Előfizetés

Pszichológusok tömege állt ki a Meseország mindenkié mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.11. 10:46

Fotó: Labris Kiadó
El akarják oszlatni a tévhiteket, ugyanis a könyv fontos társadalmi jelenségeket mutat be.
A mesék kiemelkedő fontossággal bírnak az életünkben, mert azt mutatják meg, ahogyan a világ körülöttünk működik.

Így kezdődik annak az állásfoglalásnak a szövege, amelyet pszichológusok indítottak el, hogy kiálljanak a Meseország mindenkié című kötet mellett. A Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra korábban nyilvánosan ledarált egy példányt a kötetből. Ezt egy olyan hiszti követte, hogy a Kásler-féle Magyarságkutató Intézet egyik munkatársa már Csukás István egyik művében is a „háttérhatalmak” mesterkedését vélte felfedezni.  De vissza a pszichológusi petícióra – az azt aláírók úgy vélik, a Meseország mindenkié fontossága és különlegessége a sokféleségben rejlik. A könyv olyan karaktereket jelenít meg, akik nem vagy nagyon ritkán szerepelnek mesékben, így a kötet mind az érintett csoportok, mind a többségi társadalom tagjainak fontos üzenetet hordoz. Kutatásokra hivatkozva állítják, a könyv a többségi társadalom gyermekei számára éppen azért fontos, hogy lássanak tőlük eltérő élethelyzetben lévő gyerekeket.
„Lássák, hogy az említett csoport tagjai hozzájuk hasonlóan sokfélék, és még ha bizonyos dolgokban különböznek is, sok vágyuk, küzdelmük és motivációjuk megegyezik. Fontos megjegyezni, hogy a könyv nem kötelező olvasmányként jelent meg, annak megvételéről és olvasásáról mindenki szabadon dönt, és ezt a szabadságot tiszteletben tartjuk.”

Nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ugyanis a kötet olyan emberekről mesél a gyerekeknek, akik ugyan velünk élnek, de nincsenek ott a mindennapjainkban. 
Felidézik Bagdy Emőke minapi állásfoglalását, amely szerint a gendermesék veszélyt jelentenek a gyerekekre. Ezt szakmaiatlan vélekedésnek minősítik és elhatárolódnak tőle.
„A pszichológia kutatási eredményeire támaszkodva feltételezhetjük, hogy mind a könyvben megjelenő csoport tagjaira, mind a többségi társadalomhoz tartozó gyerekekre gyakorolt hatásán keresztül, a könyv megjelenése hozzásegíthet egy elfogadóbb, békésebb és egyenlőbb társadalomhoz, hogy egyszer ne csak meseország lehessen mindenkié”

– zárul a nyilatkozat, amelyet pszichológusok ide kattintva tudnak aláírni. 

Meghalt 21 beteg, 1068 új koronavírus-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.11. 09:21

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
1252 beteget ápolnak kórházban, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen.
1068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 37 664 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg – tizenheten közülük hetven év felettiek – így az elhunytak száma 954 főre emelkedett, 10 848-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 862 fő – közölték vasárnap reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 46 százaléka, és a gyógyultak 32 százaléka budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1252 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen – tették hozzá.
Ismét hangsúlyozták, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kértek a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról. Felhívták a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Kérték, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. „Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket” – írták.

Orbán Viktor: Rend van a határokon, az iskolákban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 20:30
Orbán Viktor korábban a Korányi kórházban tájékozódott az egészségügy helyzetéről
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Október végéig „fut fel” a koronavírus-járvány, addig nem változtatnak a terveken, és a kormány pénzt ígér az egészségügyi alapellátásnak.
Felfutás – ezzel ez egy szóval jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a járványügyi helyzetet szombat délutáni Facebook-videójában. A védekezést irányító akciócsoportok ülését követően azt mondta: a vírus terjedésében az elmúlt két hétben tapasztalt emelkedő tendencia nemzetközi szinten és hazánkban is folytatódik. A kormányfő üzenetében megpróbálta nyugtatni a lakosságot: 
„Addig (október végéig) a szükséges számú kórházi ágy országosan rendelkezésre áll. Az átvezényléseket folytatjuk, ez idáig 106 orvost és 170 ápolót vezényeltünk át, de ha szükséges, ez a szám további növekszik majd.”

Bejelentette: az egészségügy átszervezésének folyamatában a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és az operatív törzs a jövő héten már a háziorvosokra vonatkozó új szabályok megalkotásáról egyeztet. 
„A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis ne legyen, a helybeni ellátási színvonala emelkedjen, és ennek a pénzügyi feltételeit a kormány meg fogja teremteni”

– ígérte Orbán Viktor.

Szerinte a folyamatban ezek után az egyeztetések magán- és a közellátás egymáshoz való viszonyát tisztázzák majd.         A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy „rend van a határokon”, az iskolákban az őszi szünet pedig az eredetileg kitűzött időszakban, október 23-tól 31-ig tart. Amint arról a Népszava is beszámolt, vasárnapra ismét rekordokat döntött a koronavírus terjedése: 1374 új fertőzöttet regisztráltak, húszan meghaltak, összesen 1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül közülük 110-en lélegeztetőgépen vannak.