Előfizetés

Ha most vasárnap szavazna Budapest, Karácsony győzne

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.10.13. 08:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Publicus felmérése azt mutatja, hogy hullámzott a megítélése megválasztása óta, de őszre nőtt a kedveltsége.
Jelentős hullámzást mutat Karácsony Gergely első főpolgármesteri évének választói megítélése. A szavazók a Covid tavaszi időszakának idején voltak vele a legelégedettebbek - derült ki a Publicus Intézet szeptember végi reprezentatív felméréséből.

A Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a tavaly októberi önkormányzati választások utáni első hónapok az ismerkedés jegyében teltek. Decemberben például még a válaszadók 42 százaléka volt bizonytalan annak megítélésében, hogy mennyire elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterségével, és a voksolók mindössze harmada értékelte jónak a teljesítményét. Az elégedetlenek még kevesebben voltak, a válaszadók alig negyede. Az első hónapokban folyamatosan nőtt Karácsony Gergely támogatottsága. Ennek az időszaknak a lecsengése, a munka alapján történő megítélés kezdete egybeesett a Covid első hullámával és egyúttal az iskolabezárásokkal, valamint a többi korlátozó intézkedéssel. Karácsonyék ebből igen jól jöttek ki, gyors és határozott válaszokat adtak a járványra, jól, sőt a kormánynál jobban kommunikálták az intézkedéseket, egyes előírásokról pedig – mint például a maszkhasználatról - előbb is döntöttek. Jól jelzi ezt az áprilisi rekord elégedettség: akkoriban a megkérdezettek csaknem kétharmada támogatta Karácsonyt, a bizonytalanok aránya pedig 6 százalékra esett vissza. Az ellenzéki választói tábor 91-97 százalékos elégedettséget produkált, de még a Fidesz szavazói is 19 százalékban értettek egyet a városvezetői döntésekkel. Ez májusra a kormánypártiak körében a felére esett vissza, de erősen csalódottnak érezték magukat a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói is. A momentumosok szimpátiája egy hónappal később, júniusra csökkent jelentősen, míg a szocialisták - a februári zuhanás után - lassú lejtmenetbe kapcsoltak. Az elégedetlenség - a nagykörúti kerékpársávok és más forgalomszervezési intézkedések kormányzati támadásának felerősödésével - augusztusra mélyült el, ekkor a válaszadóknak csak 45 százaléka nyilatkozott pozitívan a városvezetés teljesítményéről. - Az egész évet tekintve jól látható, hogy az önkormányzati munka megkezdése után a támogatottság polarizálódott – mondta Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte a július és az augusztus nem sikerült túl jól Karácsonyék számára, de ezzel együtt sem süllyedt vissza az elégedettségi barométer a tavaly decemberi szintre, szeptemberben pedig ismét emelkedni kezdett. Bár az még nem egyértelmű, hogy ez a 4 százalékpontos növekedés egy felívelő pálya kezdete, vagy csak egy rövid fellélegzés. Az emelkedés egyébként elsősorban a DK híveinek köszönhető, akik szeptemberben már 100 százalékban voltak elégedettek. Egy most vasárnapi választáson viszont újrázhatna Karácsony Gergely, a válaszadók 46 százaléka ugyanis azt válaszolta, hogy rá szavazna, sőt ha az összes ellenzéki párt támogatná, akkor ez az érték további 3 százalékkal magasabb lenne. A bizonytalanok száma csökkent az augusztusihoz képest, 40 százalék választana más főpolgármestert. A legkevesebben egyébként márciusban voksoltak volna Karácsonyra – alig 40 százalék – de akkor a korlátozó intézkedések és a járvány keltette politikai zavar végigsöpört az egész országon.

Válás közben is jut ideje Mészáros Lőrincnek egy cégalapításra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 07:58
Mészáros Lőrinc és felesége a parlamentben
Fotó: Népszava
Már a vagyonmegosztásra figyel?
A KPE Asset and Property Kft. fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölték meg. A társaságot a cégbírósági bejegyzések tanúsága szerint a Konzum PE Magántőkealap hozta létre, amely hivatalosan a válófélben lévő milliárdos nagyvállalkozó és felesége közös tulajdonában van – írja az mfor.hu. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank 2016 júliusában vette nyilvántartásba a Konzum PE Magántőkealapot, amelynek menedzselését a Konzum Befektetési Alapkezelő Nyrt. vállalta magára. Erről a cégről akkor annyit lehetett tudni, hogy abban néhány hónappal korábban, 2016 áprilisában a Konzum Management Kft. szerzett minősített többségű befolyást (ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent). A portál azt írja,
a Konzum Management Kft.-t egy offshore paradicsomban, a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban bejegyzett cég, az SCD Group International Ltd. hozta létre, 2009 áprilisában.

