Előfizetés

28 sérültje van a dunaföldvári gázszivárgásnak - Reagált a Pannonia Bio Zrt.

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 15:23

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek.
28 ember sérült meg a dunaföldvári üzemi balesetben, ahol klórgáz került a levegőbe – írja a Telex. A lap arról számolt be, hogy az üzemnél a katasztrófavédelem több munkatársa dolgozik, bentre senkit sem engednek be. Korábban a polgármester, Horváth Zsolt azt nyilatkozta, hogy információi szerint 15 ember sérült meg az üzemi balesetben, de a városvezető jelezte, hogy a szám még változhat. Kora délután az Országos Mentőszolgálat megerősítette a Telex értesülését, és azt írta, hogy
az üzemi baleset miatt 28 embert láttak el és szállítottak kórházba, egy tömeges baleseti egységet is bevetettek. 13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak.

A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettek, amellyel a könnyű mérgezést szenvedett, illetve tünetmentes személyek szállították megfigyelésre. A betegeket négy kórház (Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét) fogadta. Délután a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a baleset azért történt, mert a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hét köbméteres hipótartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett. Köves Péter elmondta, hogy a tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.
– Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint

– tudatta.

Reagált a Pannonia Bio Zrt.

A Pannonia Bio Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baleset péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a cég dunaföldvári gyáregységében. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak. A jelenlegi információk szerint - a cég közlése alapján - egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, ami heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt. A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel. Hozzátették: a balesetben megsérült dolgozóknak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan hazatérhessenek. A zrt. menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan - írták. 

A rendőrség a büntetőeljárási törvény szabályai szerint vizsgálja az eset körülményeit. Péntek reggel a DO számolt be arról, hogy gázszivárgás történt a dunaföldvári bioetanol gyár területén. A Pannonia Bio Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó biofinomító üzeme.

Dúró Dóra ezúttal egy NKA által támogatott mesekönyvet semmisített meg, kérdőre vonja Kásler Miklóst

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.09. 14:47

Fotó: Földi Imre / MTI
A Mi Hazánk képviselői és kormánypárti politikusok eddig egymást túlharsogva emlegettek homoszexuális propagandát, de Dúró Dóra most azt kifogásolja, hogy a mesekönyv szerzőjét a Fidesz-kormány támogatta.
Újabb, szerinte homoszexuális propagandát is tartalmazó mesekönyvet semmisített meg pénteken Budapesten a Mi Hazánk Mozgalom nevű párt elnökhelyettese. Dúró Dóra azt mondta: különösen felháborítónak tartja, hogy a kötet – a Vagánybagoly és a harmadik Á című, avagy mindenki lehet más alcímű mesekönyv – a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával jelent meg. Hozzátette, hogy a kötet szerzője, Bán Zsófia beszédet mondott a 2013-as Budapest Pride megnyitóján. A politikus homoszexuális propagandának tartja, hogy az egyik szereplőnek nem apja és anyja, hanem két anyja van. Azt is problémának tartja, hogy a mesekönyv egy másik részletében a szerző érzékenyíti „gyerekeinket” a fekete bőrű külföldi osztálytárs befogadására, az egyik gyerekszereplő pedig viccelődve a „beverem a pofáját” kifejezést használja. Felidézte, hogy a Meseország mindenkié című, szerinte ugyancsak homoszexuális propagandát tartalmazó mesekönyv ledarálása után hívták fel a figyelmét erre a „propaganda-mesekönyvre”. Dúró Dóra írásbeli kérdéssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez, hogy megtudja, miként támogathatta a Kásler Miklós által elnökölt NKA a kötet megjelenését, mennyi pénzzel támogatták a könyv kiadását és ki a felelős mindezért. Dúró Dóra kérdésre válaszolva közölte: egyetért Borbély Lénárd csepeli polgármester (Fidesz-KDNP) azon intézkedésével, hogy a kerületi intézményekben betiltotta a Meseország mindenkié című könyvet. Toroczkai László párttársa Facebook-oldalán az NKA-támogatásra utalva azt írta, hogy Állami támogatással is folyik a homoszexuális propaganda a mesékben.
„Olyan szerzőt támogatott a Fidesz-kormány 2019-ben az adófizetők pénzéből, aki a 2013-as ún. Pride-on megnyitó beszédet is mondott”

– jegyezte meg bejegyzésében is.

