Előfizetés

Meseország: Bagdy Emőke kikéri magának ezer pályatársa kritikáját

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.12. 19:01
Bagdy Emőke
Fotó: Soós Lajos / MTI
A neves pszichológus szerint ő csak tényeket közölt, amikor arról írt, hogy a szociális érzékenyítés genetikailag befolyásolhatja a gyerekek szexuális irányultságát.
Közleményben háborodott fel Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus azon, hogy több mint ezer pályatársa határolódott el korábbi nyilatkozatától, és állt ki a Meseország mindenkié című, társadalmi kisebbségeket, köztük melegeket bemutató kötet mellett, melyet Dúró Dóra a napokban nyilvánosan ledarált. 
.  Bagdy a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta a szélsőjobb és a kormány által is sokat támadott mesekönyv kapcsán, hogy a „korai érzékenyítés” veszélyes a gyerekekre – annyira az, hogy szerinte genetikailag is befolyásolni tudja őket.
„(…) a szociális behatások olyan erőteljesek tudnak lenni, hogy megakadályozhatják a szabályozó gén kinyílását vagy módosíthatják azt, ami tovább is örökítődik”

- fejtegette Bagdy, hozzátéve, hogy a szülőknek és pedagógusoknak azt kell erősíteniük, amit genetikailag hoz magával az illető, így teremtve meg a biológiai nem és a társadalmi nem összhangját. 
A pszichológus  szerint ha egy gyerek arról hall egy történetet, hogy két herceg egymásba szeret, akkor ezt megjegyzi, és számára már evidencia lesz, hogy a fiúk egymásba szerethetnek.
Az ilyesmit Bagdy devianciának és elhajlásnak tartja, míg a heteroszexuális kapcsolatokat „egyértelműségnek” tekinti.

Az állásfoglalás aláírói szerint Meseország mindenkié fontossága és különlegessége a sokféleségben rejlik – a könyv ugyanis olyan karaktereket jelenít meg, akik nem vagy nagyon ritkán szerepelnek mesékben, így a kötet mind az érintett csoportok, mind a többségi társadalom tagjainak fontos üzenetet hordoz. A pszichológusok egyúttal szakmaiatlannak és tudománytalannak találják Bagdy véleményét, ami szerintük csak fokozhatja a kirekesztést. Bagdy válaszközleménye szintén a Magyar Nemzetben jelent meg, a pszichológus pedig azt fejtegeti, hogy a 3-6 éves kor epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka – a gyerek ilyenkor „ a saját nemének megfelelő szülőfél magatartási mintáját tölti le automatikusan, akaratlanul, érzelmi hajtóerők hatására.” Konrad Lorenz etológust idézve használja az imprinting, bevésődés kifejezést is. 
A szexuális bevésődés során a gyerekek az ellenkező nemű szülő arckifejezését, karakterjegyeit memorizálják, és ez részben befolyásolja felnőttkori párválasztási preferenciáikat is. Egy felolvasás során hallott mese azonban nem bírhat olyan erővel, hogy genetikailag befolyásolhassa a gyerek szexuális beállítottságát.

Bagdy Emőke állásfoglalását tudomásunk szerint eddig egyetlen pszichológus sem támogatta; erre maga is kitér a Magyar Nemzetben megjelent közleményében, igaz, ellenkező előjellel: szerinte az, hogy a 15 ezer hazai pszichológusból ezer nem ért vele egyet, még nem jelenti, hogy a témában meg nem szólaló 14 ezer többi kolléga is elutasítja nézeteit. 

Magyar rendőröket vezényeltek Észak-Macedónia határára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 17:37

Fotó: police.hu
Embercsempészek és illegális migránsok elfogásában segédkezünk.
Harminc rendőr, újabb magyar kontingens indult Észak-Macedóniába hazánk nyugat-balkáni országoknak nyújtott támogatása részeként – írta hétfőn a police.hu. Kiemelték:
„a magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában”.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerint az egyenruhásokat hétfőn búcsúztatták a Készenléti Rendőrség központi objektumában. Ők – mint hangsúlyozták – nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens, amely Észak-Macedónia rendvédelmi szervének irányítása és felügyelete alatt látja el feladatait, terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel, kézi- és mobil hőkamerákkal támogatja az érintett határszakasz védelmét. Hozzátették: a hazatérő kontingens tagjai – ugyanúgy, mint a magánútról hazatérő magyar állampolgárok – a negatív SaRS-CoV-2 teszt eredményéig járványügyi megfigyelés alatt maradnak, ez időre szolgálatmentességet kapnak. Esetükben a teszt költségét a rendőrség állja.

Pénzügyi elszámolási probléma vezetett Bogdán László tragédiájához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 17:15

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
A volt polgármester búcsúlevelében megnevezett valakit, aki összefüggésbe hozható bizonyos pénzügyi gondokkal. A rendőrség nyomoz.
Bogdán László, Cserdi volt polgármesterének tragikus halála az általa megkezdett jelentős összegű beruházások meghiúsulásával hozhatók összefüggésbe, melynek oka egy általa kezdeményezett beruházás kapcsán keletkezett pénzügyi elszámolási probléma – jelentette ki Facebook-oldalán olvasható közleményében Visegrády Zoltán ügyvéd. 
Bogdán László családjának és hozzátartozóinak jogi képviselője leszögezte: a község vezetője, aki idén júliusban, tragikus hirtelenséggel önkezével vetett véget életének, szívügyének tekintette ezen beruházásokat, amelyeket már nem tudott kezelni.
„Minden erejét felőrölte a beruházások megvalósulásának sorozatos kudarca, melynek következményeit már nem tudta elviselni. Hátrahagyott búcsúlevelében megnevezett egy személyt aki ezen ügyekkel összefüggésbe hozható”

– emelte ki Visegrády Zoltán.

Hozzátette, Bogdán László halálát követően a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el, hűtlen kezelés elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás jelenleg is tart, az ügyről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást a nyomozóhatóság nem kívánt adni. – A volt településvezető halálával kapcsolatban mindenféle megalapozatlan összeesküvés elméletek, legendák születtek. Bogdán László sajnálatos módon önmagát és családját megvédeni már nem tudja, hozzátartozói pedig nyilvánvalóan nem bírnak tudomással az ügy részleteiről – hangsúlyozta az ügyvéd, aki a következőket tolmácsolta: 
„A fentiekre tekintettel nyomatékosan megkérjük a sajtó képviselőit, hogy Bogdán László hozzátartozóinak megkeresésétől, különböző találgatásoktól, feltételezésektől tartózkodni szíveskedjenek, ezzel is tiszteletben tartva az elhunyt és a gyászoló család akaratát.”