Előfizetés

Durvul a járványhelyzet: Csehország jó része leáll két hétre

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.08. 20:09
Akár a prágai Moldva-parti Hotel Internationalban is lehet karanténszoba
Fotó: Krystof Kriz / NurPhoto via AFP
Akit karanténra köteleznek, egy kiválasztott szállodában is elszigetelődhet két hétre, hogy még a családtagjait se veszélyeztesse.
Jövő hétfőtől további szigorításokat vezetnek be a közéletben, a kultúrában, a sportban és az oktatásban az egyre súlyosabb koronavírus-járvány miatt – jelentette be Roman Prymula egészségügyi miniszter a cseh kormány csütörtöki rendkívüli ülése után Prágában. Csehországban két hétre egyebek mellett leáll a kulturális és a sportélet, bezárnak a színházak, mozik, de az állatkertek, szabadidőközpontok és a fürdők is. Szüneteltetik a hivatásos labdarúgó és jégkorong-bajnokságot, illetve más országos bajnokságokat is, kivéve az előre tervezett nemzetközi mérkőzéseket. A vendéglőknek már péntektől kezdve legkésőbb este nyolckor be kell zárniuk. Egy asztalnál legfeljebb négy ember ülhet, a bevásárlóközpontok éttermeiben pedig csak ketten. Az általános iskolák felső tagozataiban mindig csak az osztály tanulóinak fele lehet jelen, a másik fele távoktatásban vesz részt.
A legendás cseh humor: a baj ellenére is népszerű a koronavírus-süti
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A maszkviselési előírások szigorú betartása mellett, zárt termekben legfeljebb tízen, a szabadban legfeljebb húszan gyűlhetnek össze. A hivatali ügyfélszolgálatok heti két napon tarthatnak nyitva. A karanténköteles személyek számára a cseh hatóságok lehetővé teszik, hogy ezt az időt ne az otthonukban, hanem egy kiválasztott szállodában tölthessék el teljes elszigeteltségben, hogy ne veszélyeztessék családtagjaikat. A szállodai elkülönítés lehetőségének igénybevétele önkéntes lesz. Csehországban jelenleg több mint 1700 koronavírusos embert kezelnek kórházban, meghaladta a 350-et a lélegeztetőgépre szorulók száma, és csütörtök délutánig csaknem 850-en haltak meg a járvány tavaszi kezdete óta. Andrej Babis kormányfő és Roman Prymula csütörtökön ellenzéki pártok vezetőivel egyeztettek a további teendőkről. A helyzet rendkívül súlyos, ezért a politikai versenyt félretéve közös erővel próbálják megállítani a vírus terjedését.

Önkéntes karanténba vonul az EP elnöke

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.08. 17:24

Fotó: Riccardo Pareggiani / AFP/NurPhoto
A napokban olyan munkatársával dolgozott együtt, akinek a koronavírustesztje pozitív lett.
Önkéntes karanténba vonul David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután a napokban olyan munkatársával dolgozott együtt, akinek a koronavírustesztje pozitív lett - ezt maga az EP elnöke jelentette be Twitter-oldalán csütörtökön közzétett üzenetében.
"Nemrégiben kapcsolatba kerültem munkatársaim egyikével, akinek vírustesztje ma pozitív eredményt mutatott. Jól vagyok, és nincsenek tüneteim"

- közölte.

Hozzátette, a vonatkozó szabályoknak megfelelően a szükséges ellenőrzések elvégzésének idejére otthon marad. Sassoli nem az első uniós vezető, akinek a közelmúltban karanténba kellett vonulnia. Néhány nappal ezelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vonult huszonnégy órás karanténba, miután koronavírus-fertőzöttet találtak a közvetlen környezetében. Múlt hónapban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is karanténba kényszerült a környezetében észlelt fertőzés miatt, aminek következtében egy héttel későbbre kellett halasztani az uniós tagállamok vezetőinek brüsszeli találkozóját.

Koronavírus elleni gyógyszert vesznek Amerikától az EU-tagországok

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.08. 16:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Veklury az egyetlen, Európában feltételesen forgalmazható medicina. A megvásárolandó mennyiség félmillió ember kezelésére alkalmas.
Az Európai Bizottság (EB) és az EU-tagországok közös közbeszerzési megállapodást írtak alá az amerikai Gilead Sciences gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni újfajta, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer beszerzéséről 500 ezer rászoruló számára - közölte a brüsszeli testület csütörtökön. 
A megállapodást 36 ország írta alá, köztük valamennyi uniós tagország, továbbá Norvégia, Izland, az Egyesült Királyság, valamint hat tagjelölt és potenciális tagjelölt ország, Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina.

A résztvevő országok mostantól megrendelhetik a Vekluryt, amely a koronavírussal fertőzött, oxigénellátásra szoruló betegek kezelésére jelenleg az egyetlen olyan gyógyszer, amely az unióban feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik. Az uniós végrehajtó testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a Veklury feltételes forgalomba hozatalát, és már július végén szerződést kötöttek 63 millió euró értékben az amerikai vállalattal a gyógyszer beszerzésére. Ez mintegy 30 ezer, súlyos tüneteket mutató beteg kezelésére volt elegendő. A most aláírt közös beszerzési szerződés azt is garantálja, hogy a Gilead Sciences el is juttatja a gyógyszert az azt megrendelő országokba.   
Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.

Újabb vakcina-szerződés

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyaghoz való hozzáférhetőséget biztosító szerződést hagyott jóvá az amerikai Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica nevű céggel – írta az MTI az uniós testület csütörtöki közleménye alapján. Korábban már szerződést kötöttek az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalatokkal, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel. A bizottsági tájékoztató szerint mihelyst bebizonyosodik, hogy a Janssen Pharmaceutica által gyártott oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és később további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik. A Janssen által fejlesztett, koronavírus elleni potenciális oltóanyag olyan technológiára támaszkodik, amelyet már használtak a cég nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához. A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart.