Előfizetés

Rohamosan terjed a járvány Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.09. 11:19

Fotó: Lukas Kabon / AFP / Anadolu Agency
Csütörtökön minden eddiginél több, 5394 fertőzöttet regisztráltak.
Csehországban rohamosan terjed a koronavírus-járvány, a napi fertőzöttek száma csütörtökön – a héten már harmadik alkalommal – lépte túl az eddigi legmagasabb szintet és ugrásszerűen nő a súlyos esetek és a halottak száma is. Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent kimutatás szerint
csütörtökön minden eddiginél több, 5394 fertőzöttet regisztráltak.

A kór márciusi megjelenése óta a fertőzöttek száma már túllépte a százezret.
Ugrásszerűen emelkedik a kórházban kezeltek (1741), a lélegeztetőgépre szorulók (360) és a halottak száma (869) is.

Szerdán 42 ember halt meg, amely az eddigi legmagasabb napi szám. A csütörtöki adat még nem ismert. A konzervatív Lidové Noviny című lap azt írta pénteken, hogy miután a kormány az új óvintézkedések meghozatala előtt szokatlan módon konzultációra hívta az ellenzéket, mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a járványhelyzet rendkívül súlyos. A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap szerint a csütörtökön ismertetett új óvintézkedésekkel, amelyek alapján két hétre bezárnak a kulturális intézmények és a sportlétesítmények, gyakorlatilag „befagyasztják a közösségi életet”, és az intézkedések komoly hatással lesznek a gazdaságra is. „Feltétlenül szükség van arra, hogy a kormány további támogatást nyújtson a vállalkozóknak” – szögezte le az újság.

Egy nap alatt több mint 12 ezer koronavírus-fertőzöttet találtak Oroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.09. 11:11

Fotó: Alexey Kudenko / AFP / Sputnik
Az aktív esetek száma 240 560-re nőtt az országban.
Először emelkedett 12 ezer fölé pénteken Oroszországban az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek napi száma. Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma
az elmúlt napon 12 123-mal 1 272 238-re emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint, ami abszolút rekord az Oroszországot tavasszal elért járvány kezdete óta.

A terjedés üteme, a fertőzöttek számának napi emelkedése 1 százalékra nőtt, az új esetek 27 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,6 millió), India (6,9 millió) és Brazília (5 millió) után.
Az aktív esetek száma 4833-mal 240 560-re nőtt. A halálos áldozatoké 201-gyel 22 257-re, a felépülteké pedig 7092-vel 1 002 329-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 49,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 507 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Az RBK gazdasági lap szerint a moszkvai hatóságok
a romló adatok miatt fontolóra vették az éjszakai szórakozóhelyek bezáratását. Az éttermek esetében még nem merült fel ez az elképzelés.

Oroszországban a főváros a legfertőzöttebb régió, ahol az elmúlt nap folyamán az igazolt fertőzöttek száma 3701-gyel 321 812-re, a halálos áldozatoké 33-mal 5530-ra, a gyógyultaké pedig 1424-gyel 259 127-re nőtt.

Szijjártó: Nem került le a napirendről, az év vége felé lehet Orbán-Putyin csúcstalálkozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 10:56

Fotó: MAXIM SHIPENKOV / AFP
Azonban a járvány miatt változhat a terv.
„Nem vettük le a napirendről a csúcstalálkozó lehetőségét, továbbra is azzal számolunk, hogy az esztendő vége felé sor kerülhet rá” – jelentette ki Szijjártó Péter az ATV azzal kapcsolatos kérdésére, hogy idén is lesz-e Orbán-Putyin csúcs. Azonban hangsúlyozta: a világjárvány, a magyar-orosz viszonyrendszeren kívüli esemény ezt módosíthatja. A külügyminiszter a portál tudósítása szerint közölte: tavaly október végén Budapesten volt a találkozó, ezért idén Oroszországban kell, hogy sor kerüljön a következő találkozóra. Azt mondta, amikor az év elején elkezdték tervezni az év külügyi naptárát, akkor volt egy megállapodás az oroszokkal, hogy az idei esztendő második felében, „de inkább a vége felé sort kerítünk a csúcstalálkozóra”. Oroszország is küzd is világjárvánnyal – mondta a külügyminiszter hozzátéve: ezért meglátják majd, hogy mikor kerül sor a csúcstalálkozóra.