Előfizetés

Ismét elítélték a Fidesz médiastrómanját

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.09. 06:20

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Nem jogerősen másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte egy osztrák bíróság Heinrich Pecinát, a Népszabadság bezárásáért nagyban felelős Vienna Capital Partners volt vezetőjét.
Az úgynevezett Hypo-ügy három vádlottja egyikeként Pecinát először 2017-ben ítélték 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 288 ezer euró pénzbüntetésre csalás miatt. A klagenfurti bíróság most az ítéletet 18 hónap – szintén felfüggesztett – börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre váltortatta az ORF osztrák közszolgálati média szerint. Az ítélet még mindig nem jogerős. Tegnap volt négy éve, hogy Magyarország vezető politikai napilapját, a Népszabadságot bezárták, arra hivatkozva, hogy anyagilag veszteséges. A lap megszüntetésének módját a magyar bíróság utóbb két ítéletben is jogsértőnek minősítette. 

Napsütéses időt hoz a péntek, de élénk szél jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 06:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben 20 fok feletti maximumokat mérhetünk, késő estére 9, 15 fokra hűl le a levegő.
A következő két napban ugyan nem lesz zavartalan napsütés, de erős szél és csapadék sem várható – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint pénteken a fátyol- illetve kevés gomolyfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem lesz. A többnyire mérsékelt nyugatias szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható, késő estére 9, 15 fokra hűl le a levegő.
Szombaton a gomoly- és a sok, illetve vastag fátyolfelhő mellett általában több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Estefelé nyugat felől elkezd vastagodni a felhőzet. Napközben nem várható csapadék, de estétől nyugaton, északnyugaton néhol már eshet. Sokfelé megélénkül a déli, majd estétől az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. 
Vasárnap az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főleg keleten helyenként lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok. A nyugati és a középső országrészben többfelé számítani lehet esőre, záporra, keleten csak helyenként valószínű csapadék. A Dunántúlon többfelé megerősödik az északnyugati, máshol megélénkül az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul, de az északnyugati tájakon ennél hűvösebb lehet az idő.

A nagy szakszervezeti szövetségek az egészségügyi szolgálati törvény visszavonását követelik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.08. 22:15
Az ápolókat kihagyták a béremelésből
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Alaptörvénybe, uniós előírásokba és nemzetközi egyezményekbe is ütközhet a béremelésből az egészségügyi dolgozókat kihagyó jogszabály.
Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló  törvényt haladéktalanul „vonja vissza” a kormány és kezdjen egyeztetéseket az érintettek bevonásával – követeli három nagy érdekvédelmi tömörülés. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Népszavához eljuttatott közleménye szerint a parlament által már kedden elfogadott, kihirdetés előtt álló jogszabálynak nem csupán a tartalma, hanem beterjesztésének módja miatt is tiltakoznak.
„Az orvosok bérének emelésével egyetértünk és támogatjuk, azonban ezt ki kell terjeszteni az egészségügyi- és egészségügyben dolgozók teljes körére. A magyar kormány egy teljes munkavállalói csoportot vesz ki a közalkalmazotti szférából és alkot egy új jogállási törvényt számukra úgy, hogy egy ilyen hatalmas jelentőségű kérdésben nem történt előzetes társadalmi párbeszéd”

– írták.

A szakszervezetek felidézték, nekik mindössze 4 órát biztosítottak a már parlament előtt lévő tervezet megismerésére véleményezésére, észrevételeiket pedig nem is tárgyalta a törvényelőkészítő bizottság.
„A törvényben elrejtve a szakszervezeti és munkavállalói jogok elleni durva támadások vannak”

– hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy egyebek mellett a sztrájkjog, a sztrájktárgyalások korlátozása felveti az alaptörvény, az európai uniós jogszabályok és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel kötött egyezmények megsértését is.