenkit hazaküldtek – így hivatalosan elszámolható oktatási napnak –, s az iskola vélhetően átáll teljes digitális oktatási rendre.

Müller Cecília: A koronavírus most leginkább a fiatal felnőtteket és a középkorúakat támadja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 13:55
Müller Cecília nagyfokú fegyelmezettséget kér
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
A járvány kezdete óta egy nap alatt még nem haltak meg ennyien, az elhunyt húsz ember többsége szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.
A koronavírus-járvány második hullámának felszálló ágában most elsősorban a 30-60 éves korosztály, azaz a fiatal felnőttek és középkorúak a legveszélyeztetettebbek – mondta el az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ismertette a reggeli adatokat, amelyek szerint 818 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 32 298-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, míg az aktív fertőzötteké 22 722. Jelenleg 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen.  Az országos tisztifőorvos sajnálatosnak nevezte annak a 20 embernek a halálát, akinek a koronavírus okozta megbetegedés mellet más szervi bajuk is volt. Mint mondta, 15 elhunytnál találtak szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást. Egy embernek légzőszervi, míg 4 áldozatnak anyagcsere-, cukor- és vesebetegsége volt. A Covid-19-ben az elmúlt napon meghaltak életkora 53 és 92 év között volt. A járvány kezdete óta hazánkban 853 koronavírusos beteg vesztette életét. A járvány második hullámában világszerte emelkedik a fertőzöttek és halálos áldozatok száma, és a szakemberek mind több esetben szövődményekkel is találkoznak. Magyarországon a legfrissebb adatok alapján a koronavírus-fertőzöttség enyhén csökkent a 20-29 éves korosztályban, és továbbra sem jellemző 14 év alatt.
Egyre több a szövődmény – képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
– Hazánkban eddig összesen több mint 771 ezer tesztet végeztek, és a háziorvosok kérésére mindenkit ingyen tesztelnek. A mintavételek is alátámasztják, hogy javában tart a járvány felszálló ága. Százezer lakosra vetítve 322 megbetegedés jut, s egy héttel korábban ez a szám még 253 volt. Budapesten ugyanez az adat a duplája az országosnak – ismertette Müller Cecília. Megjegyezte azonban, hogy a közösségi terjedés időszakában egyre kevesebb a jelentősége a korábban annyit részletezett területi megoszlásnak. Annyi azonban továbbra is kimutatható, hogy az ország legérinettebb része Budapest mellett továbbra is Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye. A legalacsonyabba fertőzöttség Békés megyében, Bács-Kiskun megyében és Tolna megyében.  
Az országos tisztifőorvos szerint mindenkinek nagyfokú fegyelmezettséget kell tanúsítania – elsősorban az alapvető higiénés előírások betartásával –, hogy a robbanásszerű fertőzöttség elkerülhető legyen. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese arra figyelmeztetett, hogy változnak a Magyarországról Romániába utazás szabályai. Mivel azonban a kedd 23 órától életbe lépő román kormányrendelet részletszabályai még nem ismertek, ezért kérnek minden magyar állampolgárt, hogy esetleges odautazásuk előtt tájékozódjanak a beutazás feltételeiről. – Közérdekű üzem megzavarása, üzletekben, közintézményekben a védelmi előírások megszegése miatt az elmúlt napon 86 esetben kezdeményeztek rendőri intézkedést. Utóbbinál 27 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, egy alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, míg három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek. Eddig egyébként a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta 835 rendőri intézkedést tartanak nyilván – ismertette Kiss Róbert.  Kiemelte azt is: a Magyarországon áthaladó járművek esetében hétfő reggeltől kedd reggelig 35-ször kellett intézkedniük,. Továbbá 45 rendőri intézkedés történt amiatt, hogy a tömegközlekedési járművön az érintettek nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Őket minden esetben csak figyelmeztették. A járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma: 472, amelyben eddig 89 gyanúsítottak hallgattak ki.
Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese
Fotó: Árvai Károly / kormany.hu
Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy hatósági házi karantént az elmúlt 24 órában 2709 esetben rendeltek el, ebből 945-öt a határainknál beutazókkal szemben. Jelenleg több mint 20 ezren vannak karanténban.  Az újságírói kérdések sorában az InfoRádió kérdésére, hogy van-e elég képzett orvos és hozzáértő személyzet a lélegeztőgépek kezelésére,  Müller Cecília válaszolt. Kifejtette: „tavasszal már megtörténtek a képzések”, amelyekkel rezidenseket, hatodéves orvostanhallgatókat, végzős ápolókat oktattak a lélegeztetőgépek használatára. – Ezen túlmenően intenzív aneszteziológus szakápolók vannak országszerte, illetve egyéb szakápolók, sőt egészségügyben dolgozó, szakképesítéssel nem rendelkező ápolók is – hangoztatta. Az országos tisztifőorvos több médium kérdésére, hogy mit tegyenek azok az emberek, akiknek a tesztje pozitív lett, de semmilyen tüneteket nem mutatnak, azt mondta: 
„Fizikai kíméletet, pihenést javaslok. Az illető nem mozogjon, ha tünete van. (...) Gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót szedhet, de erről egyeztessen a háziorvossal.”

Müller Cecília még a koronavírus okozta betegség „házi megelőzésére” C- és D-vitamin szedését ajánlotta, valamint fokozott folyadékbevitelt.