Előfizetés

Gyorsan kimutatja a koronavírust egy magyar fejlesztésű teszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.07. 11:56

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Az egylépéses PCR-tesztet elkészítő diagnosztikai cég már a korona- és az influenzavírus megkülönböztetésén dolgozik.
Gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust az új, egylépéses PCR-teszt, amelyet egy magyar tulajdonú molekuláris diagnosztikai cég fejlesztett ki. Az új diagnosztikus eljárás tesztelésében Magyarországról a Semmelweis Egyetem vett részt. A tesztet gyorsasága, valamint hatékonysága miatt a jövőben egyre növekvő számban fogjuk használni – közölte az egyetem honlapján Merkely Béla rektor.
Európai megfelelőségi (ún. CE; Conformité Européenne) jelet kapott a SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására alkalmas, AzureSeq elnevezésű, egylépéses RT-PCR-teszt – jelentette be a kifejlesztő, magyar tulajdonú, a nemzetközi piacon jelenlevő molekuláris diagnosztikai cég, az Omixon Biocomputing Kft. A közleményük szerint egy forradalmian új laboratóriumi folyamatot alkalmaztak a virális RNS detektálására, így nem szükséges azt első lépésként kivonni a mintából.
“A klasszikus PCR-vizsgálat a mintából kivont vírus RNS kimutatásán alapul. Az RNS kivonás időigényes, több órán át tartó, költséges folyamat, reagens és külön ezzel foglalkozó szakember is szükséges hozzá. Ráadásul a reagensgyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani. Éppen ezért óriási szükség van olyan tesztre, amihez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás” – mondta Vásárhelyi Barna, az eszköz elővizsgálatában részt vevő Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója. Hozzátette, az új fejlesztésű, egylépéses direkt RT-PCR tesztet kipróbálták, és a kapott eredmények teljes mértékben megegyeztek a klasszikus PCR-vizsgálatok eredményeivel.
Merkely Béla rektor kiemelte, az új, magyar fejlesztésű teszttel végzett vizsgálatok gyorsabban adnak eredményt, kevesebb szakember kapacitását kötik le és várhatóan költséghatékonyabbak, ezért a Semmelweis Egyetem növekvő számban használja majd ezeket a jövőben.
A magyar cég az AzureSeq terméket a SeqOnce Biosciences, kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.
Az Omixon itt nem áll meg, egy olyan, a korona- és az influenza vírusát megkülönböztetni képes tesztet fejleszt, amely nem igényel többletmunkát a laboratóriumoktól. "Az influenza kimutatása is a teszt része lesz anélkül, hogy ez a laboratóriumi munkában vagy reagens-költségekben bármi többletet jelentene" – nyilatkozta Bérces Attila, a cég vezérigazgatója.

Érdemes az égre nézni csütörtök éjjel

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.07. 10:17

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto / AFP
Óránként akár 10 hullócsillagot is lehet majd látni.
Nemcsak augusztusban érdemes hullócsillagokat keresve kémlelni az eget, hanem október elején is – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán. Érkezik ugyanis a Draconidák meteorraj, ha nem is nyári intenzitással, de így is óránként 10 hullócsillagra lehet számítani. 
A Draconidák, a Sárkány (Draco) csillagképről kapták nevüket, mivel a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja ez a csillagkép. A Sárkány a Nagy Medve és a Kis Medve között figyelhető meg az égbolton, bár éles szem kell hozzá, mert a csillagai többnyire halványan látszódnak csak.
Szerda éjjel nem is érdemes kémlelni az eget, az ország döntő részén ugyanis ekkor még borult lesz az ég, csütörtök estére azonban kitisztul, kevés felhő lehet az égen. Péntek éjszaka már kissé több fátyol- és gomolyfelhő maradhat, de még akkor is lesz némi esély hullócsillagot megpillantani – írták.

A magyarok a legrosszabb alvók Európában

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.06. 17:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A megkérdezettek kétharmada vallja magát stresszesnek és 38 százalékuk nincs megelégedve alvásának minőségével.
A koronavírus drasztikus változást hozott, felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre. A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek és 38 százalékuk nincs megelégedve alvásának minőségével – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies tíz országban végzett, nemzetközi kutatásából. A mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22 százaléka szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban. Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták (37 százalék érzékelt negatív változást ezen a téren), majd a fizikai állapot következett: 24 százalék vélte úgy, hogy rosszabb fizikai állapotba került a pandémia megjelenése óta, de érdekes módon romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25 százalék). A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66 százalék vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48 százalék szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban). A megkérdezettek 15 százaléka úgy érzi, a stressz miatt romlott az alvásminősége, 63 százaléka véli úgy, hogy ez is okozhatja az éjszakai forgolódást. A magyarok 44 százaléka egyáltalán nem elégedett az alvásának minőségével és mennyiségével. 47 százalékuknak gondot okoz az elalvás, 39 százalékuk pedig nehezen alszik vissza, ha éjszaka felébredt. A megkérdezettek 62 százaléka vallja, sokszor fáradtabbnak érzi magát alvás után, mint előtte.    A kutatásban résztvevők egyértelműen kapcsolatot vélnek felfedezni a stressz és az alvásminőségük romlása között. A megkérdezettek törekednek arra, hogy csökkentsék mindennapi életükben a stresszt, ezáltal javítsanak alvásminőségükön. Ehhez különböző technológiai eszközöket is bevetnek: az alvászavarral küzdők több mint fele (51 százalék) válaszolt úgy, hogy okostelefonos és egészségügyi alkalmazásokat használ kikapcsolódáshoz/elalváshoz. Nemcsak az elalváshoz, hanem az alvás minőségének méréséhez is használják az okoseszközöket, a legtöbben (58 százalék) okosórát választanak alvásuk feltérképezésére.