Előfizetés

Magyar rendőröket vezényeltek Észak-Macedónia határára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 17:37

Fotó: police.hu
Embercsempészek és illegális migránsok elfogásában segédkezünk.
Harminc rendőr, újabb magyar kontingens indult Észak-Macedóniába hazánk nyugat-balkáni országoknak nyújtott támogatása részeként – írta hétfőn a police.hu. Kiemelték:
„a magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában”.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerint az egyenruhásokat hétfőn búcsúztatták a Készenléti Rendőrség központi objektumában. Ők – mint hangsúlyozták – nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens, amely Észak-Macedónia rendvédelmi szervének irányítása és felügyelete alatt látja el feladatait, terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel, kézi- és mobil hőkamerákkal támogatja az érintett határszakasz védelmét. Hozzátették: a hazatérő kontingens tagjai – ugyanúgy, mint a magánútról hazatérő magyar állampolgárok – a negatív SaRS-CoV-2 teszt eredményéig járványügyi megfigyelés alatt maradnak, ez időre szolgálatmentességet kapnak. Esetükben a teszt költségét a rendőrség állja.

Pénzügyi elszámolási probléma vezetett Bogdán László tragédiájához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 17:15

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
A volt polgármester búcsúlevelében megnevezett valakit, aki összefüggésbe hozható bizonyos pénzügyi gondokkal. A rendőrség nyomoz.
Bogdán László, Cserdi volt polgármesterének tragikus halála az általa megkezdett jelentős összegű beruházások meghiúsulásával hozhatók összefüggésbe, melynek oka egy általa kezdeményezett beruházás kapcsán keletkezett pénzügyi elszámolási probléma – jelentette ki Facebook-oldalán olvasható közleményében Visegrády Zoltán ügyvéd. 
Bogdán László családjának és hozzátartozóinak jogi képviselője leszögezte: a község vezetője, aki idén júliusban, tragikus hirtelenséggel önkezével vetett véget életének, szívügyének tekintette ezen beruházásokat, amelyeket már nem tudott kezelni.
„Minden erejét felőrölte a beruházások megvalósulásának sorozatos kudarca, melynek következményeit már nem tudta elviselni. Hátrahagyott búcsúlevelében megnevezett egy személyt aki ezen ügyekkel összefüggésbe hozható”

– emelte ki Visegrády Zoltán.

Hozzátette, Bogdán László halálát követően a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el, hűtlen kezelés elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás jelenleg is tart, az ügyről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást a nyomozóhatóság nem kívánt adni. – A volt településvezető halálával kapcsolatban mindenféle megalapozatlan összeesküvés elméletek, legendák születtek. Bogdán László sajnálatos módon önmagát és családját megvédeni már nem tudja, hozzátartozói pedig nyilvánvalóan nem bírnak tudomással az ügy részleteiről – hangsúlyozta az ügyvéd, aki a következőket tolmácsolta: 
„A fentiekre tekintettel nyomatékosan megkérjük a sajtó képviselőit, hogy Bogdán László hozzátartozóinak megkeresésétől, különböző találgatásoktól, feltételezésektől tartózkodni szíveskedjenek, ezzel is tiszteletben tartva az elhunyt és a gyászoló család akaratát.”

Hadházy korrupciógyanús ügyről beszél Bíró László kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 16:12

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A független parlamenti képviselő úgy „segítette” az ellenzéki jelöltet, hogy hallgatott, és csak a pártelnököknek szólt, mit tud róla.
A jelölt személye is közrejátszott abban, hogy ma az ellenzék számára nem túl fényes eredmény született – jelentette ki Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos a vasárnapi borsodi időközi parlamenti választáson alulmaradt Bíró Lászlóról. A független országgyűlési képviselő súlyos állításokat írt le az ellenzéki pártok jelöltjeként indított jobbikos politikusról.
„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét”

– állította az ügy ismertetése nélkül.

Hadházy szerint az ellenzéki pártok azt hitték, ha „összefogás” van, minden van, a jelölt személye egyáltalán nem is lényeges, bárkit el lehet indítani. Ezzel szemben az egykori fideszes, volt LMP-s politikus ugyancsak konkrétumok és feljelentés bejelentése nélkül azt írta, hogy személyesen tájékozódott a kormánypropaganda által harsogott ki nem fizetett varrónők ügyéről, ami szerinte jóval súlyosabb. 
„A «szociális szövetkezetezés» 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására”

– hangoztatta a független képviselő, aki tényeket továbbra sem említett.

Hadházy Ákos azonban ezt követően próbált magyarázatot adni arra, hogy ő miért is nem fordult a hatóságokhoz a tudomására jutott ügyben:
„Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam”.