Előfizetés

Müller Cecília elmondta, miért kerül kórházba egyre több fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 13:07
Müller Cecília, országos tiszti főorvos
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nagy a felelősségünk a járványgörbe ellaposításában – mondta az országos tisztifőorvos, aki lényegében a lakosságot kérte a járvány megfékezésére.
Összesen 1173 új koronavírus-fertőzöttet találtak egy nap leforgása alatt, 14 áldozatot követelt a járvány és 1418-an szorulnak jelenleg kórházi ellátásra, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen, sorolta a friss járványügyi adatokat Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján nyilatkozott: mint mondta, a halálos áldozatok életkora 55 és 78 év közötti volt, többen közülük pedig szimultán több krónikus betegségben: szív- és érrendszeri, daganatos, asztmatikus betegségekben vagy éppen anyagcsere zavarban szenvedtek.
Müller szerint ezek mind rizikótényezőknek számítanak, de ezek közé sorolta magában az idős életkort és a kóros elhízást is. Újságírói kérdésre – a Portfolio felvetésére – elmondta, hogy az utóbbi napokban miért ugrott meg jelentősen a kórházi ellátásra szorulók száma: szeptember első heteiben még a fiatalabb korosztály számított a második járványhullám hordozójának, ők azonban a hetek múlásával fokozatosan átadták a fertőzést a rizikócsoportba tartozó időseknek és krónikus betegeknek. Mindez nem számít újszerűnek, a Népszava által megszerzett adatok alapján a kormány is október elejére várta a járvány és a halálozási ráta felfutását.
A tisztifőorvos tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg 100 ezer lakosra 128 fertőzött jut, miközben Csehországban ugyanennyi lakosra 432, Belgiumban 364, Hollandiában pedig 344 koronavírusos eset juthat.
Kormányzati korlátozó intézkedésekről ugyanakkor továbbra sem számolt be Müller Cecília, helyette a személyes megelőzés fontosságát hangsúlyozta, lényegében a lakosságot kérve a járvány megfékezésére.
Fontos a maszkhasználat – és nem elég csak a szájat eltakarni, mert az orron kilélegzett levegővel is terjedhet a vírus. Ne fáradjunk bele a higiéniai szabályok betartásába. Ha kitartunk, ezzel tudjuk ellaposítani járványgörbét, megóvni az egészségügyi ellátórendszert a túlterheléstől

- mondta Müller, aki kézfertőtlenítő rendszeres használatára és a szociális távolságtartásra is figyelmeztetett: mint mondta, már a tünetek megjelenése előtt 48 órával is fertőzhet egy koronavírusos beteg, az általa megfogott tárgyakon pedig órákon át, de extrémebb esetben tovább is aktív maradhat a vírus, kórokozó mennyiségétől függően.
Egy sajtóértesülésre reagálva – mely szerint a járványkórházakból kifogyott a remdesivir – az országos tisztifőorvos azt mondta, a reggeli adatok alapján minden kórházban rendelkezésre áll a tünetek enyhítéséhez használt szer, sőt, a Richter hazai gyártmányú készleteit is tudják használni. A tisztifőorvos újdonságként jelentette be az Országos Mentőszolgálat által kifejlesztett elektronikus mintavételi űrlapot, amivel a háziorvosok gyorsabban tudnak Covid-mintavételt kérni az OMSZ munkatársaitól.
Müller arra is kitért, hogy jelenleg 145 idős és szociális otthonban találtak fertőzötteket: az érintett intézményekben 5641 fő lakik, jelenleg 542 fő számít pozitívnak, ami a tisztifőorvos szerint alacsony szám, és sokan tünetmentesek a betegek közül. Az otthonlakók közül ugyanakkor 130 főt kórházba kellett számítani és 35-en hunytak el a második járványhullám következtében. Új lakót jelenleg csak két negatív PCR-teszt bemutatása után vesznek fel az otthonokba- tette hozzá Müller. A sajtótájékoztató rendészeti témáiról Kiss Róbert rendőrezredes számolt be: mint elmondta, az elmúlt egy nap alatt 99 rendőri intézkedés történt a járványhelyzettel kapcsolatban: 35 esetben léptek fel a rendőrök a tömegközlekedésen hanyagolt vagy hiányzó maszk miatt, és 64 esetben intézkedtek üzletekben vagy közintézményekben a járványszabályok megsértése miatt, az intézkedés viszont többnyire kimerült a figyelmeztetésben. Hatósági házi karanténban jelenleg 21491 személy van, ebből 4792 fő az elmúlt egy napban került kényszerű izolációba – mondta Kiss, aki egy kormányhatározatot is ismertetett: a kártyatermekben és kaszinókban már tilos éjszakázni, este 11 és reggel 6 óra között csak a személyzet és az üzemeltetők maradhatnak a helyszínen.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett blokád alá veszi az MTVA székházát október 23-án

