Előfizetés

Lövések dördültek egy ellenzéki tüntetésen Biskekben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.09. 15:51
Tüntetők Biskek főterén.
Fotó: Akylbek Batyrbekov /
A kirgiz államfő eközben rendkívüli állapotot hirdetett,
A TASZSZ tudósítója szerint két-három lövés dördült a főváros központi Ala-Too terén, ahol beszédet mondott az összegyűlt hívei előtt Almazbek Atambajev volt államfő.

Percekkel a beszéd elhangzása után odaérkeztek Szadir Zsaparov ellenzéki vezető hívei, és azonnal lebontották a pódiumot, amelyről Atambajev beszélt. A Reuters szerint tüntetők összecsaptak, kövekkel és üvegpalackokkal hajigálják egymást.
Almazbek Atambajev beszédet tart a tüntetőknek.
Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP or licensors
Közben rendkívüli állapotot hirdetett Biskek területén pénteken Szooronbaj Dzsejenbekov elnök, és rendeletében arra utasította a hadsereg vezérkarát, hogy vezényeljen katonákat a fővárosba a rend fenntartására és a fegyveres összetűzések megakadályozására. A rendkívüli állapot péntek este nyolc órától október 21. reggel nyolc óráig tart. Az államfő Almazbek Orozalijev helyettes belügyminiszter nevezte ki a főváros parancsnokává. A magyar kormány eközben intenzív kapcsolatokat szeretne kialakítani a belpolitikai válságba süllyedt országgal. Mint arról lapunk is beszámolt, nemrég Budapesten járt Dzsejenbekov, akit hivatalában fogadott Orbán Viktor. Itt egyebek mellett megállapodtak egy magyar-kirgiz fejlesztési alapról is, amelybe milliárdokat tol a magyar állam.  

Csaknem hatezer új koronavírus-fertőzöttet találtak Ukrajnában, szigorításokról dönthetnek

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.09. 13:19

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte: elkezdik az ideiglenes kórházak megnyitását a Covid-betegek fogadására, mert vészesen fogynak a szabad ágyak.
Tovább gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, péntekre már megközelítette a hatezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma, ezért nem kizárt, hogy a kormány mégis új szigorításokat vezet be. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján
az elmúlt napon 5804 új esettel 250 538-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 89 újabb halálos áldozattal 4779-re. Eddig 110 650-en gyógyultak meg, viszont már 135 109 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint Denisz Smihal miniszterelnök péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a megyei kormányzókat, utána – még a nap folyamán – kormányülést tartanak. Nem kizárt, hogy a járvány gyors terjedése miatt új korlátozásokat vezetnek be, noha előző nap ezt még cáfolták. Ezt jelezte Mihajlo Raduckij, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság vezetője is egy tévéműsorban. Közölte:
képviselőtársaival azt javasolják, hogy az iskolák térjenek át a távoktatásra, ezen felül vezessenek be az országban úgynevezett „hétvégi karantént”.

Utóbbi várhatóan azt jelentheti, hogy hétvégeken nem tarthatnak majd rendezvényeket, bezárnak az éttermek, bárok és valószínűleg a közösségi közlekedést is ismét korlátozzák. Ez szerinte nem okozna komoly veszteséget az ukrán gazdaságnak. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte:
elkezdik az ideiglenes kórházak megnyitását a Covid-betegek fogadására, mert vészesen fogynak a szabad ágyak.

Kiemelte, hogy már 21 ezer koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, július óta számuk meghétszereződött, és naponta legalább 900-zal nő.

Románia is hazarendelte minszki nagykövetét

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.09. 12:45
Bogdan Aurescu román külügyminiszter
Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / dpa Picture-Alliance
„Fehéroroszországnak meg kell értenie, hogy az Európai Unió tagállamaira gyakorolt diplomácia nyomás nem segíti a párbeszédet és nem fog pozitív eredménnyel járni” – közölte Bogdan Aurescu külügyminiszter.
Lengyelország, a balti országok, és több más európai uniós tagállam után Románia is hazarendelte konzultációra minszki nagykövetét. Ezt Bogdan Aurescu román külügyminiszter jelentette be pénteken a Twitteren. A román diplomácia vezetője jelezte: döntését Lengyelország és Litvánia iránti szolidaritásból hozta meg.
„Fehéroroszországnak meg kell értenie, hogy az Európai Unió tagállamaira gyakorolt diplomácia nyomás nem segíti a párbeszédet és nem fog pozitív eredménnyel járni”

– hangoztatta Aurescu.

Viorel Mosanu minszki román nagykövet egyike volt azon uniós külképviseleti vezetőknek, akik egy hónappal ezelőtt meglátogatták a – karhatalmi erőszak ellen tiltakozó, a minszki ügyészség által beidézett – Szvetlana Alekszievics Nobel-díjas fehérorosz írót, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagját – emlékeztetett a román Agerpres hírügynökség. Lengyelország és Litvánia hétfőn rendelte haza fehéroroszországi nagykövetét, miután
Minszk a két diplomáciai képviseleteik létszámának csökkentését szorgalmazta „egyértelműen káros tevékenységük miatt”.

Alexandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint az augusztusi elnökválasztás nyomán kezdődött, a választás eredményét elutasító tüntetéseket külföldről irányítják, ezzel összefüggésben többször említette a litván és a lengyel kormány ebben játszott szerepét. Lengyelország és Litvánia menedéket nyújtott több fehérorosz ellenzékinek, akiket az ottani hatóságok toloncoltak ki az országból. Az ellenzék és a nyugati országok szerint az országot 26 éve irányító Lukasenko elnök elcsalta a választást, ezért a tiltakozók távozását és új választások megtartását követelték.