Előfizetés

Biciklis futárok szállítják a koronavírus-teszteket Bécsben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 11:07

Fotó: David Bohmann / PID
Gyors, kényelmes és klímabarát megoldás.
Biciklis és e-robogós futárok szállítják házhoz a gargalizálós teszteket Bécsben, hogy minél többen minél hamarabb tesztelhessék magukat – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Utcai és otthoni tesztelés

A tünetmentes emberek az Ernst-Happel-Stadionnál drive-in vagy gyalogos tesztet csináltathatnak, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek. Akik enyhe tüneteket produkálnak, ugyanilyen tesztelő állomást vehetnek igénybe a Floridsdorfer Brücke-nél a Dunaszigeten. Mindkét állomáson az úgynevezett gargalizálós teszttel vesznek mintát, az eljárás ingyenes. Aki nem szeretne elmenni otthonról, kipróbálhatja a legújabb módszert: házhoz rendelheti a gargalizálós tesztet. Szeptember vége óta a város megbízásából egy futárszolgálat biciklis és e-robogós futárokkal küldi házhoz a mintavételi csomagot. 
Ha valaki úgy érzi, fertőzött lehet, feltárcsázza az 1450-es telefonszámot, ha az egészségügyi szakember szerint is felmerül a fertőzés gyanúja, az illető dönthet, melyik tesztelési megoldást választja. Ha otthoni tesztet kér, a futárcég háromórás időintervallumban megadja a hozzávetőleges kiszállítási időt, amiről SMS-t küld. Az üzenet azt is tartalmazza, hogy a teszt elvégzése előtt mennyi idővel nem szabad ételt és italt fogyasztani. 
A gargalizálós teszt azért praktikus, mert a mintavétel biztonságosan és könnyen elvégezhető egyedül is, nincs szükség szakember részvételére.
A futárok már több mint kétezer mintavételi egységet szállítottak ki, és a polgárok 99 százaléka elégedett a szolgáltatással. A futárok környezetbarát módon, biciklivel és e-robogóval járják az utcákat. A távlati cél a napi ezer darab teszt kézbesítése, ennek érdekében a futárcég felszerelést, rugalmas munkaidőt és havi nettó 1700-1800 eurót azaz körülbelül 600-640 ezer forint bért kínálva jelenleg 200 új munkatársat keres – olvasható a közleményben.

Nem árt, ha gyakrabban fertőtleníti a mobilját a járvány alatt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.11. 20:36

Akár 28 napig is elélhet rajta a koronavírus. A bankjegyek is veszélyeztettek és a rozsdamentes acéllal sem árt vigyázni.
Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatói úgy vélik, hogy az elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése, vagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken.

Korábbi laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a SARS-Cov-2 vírus két-három napig marad életképes bankjegyeken és üvegen és mintegy hat napig műanyagon vagy rozsdamentes acélon. Miközben az influenzavírus 17 napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, az új koronavírus „rendkívül erőteljes", 28 napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között – mutatták ki a Virology Journal című tudomány folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók.
„A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, és jobban megvédjük az embereket”

– idézte Larry Marshallt, a CSIRO vezérigazgatóját a BBC News. A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 Celsius-fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét bizonyos felületeken. A kutatók közölték, hogy a SARS-Cov-2-vírus azon képessége, hogy életben marad rozsdamentes acélon hűvösebb körülények között, megmagyarázhatja a tömeges megbetegedés kitörését húsüzemekben, hideg tárolólétesítményekben. Világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban. Korábban feltételezték a kutatók azt is, hogy a dolgozók egymáshoz való közelsége, a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatt az egymás közötti kiabálás szükségessége okozza a tömeges fertőzést ezeken a munkahelyeken.
Az ausztrál kutatók közölték, hogy vizsgálatuk alátámasztotta azt a korábbi kutatást, miszerint a vírus képes életben maradni friss vagy fagyasztott élelmiszeren.

Olaj szivárgott ki Luxemburg utcáira egy illegális hulladéklerakóból

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.11. 09:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ipartelepen tizennyolc konténert helyeztek el egyenként ezer liter ásványi olajjal. Mivel a tartályokat nem zárták le.
Nagy mennyiségű ásványi olaj szivárgott ki a luxemburgi Troisvierges melletti ipari telepen egy illegális hulladéklerakóból – közölte a luxemburgi rendőrség vasárnapra virradóra. Az ipartelepen tizennyolc konténert helyeztek el egyenként ezer liter ásványi olajjal. Mivel a tartályokat nem zárták le, nagy mennyiségű olaj folyt ki az utcára és a környező rétekre. A rendőrség szerint a csatornarendszerbe nem szivárgott olaj. A polgári védelem szakemberei megkezdték a környezetszennyező anyag eltakarítását.