Előfizetés

Rálőttek a volt kirgiz elnök gépkocsijára

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.09. 22:41
Illusztráció: Shutterstock
Kezd erőszakba torkollni a belpolitikai válság.
Ismeretlenek rálőttek pénteken Biskekben Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök gépkocsijára

- jelentette az Inferfax orosz hírügynökség az ellenzéki politikus tanácsadójára, Farid Nyijazovra hivatkozva. A hírügynökségi jelentés szerint két másik ellenzéki politikus, Omurbek Babanov és Szapar Iszakov is a gépkocsiban ült. A merényletkísérletet a biskeki Ala Too téren követték el, ahol - mint arról a Népszava is beszámolt -pénteken napközben összecsaptak a Szadir Zsaparov ellenzéki vezető és a volt elnök mellett tüntetők. A két politikust kimenekítették a térről. 
A volt elnököt a néhány napja szabadították ki a börtönből ellenzéki tüntetők. Nyijazov azt állította, hogy értesülést kaptak arról, hogy a titkosszolgálatok merényletre készülnek Atambajev ellen.

Biskekben és Oséban péntek este is tüntettek a jelenlegi hatalom és az ellenzék hívei. Szooronbaj Dzsejenbekov elnök rendkívüli állapotot vezetett be Biskekben október 21-ig.
Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök is beszédet tartott.
Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP or licensors
A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. Azóta kiismerhetetlen a helyzet az országban, teljes a politikai zűrzavar.

Hamarosan kiderül, Németország kordában tudja-e tartani a járványt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.09. 20:55

Fotó: AXEL SCHMIDT / AFP
Angela Merkel szerint fordulóponthoz érkezett a koronavírus elleni védekezés
A kormányfő a 11 legnagyobb város vezetőjével folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a nagyvárosok a járványügyi védekezés legfontosabb területei. A legnagyobb településeken és a vonzáskörzetükben végzett munka eredményessége határozza meg, hogy milyen helyzetben vág neki az ország a télnek.
Eddig jól sikerült a védekezés, de az utóbbi hetekben aggasztó folyamatok bontakoztak ki. Ezért újabb korlátozásokat kell bevezetni mindenütt, ahol a kritikus határ felé emelkedik az új fertőzések száma

- mondta Angela Merkel.

A kormányfő és a polgármesterek megállapodása szerint amint 35 fölé emelkedik a megelőző hét napon regisztrált fertőzések százezer lakosra vetített száma, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) és a hadsereg (Bundeswehr) szakértőket irányít az adott városba a helyi válságstáb és az egészségügyi hivatalok munkájának támogatására.
Maszkhordásra figyelmeztető felirat a berlini főpályaudvaron.
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP or licensors
Angela Merkel ezzel kapcsolatban kiemelte: az a legfontosabb, hogy minden fertőződésnél fel tudják tárni a vírus terjedésének lehetséges útjait, különben a kórókozó elszabadul és ellenőrizhetetlenné válik a járvány. 
Hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a járvány első hullámának idején szükségessé vált országos zárlatot.

Fenn kell tartani a gazdaság és a társadalmi élet, ezen belül legfőképpen az oktatási rendszer működését. Ez nem lehetetlen, "nem vagyunk kiszolgáltatva a vírusnak" - mondta a német kancellár, aláhúzva, hogy az utóbbi hónapok sikereire és tapasztalataira építve továbbra is hatékony lehet a védekezés, de ehhez mindenkinek be kell tartania az alapvető szabályokat - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás -, amelyeket az őszi-téli időszakban ki kell egészíteni a rendszeres és alapos szellőztetés gyakorlatával.
Az utóbbi 24 órában 4516 új fertőzöttet regisztráltak Németországban. Ez a legnagyobb szám április 10. óta, amikor 5323 eset került be a statisztikába. 4133 Az új fertőződésekkel együtt 314 660 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2 jelenlétét. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 11-gyel emelkedett, 9589-re. A vírus reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,22, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 122 embernek adja át a vírust.

Bázisdemokrata módszerrel alkotmányozna Lukasenka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 20:28

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Erős váltásnak tűnik a korábbi hetek karhatalmi fellépései után.
Az egész népet képviselő népi gyűlést kell választani az ország alkotmányának módosításához

- jelentette ki pénteken Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint, amelyet az MTI szemlézett. Vezető tisztségviselőkkel aktuális kérdésekről tartott tanácskozásán az elnök hangsúlyozta, a társadalmat alkotó valamennyi erőt be kell vonni az alkotmánymódosításba és Fehéroroszországi Népi Gyűlést kell összehívni, és ez elé kell beterjeszteni a parlament által az alkotmány, a kormányzás, az önkormányzatok, gazdasági kérdések kapcsán tett javaslatokat. Közölte: szervezőbizottságot kell létrehozni, és meg kell tartani a választásokat a Fehéroroszországi Népi Gyűlésbe. Az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztott Lukasenka kijelentette, hogy "a fehéroroszok a békére és a rendre szavaztak, és vezetésnek teljesítenie kell a nép akaratát.
"Nálunk jogállam van, nem szabad megengedni a bűnözés tombolását, nehogy azt gondolja bárki is, hogy ilyen feltételek mellett a törvény nem működik"

- jelentette ki.

Az elnök bírálta, hogy egyes felsőoktatási intézmények diákjai elhanyagolják az oktatást, és személycseréket helyezett kilátásba az intézményeknél. Az elégedetlenségi mozgalomban is részt vevő szakszervezetek kapcsán megjegyezte, hogy azok "feladata a dolgozók jogainak védelme".
Pár hete még fegyverrel mutatkozott a tüntetők közelében a diktátor.
Fotó: - / AFP or licensors
A választások óta folyamatosak az elnök távozását követelő ellenzéki tüntetések Fehéroroszországban. Tüntetők ezreit vették őrizetbe, az ellenzék vezetői többnyire vagy őrizetben vannak, vagy külföldre menekültek. Az elnökválasztáson második helyen végzett, de az ellenzék szerint valójában győztes Szvjatlana Cihanouszkaja pénteken felszólította a nőket, hogy világszerte tartsanak a hét végén tüntetéseket Lukasenka ellen. "A világ különböző részein élő nőknek tömegesen kell felvonulniuk a bátor fehéroroszok támogatására" - áll az ellenzéki politikus stábja által közzétett közleményben. A közlemény szerint a fő rendezvényt Minszkben tartják szombaton, ahol a nők virágot fognak osztogatni a politikai elnyomás elleni szolidaritás jeleként. Az Európai Unió szerint a választás nem volt "sem tiszta, sem méltányos", Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkát elnöknek.