Előfizetés

Kiszabadulhat a karanténból, ha meló van a földeken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 20:29

Fotó: Népszava
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kibulizta, hogy mezőgazdasági munkákra felmentés kérhető.
Méltányossági alapon felmentés adható a hatósági házi karantén alól, ha mezőgazdasági munkákat kell elvégezni

- közölte honlapján a testület. Jelezték, a felmentést a lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya adhatja meg. Méltányossági ok lehet a mezőgazdasági munkák elvégzése is, azonban fontos, hogy a munka elvégzésének szükségességét részletesen indokolni kell, amely indoklást a kérelmezőnek kell megtennie. A felmentés birtokában a hatósági határozatban kijelölt lakóhely is elhagyható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelezte, kérésükre vizsgálták felül a karanténra vonatkozó szabályokat. Nem ez az első mentesítést, amelyet a kormány engedélyez: a Népszava is megírta, pár hete a romániai helyhatósági választáson szavazó erdélyiek is kihagyhatták a karantént, ha visszatértek Magyarországra közvetlenül a voksolás után. 

Vezetőváltás lesz az Információs Hivatalnál

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.09. 19:47

Fotó: Népszava
Az IH főigazgatója 2018. október elseje óta Czukor József.
Vezetőváltás lesz az Információs Hivatalnál (IH) - derül ki a parlament honlapján pénteken közzétett bizottsági napirendekből. Eszerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kedd délelőtti zárt ülésén az első napirendi pontban lesz Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok IH főigazgató-jelölti meghallgatása. Az IH honlapja szerint Bunford Zsolt jelenleg az IH elemző főigazgató-helyettesi posztját tölti be. Az IH főigazgatója 2018. október elseje óta Czukor József. Czukor József korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: 1993 és 1997 között főosztályvezetői, 2002 és 2004 között szintén főigazgatói tisztséget töltött be. Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike. 

Jóváhagyta az AB Göd jogfosztását

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2020.10.09. 17:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
Érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza az Alkotmánybíróság (AB) a gödi Samsung-gyár területét a településtől megfosztó kormányrendelet alkotmányosságát támadó, 59 országgyűlési képviselő által beadott indítványt.
A kabinet tavasszal, a veszélyhelyzet idején hozott egy kormányrendeletet a különleges gazdasági övezetek kialakításáról. A különleges gazdasági övezetekkel rendelkező településeken ez alapján a helyi adóztatás joga, és a településszervezés átkerült a megyei önkormányzatok hatáskörébe. A rendelet alapján az ország első különleges gazdasági övezete a gödi Samsung-gyár és környéke lett, megfosztva ezzel a várost egyebek közt az iparűzési adó bevételektől, és a terület feletti ellenőrzéstől. A városban tiltakozás követte az Orbán-kormány lépését, amit az ellenzéki vezetésű önkormányzatok elleni bosszúnak tekintettek, ugyanakkor az ellenzéken belül is politikai vihart kavart. Az 59 parlamenti képviselő beadványában a két idevágó kormányrendelet nemzetközi szerződésbe való ütközésének megállapítását, illetve alaptörvény-ellenesség miatti megsemmisítését kérte az AB-től, ám az alkotmánybírák érvelése szerint már mindkét rendelet hatályát vesztette a veszélyhelyzet nyár eleji megszüntetése után, így nem foglalkozott érdemben az alkotmánybírósági beadvánnyal. Pedig a kormányrendelet rendelkezései beépültek a később elfogadott, a különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló, 2020. évi LIX. jogszabályba.