Hozzátette, hogy törvényjavaslatot nyújt be, hogy ezek a könyvek eltűnjenek a boltok polcairól. 
A Meseország mindenkié azzal lett igazán ismert, hogy Dúró Dóra nyilvánosan ledarált egy példányt, majd tüntetést szervezett ellene, mert szerinte az „homoszexuális propaganda”. Érdekes, hogy az eddigi kormánypárti nyilatkozatok egybevágnak a szélsőjobboldali párt megnyilvánulásaival az ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök az eset kapcsán felszólította a melegeket, hogy hagyják békén a gyerekeket, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára pedig „leleplezte” a háttérben megbúvó „Soros-hálózatot”.

SZFE-rektorhelyettes: A hallgatók elveszíthetik a félévet, ha nem ülnek le tárgyalni

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.10.09. 13:48

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Zalán János úgy tudja, a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor megkezdheti a munkát.
Az egyetlen megoldás, ha a felek leülnek egymással és lépésről-lépésre megpróbálnak valamiféle kompromisszumra jutni – ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatási rektorhelyettese nyilatkozta pénteken az intézménynél kialakult helyzetről.
„De ez csak akkor érvényes, ha a feleknek valóban az az érdeke, hogy megoldás szülessen. Amennyiben nem így van, az egy teljesen más térbe viszi a diskurzust, arról én nem szeretnék beszélni”

– mondta Zalán János a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azt mondta, a tárgyalások kezelhetnék az olyan kérdéseket is, hogy mi lesz addig, amíg a megállapodás megszületik, vagyis mi történik az oktatással, a hallgatókkal, az oktatókkal, miként tudnak közeledni az álláspontok.
„Nehéz megjósolni, mi lesz az oktatással. A feleknek ezért is kellene leülniük, hogy lehetőleg ne legyen fennakadás jogi értelemben sem, és a hallgatók ne veszítsék el ezt a félévet. Amennyiben az én személyem a megállapodás problémája, akkor a hallgatók forduljanak a fenntartóhoz. De valakivel próbáljanak beszélgetni, mert jelenleg azt tapasztalom, hogy az informális és formális csatornákon történő megkeresésre a válasz jelen pillanatban az, hogy nem tárgyalnak”

– tette hozzá az oktatási rektorhelyettes.

Zalán János hangsúlyozta: mindenki ugyanúgy, az oktatási krediteknek és a jogszabályoknak megfelelően végezheti a munkáját, oktathat, tanulhat, mint ahogy azt az egyetem előzőleg kérvényezte az Oktatási Hivatalnál.
„Arra kaptunk felhatalmazást, hogy a jövőt építsük, hogy a programokról folytassunk diskurzust. Számos kidolgozott terv van a fejünkben, amit meg kellene vitatni az SZFE kiváló munkatársaival, elméleti szakembereivel, művészeivel, az oktatókkal”.

A rektorhelyettes azt mondta, ő megérti a hallgatók álláspontját, de nyitottnak kellene lenniük a párbeszédre, és legalább meghallgatniuk a felvetett javaslatokat, „ez sokat lendítene az ügyön". Kérdésre válaszolva Zalán János kitért arra, hogy bár nem az ő kompetenciája ezt bejelenteni, tudomása szerint a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor megkezdheti a munkát.
Mint megírtuk, csütörtökön reggel szimpatizánsok tucatjai gyülekeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt, mindenki arra várt, hogy megérkezik-e ígéretéhez híven Szarka Gábor. Az SZFE HÖK szerdán arra figyelmeztetett mindenkit hogy civilek mozgósítanak az épület védelmére, de azt kérték, hadd védelmezzék meg ők a kampuszt. A diákok szerdán visszautasították az új vezetés bérfejlesztési és egyéb terveit. Fél tíz után Szarka Gábor megérkezett a Vas utcába, ám nem tudott bejutni a diákok által védelmezett épületbe, így a sajtónak azt mondta, más helyszínen kezdi meg a munkáját. A diákok ismét felolvasták a már ismert 10 pontos követelésüket, melyek teljesítse híján nem engedik be az új vezetőket az épületbe.