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 12:20

Fotó: Népszava
A politikusok a propagandagépezet ellen akarnak tiltakozni.
Tüntetést szervez október 23-ra Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az MTVA Kunigunda utcai székháza elé, hogy a propaganda ellen tiltakozzanak.
„Október 23-án vegyük blokád alá a hazugság-gyárat, az MTVA székházát a Kunigunda útján, hiszen ez a nap a propaganda elleni küzdelemről is szól: 1956-ban is a rádióhoz mentek a forradalmárok, hogy a minden hullámhosszon áradó hazugság helyett az igazság szóljon a hangszórókból. Ma is a minden csatornán hazugságot árasztó propaganda, lejáratás és gyűlöletkeltés ellen kell fellépnünk. Ez a legfontosabb feltétele a változásnak, a teljes propagandagépezet ellenében nem fog sikerülni!”

– olvasható az esemény leírásában.

Azt írták, hogy a tiltakozás biztonságos lesz, és mindenkinek kijelölik a helyét az MTVA előtt, így tartani lehet az 1,5 méteres távolságot. Közölték, hogy aki nem jön el, annak a helye üresen marad, de arra egyelőre nincs utalás, hogy ehhez lesz-e előzetes regisztráció. A rendezvényt azzal indokolták, hogy 1956 hőseire emlékezve meg akarják mutatni: nem akarnak egy olyan országban élni, ahol az embereknek nem lehet hangjuk.
Két évvel ezelőtt Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők, valamint több ellenzéki politikus is bement a közmédia Kunigunda utcai székházába, és – élve a 2012-es országgyűlési törvény adta jogukkal – kérdéseket akartak feltenni a vezetőknek. A sorozatos ellenzéki akciók miatt a kormánypárti kétharmad idén februárban módosította az országgyűlési törvényt. Ebben ugyan benne maradt, hogy az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, felvilágosítást adni, ám valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől csak „előzetesen egyeztetett módon” lehet tájékoztatást kérni. A Népszava múlt héten írta meg, hogy lapunk információi szerint Papp Dániel vezérigazgató olyan belső utasítást adott ki, amely szerint a parlamenti képviselőket „elsősorban írásban” kell tájékoztatni a közmédiában folyó munkáról.

Maruzsa: Elegendőek az iskolákban bevezetett intézkedések a járvány elleni védekezéshez

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.12. 11:15

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A köznevelésért felelős államtitkár szerint az őszi szünet kisöpörheti a vírust a fertőzött intézményekből.
Az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Maruzsa Zoltán elmondta, a mostani helyzet egyelőre nem olyan, amely további intézkedéseket vagy azonnali beavatkozást igényelne.

Hozzátette, az iskoláknak sikerült megszervezni például a testhőmérséklet-mérést, amihez 41 ezer digitális hőmérőt biztosított a kormány és a legnagyobb épületekben hőkapukat is felszereltek. Kitért arra is, az őszi írásbeli érettségiket a tavasszal már bevált módszerrel szervezik meg, vagyis kis csoportokban, a távolságtartás szabályait betartva vehetnek részt ezeken a diákok. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – a szóbeliket most megtartják. Sokkal több intézményt vontak be a lebonyolításba, így kisebb csoportokban vizsgázhatnak a diákok. Elmondta azt is, 24 óvodában van rendkívüli szünet, ami a csaknem 3000 ilyen intézménynek a 0,81 százaléka, 17 (0,55 százalék) iskola zárt be ideiglenesen és 102 (3,31 százalék) további olyan iskola van, ahol tantermen kívüli digitális oktatást vezettek be, jellemzően egy-két osztályban. Maruzsa Zoltán jelezte, két hét múlva, október 23-tól őszi szünet lesz az iskolákban, ami alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön” a vírus. Múlt héten írtunk arról, hogy miközben a kormányzat az egyik amerikai fotóügynökség ingyenes képével igyekszik bemutatni új kampányában, hogy a hazai intézkedéseknek hála a koronavírus elleni védekezés nem is lehetne sikeresebb a magyar oktatási intézményekben, azok, akik nem csak a hivatali íróasztalok mögül élik át az eseményeket, teljesen mást tapasztalnak. Bár a hivatalos statisztikák alapján a fertőzöttségi adatok valóban alacsonyak, az iskolákból érkezett visszajelzések szerint ebben nagy szerepe lehet a széleskörű tesztelés és kontaktkutatás hiányának.