Előfizetés

Az elvezényelhetőség a kulcs az orvosok helyzetének rendezésében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 16:01

Fotó: Népszava
A magánszektor több szereplője is markáns véleményt fogalmazott meg a kedden elfogadott, egészségügyi átalakításról szóló törvény kapcsán.
Straub Fanni, a megbízható magánorvos foglalását segítő FoglaljOrvost.hu alapítója, az egészségügyi szolgálati jogviszony kapcsán kerekasztal-beszélgetést szervezett a magánegészségügy meghatározó szereplőivel és véleményvezéreivel a hazai orvoslás jövőjéről csütörtökön este. A törvény mély elemzése és a későbbi szabályozó rendeletek ismerete nélkül, a rendelkezésre álló információk alapján Dr. Kóka János a Doktor24 Csoport elnöke azt hangsúlyozta, a politika által egységesen támogatott jogszabályról van szó, üdvözölte a három legfontosabb törekvését, a bérek rendezését, a hálapénz kivezetését, valamint az állami – és magánegészségügy szétválasztását szolgáló intézkedéseket. Véleménye szerint a szolgáltatók feladata az, hogy jelen rendelkezésből a legjobbat hozzák ki a betegek érdekében. Az új helyzet, meglátása szerint, az állammal versengő privát egészségügyben a nagy szolgáltatóknak kedvez majd, amelyek valós életpályamodellt tudnak felmutatni, akár a külföldről hazacsábított szakorvosoknak.

Az elvezényelhetőség a törvény neuralgikus pontja

Dr. Kirschner András a Swiss Clinic alapító szakorvosa a helyzet értékelésekor megemlítette, járóbeteg-rendelőjükben az orvosok döntő többsége jelenleg is csak a privát egészségügyben dolgozik. Nagyobb bizonytalanságot inkább a kisebb szereplők, lakásrendelők számára okozhatnak az új körülmények, de véleménye szerint a kisebb, jogkövető rendelők életben maradnak a változásokat követően is. Ahogy orvoskörökben tapasztalhatjuk, a cégvezető is az elvezényelhetőség lehetőségét nevezte neuralgikus pontnak, melyet rendezni kell. Az új törvény pozitív hozadékának tartja, hogy a fiatal orvosgeneráció számára egy megbecsült szakma képét mutatja, versenyképes ajánlattal az orvosok itthon tarthatóak. A közellátásban megszülető orvosi bérrendezést – véleménye szerint – a szakdolgozók számára is ki kell terjeszteni, ahogy ezzel párhuzamosan a magánrendelőkben is emelkedni fognak a bérek. 

„Elfogadhatatlan a törvény”

A beszélgetés harmadik szakértő szereplője, Dr. Kunetz Zsombor szakorvos és egészségügyi elemző a korábbi megszólalóknál kritikusabban fogalmazott, a törvényt elfogadhatatlannak tartja. A célkitűzéseivel – a hálapénz megszüntetésével, a bérrendezéssel, a magán- és közszolgáltatói ágak szétválasztásával – egyetért, de a párbeszédet hiányolja, így konszenzus nélkül a későbbi részletező rendelkezések kapcsán sincs pozitív várakozása. A figyelmet olyan területekre hívta fel, melyekről az állam már korábban kivonult, ezek versenyképességét látja veszélyben, utalva a fogászati vállalkozásokra és pszichoterápiára például. Éppen ezért a finanszírozás teljes átalakítását sürgeti, ahogy szükségesnek látja egy egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetését is.

Azért nem emelkedik jobban a járványgörbe, mert nem tudunk többet tesztelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 14:15
Tesztelés a Kútvölgyi kórházban
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
Becslések szerint a kritikus lefolyású esetszámok növekedése várható.
Nem azért nem nő a koronavírus-esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát – idézte Oroszi Beatrix orvos-epidemiológusnak az InfoRádió Aréna című csütörtöki műsorában elhangzott állítását a 24.hu. A folyamatosan, de nem robbanásszerűen emelkedő járványgörbéről a Semmelweis Egyetem munkatársa elmondta, hogy „az menne még följebb, de nem tud”.
„A tesztelés felső határa megszabja, hogy az összes meglévő fertőzésből mennyit leszünk majd képesek észlelni, a jelenlegi tesztelési kapacitással pedig egyszerűen nem lehet minden esetet detektálni”

– magyarázta a szakember.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy változik a betegek kormegoszlása. Minél inkább nő az azonosított esetek átlagkora, annál inkább csökken a kevésbé súlyos esetek azonosítása. Az eltolódásból pedig az következik, hogy a kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható a következő napokban–hetekben. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa szerint azért is nehéz a járvány jövőbeli alakulásának előrejelzése, mert az elmúlt hetek megnövekedett esetszámaival nem tartott lépést a tesztelések száma. Kiemelte:
„A naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra, hogy mi a valós trendje a járványnak.”

Hajléktalan költözött a pécsi klinika Covid-részlegébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 11:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Baranya megyében még nem kellett élesíteni a tavasszal kialakított koronavírus-központot, így lett célpontja a fedél nélküli férfinak.
Napokig lakott egy hajléktalan a pécsi koronavírus-központ egyik lezárt részén; az ügyészség most vádat emelt a férfi ellen, aki számítógépeket és más eszközöket is ellopott – közölte az ATV Híradó.  Elhangzott: még tavasszal alakították ki a pécsi klinika infektológiai osztályán azt a részleget, ahova a tervek szerint koronavírussal fertőzött betegeket vittek volna. A Covid-részleg azóta is lezárva, minden eszközzel felszerelve állt.  – Ide költözött be a hajléktalan férfi, ahol több napig lakott. Az ott lévő – félmillió forint értékű – számítógépeket és egyéb műszaki berendezéseket ellopta, majd   eladta – mondta Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője.  A férfit a számítástechnikai eszközök értékesítése miatt lopással vádolják. A klinika illetékesei a folyamatban levő büntetőeljárásra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni.