Előfizetés

825 millió embert érint világszerte az éhezés

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.12. 16:46

Fotó: Maciej Moskwa / AFP/NurPhoto
A német élelmezési segélyszervezet figyelmeztetése szerint nem lesz teljesíthető az ENSZ azon célkitűzése, amely szerint 2030-ra felszámolják az éhezést.
Mintegy 690 millió embert érint világszerte krónikus éhezés, és további 135 millió embert sújt akut éhínség a hétfőn nyilvánosságra hozott világéhezési index szerint. Az éhínség és az alultápláltság a világ 50 országában jelent problémát. Ezek közül 14 országban a helyzet csak romlott 2012 óta – közölte a Welthungerhilfe német élelmezési segélyszervezet.
Félő, hogy a koronavírus olaj lesz a tűzre, és a világjárvány következtében még több ember fog éhezni világszerte - figyelmeztetett a segélyszervezet. Afrikában a Szaharától délre eső régiókban, illetve Dél-Ázsiában már a pandémia előtt is aggasztó volt a helyzet – mutatott rá Marlehn Thieme, a Welthungerhilfe elnöke, hozzátéve, hogy a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb aszályok is várhatók.
A német segélyszervezet attól tart, hogy nem lesz teljesíthető az ENSZ-nek az a célkitűzése, hogy 2030-ra a világon mindenhol teljesen felszámolják az éhezést. Ha a világ továbbra is ennyit tesz az éhezés ellen, mint most, akkor 2030-ban 37 országban még mindig gondot fog okozni a súlyos élelmiszerhiány – mondta Marlehn Thieme.

Ukrajnában átlépte az ötezret a koronavírus halálos áldozatainak a száma

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.12. 15:12

Fotó: STR / AFP/NurPhoto
Előre hozzák az őszi szünetet az iskolákban, a felsőoktatásban pedig ideiglenesen áttérnek a távoktatásra.
Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés következtében eddig elhunytak száma hétfőre Ukrajnában, eközben egyre telítődnek a kórházak betegekkel, az iskolákban pedig előre hozzák az őszi szünetet. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közölt adatok alapján 
az elmúlt napon 4420 új esettel 265 454-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 43 újabb halálos áldozattal 5015-re.

Mostanáig 114 410-en gyógyultak fel a Covid-19 betegségből, viszont jelenleg már 146 029 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján elmondta, hogy 
a múlt héten 22 ezer 400 betegnél diagnosztizáltak tüdőgyulladást, ötször többnél, mint július közepén, és a kórházak is egyre telítődnek.

Kelet-Ukrajnában a Covid-betegeket ellátó harkivi megyei járványkórház egyik orvosa arról számolt be a Facebookon, hogy az intézmény intenzív osztályán már minden ágy foglalt, lélegeztetőgépeket kellett az intenzíven kívül is működésbe helyezniük, és mentőautók sora várakozik a betegfelvételnél a beszállított koronavírusos páciensekkel. Szerhij Skarlet oktatási miniszter hétfőn megerősítette: a nap folyamán levélben értesíti az általános és a középiskolákat, hogy az őszi szünetet a tárca október 15-30. közé javasolja előre hozni. A felsőoktatási intézmények ideiglenesen távoktatásra térnek át.  
– Közben a koronavírussal megfertőződött, 55 éves, cukorbeteg Petro Porosenko volt elnöknek javult az állapota és kiengedték a kórházból

– közölte hétfőn pártja, az Európai Szolidaritás sajtószolgálata.

Petro Porosenko október 3-án került kórházba kétoldali tüdőgyulladással, és múlt szerdára annyira leromlott az állapota, hogy orvosai mintát sem tudtak tőle venni. Ezek szerint pár nap alatt sokat javult az állapota. Ukrajna a coronavirus.app hétfői adatai szerint a 25. legfertőzöttebb ország azon 188 közül, ahol megjelent a koronavírus. Az országban elkezdik megnyitni az ideiglenes kórházakat, mivel vészesen fogynak a szabad ágyak.

Észak-Korea diktátora könnyek közt kért bocsánatot népétől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 13:36

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Szokatlanul viselkedett Kim Dzsong Un a hétvégi katonai szemlén a ballisztikus rakéták felvonultatásakor.
Kim Dzsong Un, Észak-Korea diktátora könnyekben tört ki és bocsánatot kért népétől, amiért nem tudta az országot a koronavírus miatti nehéz időszakban megfelelően vezetni – írja a The Guardian.
A kommunista ország vezetője a hétvégén egy hatalmas katonai szemlén mondott beszédet a Koreai Munkáspárt alapításának 75. évfordulója alkalmából. Beszéde közben a diktátor levette szemüvegét és megtörölte könnyes szemét. 
– A népünk bizalma bennem olyan magas, mint az ég, és olyan mély, mint a tenger, de én nem értem fel ehhez mindig. Ezt nagyon sajnálom

– jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy erőfeszítései és őszintesége nem volt elegendő ahhoz, hogy megszabadítsa népét a nehézségektől. Észak-Korea legjelentősebb gazdasági partnere Kína, a pandémia miatt bevezetett határzár hatására azonban a két ország közti kereskedelmi forgalom drasztikusan lecsökkent. Eközben Phenjang továbbra is azt állítja, hogy egyetlen koronavírusos esetet sem regisztráltak Észak-Koreában.  Szakértők azzal magyarázták a diktátor szokatlan érzelmi megnyilvánulását, hogy Kim Dzsong Un növekvő nyomást érez az ország ellen hozott nemzetközi szankciók és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt. A kommunista vezér nukleáris fegyverkezési programja miatt ugyanis évek óta nemzetközi szankciók vannak érvényben Észak-Koreával szemben. Beszédében támogatását fejezte ki a koronavírus miatt szenvedőknek és azt mondta, reméli, hogy javulhat a viszonya Dél-Koreával. Mindemellett közölte, hogy mozgósítja a teljes nukleáris arzenált, ha fenyegetés éri az országot, de tartózkodott attól, hogy nyíltan kritizálja Washingtont.
Egy amerikai tisztviselő kiábrándítónak nevezte, hogy Észak-Korea továbbra is főként rakétaprogramját fejleszti, miközben megrekedtek a tárgyalások az Egyesült Államokkal. A katonai felvonuláson interkontinentális rakétákat is bemutattak. Közszemlére tettek egy új típusú rakétát is, amelyet egy legalább 22 kerekű járművön szállítottak, és nagyobb volt bármely korábban bemutatott „társánál”.
(A 444 nyomán.)