Előfizetés

Fegyveresek öltek meg hat embert egy salvadori bárban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.13. 07:01

Fotó: YURI CORTEZ / AFP
Felszólítás nélkül tüzet nyitottak egy asztalnál dominózó csoportra.
Fegyveresek gyilkoltak meg hat embert egy bárban vasárnap a közép-amerikai Salvador fővárosában. A helyi sajtó beszámolója szerint San Salvador egyik bárjába három fegyveres hatolt be és felszólítás nélkül tüzet nyitott egy asztalnál dominózó csoportra. A halottak között van a bár tulajdonosa is. Az eset egy további halálos áldozata egy munkás, aki a bár melletti területen volt a támadás idején és megpróbált elfutni a támadók elől, de végeztek vele a fegyveresek. A rendőrség szerint az egyik áldozat kapcsolatban állt a számos helyi bűnszövetkezet egyikével. Az ügyben egy gyanúsítottat őrizetbe vettek.
A helyi bűnügyi állapotokat jól tükrözi, hogy vasárnap a 21 ezer négyzetkilométernyi, 6,4 milliós országban 13 ember gyilkoltak meg. A közép-amerikai államban az utóbbi évek átlagában a legmagasabb a gyilkosságok száma a világon. Két évvel ezelőtt még százezer lakosra 51 gyilkosság jutott. Öt évvel ezelőtt, 2015-ben pedig még rosszabb volt a helyzet, mert ennek kétszerese volt az átlag ugyanannyi lakosra vetítve. A gyilkosságok száma 2019 júniusától, Nayib Bukele államfő hatalomra kerülése óta jelentősen csökkent.

Bezárják az általános iskolákat és a vendéglőket Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.13. 06:13

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra.
Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva – közölték a cseh kormány ülése után hétfőn késő este Prágában. Az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint
az óvodákat az intézkedés nem érinti, azok továbbra is működni fognak. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra.

Szerdától kötelező lesz az arcmaszkok viselése nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökben, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek lesz szabad. Tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon.
Amennyiben a járvány terjedését jelző reprodukciós mutató egy hét alatt 0,8-ra csökken, a kormány enyhíteni fog az intézkedéseken

– mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak.

Jelenleg ez a mutató 1,5 körül van. A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedésekről a kormány rendkívül széles körű konzultációkat követően döntött. Andrej Babis kormányfő és több minisztere először vasárnap este a járványügyi bizottsággal tárgyalt, majd hétfőn a munkaadók szövetségével, a szakszervezetekkel és az ellenzékkel is megvitatta a teendőket. Az egészségügyi minisztérium honlapján
hétfőn este megjelent kimutatások szerint már több mint 2200 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 438 állapota volt súlyos. A kórházban kezeltek száma október elejétől megduplázódott.

A cseh kórházak a hivatalos adatok szerint maximálisan mintegy 33 ezer Covid-19-es beteget tudnak kezelni egyidejűleg. A kormány hétfőn arról is döntött, hogy az állami tartalékalapban lévő mintegy 2500 speciális ágyat is az egészségügy rendelkezésére bocsátják.
A járványnak a hétfő esti kimutatás szerint már 1045 halálos áldozata van. Ez 58-cal több a reggeli hivatalos adatnál. Eddig a napi halálesetek legmagasabb száma 51 volt a múlt pénteken.

Volt egyházi vezetők felelhetnek gyermekek megerőszakolásáért

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.12. 22:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés miatt kezdődött per a vatikáni bíróságon.
Egy jelenlegi papnak, Gabriele Martinelli egykori szeminaristának, valamint Enrico Radice atyának, volt rektornak kellett hétfőn megjelennie vádlottként a vatikáni bíróságon. A megkezdődött per első tárgyalásán a Vatikánváros területén található gyermekkollégiumban történt szexuális visszaélések ügyét tárgyalták, zárt ajtók mögött. Ez az első alkalom, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélés a Vatikán területén történt. Rendkívülinek számít, hogy a papokat érintő ügyet nem a hittani kongregáció, hanem a vatikáni bíróság tárgyalja. A pápai állam ügyészsége 2019-ben indított vizsgálatot a többek között az olasz sajtóban megjelent vádak alapján. Gabriele Martinellit kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális erőszakkal vádolják, a tizenkét éven át rektor Radice atyát pedig az ügyek elhallgatásával.

A Szent Péter-bazilika ministránsai

A visszaélések a Szent X. Piusz pápáról elnevezett, úgynevezett élőszemináriumban történtek. Az intézmény 1965 óta a Vatikán területén működik, nem messze a Ferenc pápa lakhelyeként ismert Szent Márta háztól. A kollégiumot felső tagozatos általános iskolás és gimnazista fiúgyerekek számára hozták létre, akik papi szolgálatra készülnek.  A kollégium tagjai szoktak ministrálni például a Szent Péter-bazilikában bemutatott miséken. A vizsgált ügyek 2012 előtt történtek, amikor a most harminc éves Gabriele Martinelli az intézetben élt, először gyermekként, később szeminaristaként. Pappá 2017-ben szentelték fel. Az áldozatok tanúvallomása szerint a pap már intézeti gyerekként is szexuálisan visszaélt a kisebbekkel. Az intézet három egykori lakója is tanúvallomást tett a vádlottal szemben, közöttük egy lengyel fiú, aki 2009 és 2014 között élt a kollégiumban.