A tulajdonos(ok)ról nem volt információ, ám támpontot jelentett, hogy e társaság ugyanazon nevű magyar „megfelelőjét”, az SCD Group Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t Jászai Gellért másodmagával gründolta 2000-ben. Csak 2018 májusában látta elérkezettnek az időt arra az akkor még egy párt alkotott Mészáros-házaspár, hogy hivatalosan is elismerje: a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos befektetői, miután a tulajdonukba kerültek a zártkörű alap befektetési jegyei. A válóper kellős közepén a Konzum PE Magántőkealap KPA Asset and Property Kft. néven létrehozott egy új társaságot, 3 millió forintos törzstőkével, fő tevékenysége pedig a vagyonkezelés. A KPE Asset and Property székhelye a számos más Mészáros-érdekeltségnek – köztük az Opus Globalnak – is otthont adó Andrássy úti épület, az 59. szám alatt található Andrássy Palace. Ügyvezetője pedig az a Gombai Gabriella lett, aki Mészáros bizalmi emberének számít. Idén június 11-én például a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal egyesülni készülő MKB Bank igazgatóságába került be, megbízatása öt évre szól. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy válik egymástól Mészáros Lőrinc és felesége. 
Egy átlagember számára felfoghatatlan, 270 milliárdos vagyon felosztása a tét.

A kormány az őszi szünettől várja, hogy "kisöprődjön" a vírus

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.10.13. 06:40

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A bő egyhetes leállástól várja a kormány, hogy „kisöprődik” a vírus. A nemzeti konzultáció eredménye most nem számít.
Ellentmondásos nyilatkozatokkal próbálja elhitetni a kormány, hogy a koronavírus-járvány tetőfokán is minden a legnagyobb rendben van a köznevelési intézményekben. Az iskolai dolgozók, diákok rendszeres tesztelését például azért nem tartják szükségesnek, mert az „csak a pillanatnyi állapotot” mutatja meg, és semmi garancia arra, hogy a tesztelést követő napon ne fertőződjön meg az érintett. Csakhogy a rendszeres tesztelésnek eleve nem célja megakadályozni, hogy valaki később is elkaphassa a vírust; arra lenne jó, hogy minél több tünetmentes vírushordozót sikerüljön kiszűrni az egészséges pedagógusok, tanulók mellől.
Ugyanezt a célt szolgálja – bár kevésbé megbízható eredményekkel – az október elsejétől kötelező iskolai lázmérés is, amit a szaktárca szerint sikeresen alkalmaznak az intézmények. Holott a hőmérők is „csak egy pillanatnyi állapotot” mutatnak, a kormány érvelése így ebből a szempontból is ellentmondásos. Szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint a rendszeres tesztelés és kontaktkutatás hiánya az egyik oka annak, hogy a hivatalos fertőzöttségi adatok alacsonyak: hétfőn 24 óvodában volt rendkívüli szünet, 17 iskola zárt be ideiglenesen, s további 102 olyan iskola volt, ahol tantermen kívüli digitális oktatást vezettek be. Ez a köznevelési intézmények 4,6 százaléka. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a közelgő egyhetes őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön” a vírus – miközben tudjuk, hogy erre a több mint két hónapos nyári szünet sem volt alkalmas. Abban, hogy komolyabb lépésekre lenne szükség, még a saját nemzeti konzultációjának eredményei sem tudták meggyőzni a kormányt.
Az állítólagos 1,8 millió kitöltő többsége (61 százaléka) ugyanis az oktatási intézmények bezárását és a digitális oktatásra történő átállást támogatná. A többség véleményét figyelmen kívül hagyva viszont arról született döntés: nem kellenek további, szigorúbb intézkedések.

Azt pedig, hogy az iskolákban korántsem olyan rózsás a helyzet, mint azt a kormánypropaganda igyekszik bemutatni, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felméréseire érkezett válaszok, személyes beszámolók is alátámasztották. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke egy hétfői online kerekasztal-beszélgetésen is elmondta: a szakszervezethez beérkezett tanári visszajelzések háromnegyede arról szól, hogy nagy a bizonytalanság az intézményekben. A Szülői Hang Közösség képviselője, Tóth Margit is hasonló tapasztalatokról számolt be. Kiemelte: nagy az „össze-visszaság” az igazolások és a házi karanténban töltött idő tekintetében is; van, ahol két hétig, máshol tíz napig vagy ennél is kevesebb ideig kell otthon maradniuk az érintett diákoknak. Nagyon sok iskolában a kötelező másfél méteres távolságtartást sem lehet betartani. Elmondta azt is, hogy a Szülői Hang felmérését kitöltő szülők több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, fogalmuk sincs, hogy abban az intézményben, ahova a gyerekük jár, volt-e már valaki fertőzött. Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) szintén gyűjti a tapasztalatokat, ezekről Schermann Fruzsina beszélt. Mint mondta, a diákok közül többen nem veszik elég komolyan a védekezést (a maszkviselést, fertőtlenítést, lázmérést), amiben nagy szerep van az intézményi hozzáállásnak is, másrészt a tanulók is érzik, hogy instabil a rendszer, s előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen lesz a teljes távoktatás elrendelése. Felhívta a figyelmet egy aggasztó jelenségre is, amit „korona zaklatásnak” nevezett: nem egyedi eset, ha valakinél akár csak a vírus gyanúja is felmerül, iskolatársai „letámadják”, a közösségi oldalakon zaklatják. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ellenben nyugodtan folyik a munka az iskolákban, óvodákban.

Érettségi: nem kötelező a maszk

Pénteken indul az őszi érettségi időszak, de a védőmaszk viselete nem lesz kötelező, csak ajánlott. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 27,6 ezren vizsgáznak majd, 396 intézményben. A legtöbben (a vizsgázók 69 százaléka) előrehozott érettségit tesznek; ők azok, akik tavasszal a koronavírus-járvány miatt ezt nem tudták megtenni.