Előfizetés

Egyenlő feltételek megteremtését kéri a digitális oktatásban több civil szervezet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 13:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Novák Katalinhoz, Maruzsa Zoltánhoz és Vecsei Miklós miniszterelnöki megbízotthoz fordulnak.
Noha ma már általánosan elterjedt a legtöbb háztartásban a szélessávú internet, a csevegőprogramok használatához szükséges infrastruktúra (hardver, mikrofon, webkamera), ez nem mindenhol van így. Sok diák esik ki a digitális oktatásból karantén idején, mert mélyszegénységben vagy megélhetési nehézségek között élnek. Az ő érdekükben is fordult Novák Katalin családügyi miniszterhez, Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkárhoz és Vecsei Miklós miniszterelnöki megbízotthoz
  • a Civil Közoktatási Platform,
  • a Láthatatlan Tanoda-Rosa Parks Alapítvány,
  • a Digi Tanoda,
  • az Élmény Tár Tanoda,
  • a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület,
  • valamint a Motiváció Műhely.
Az ezen szerveződéseket tömörítő Láncreakció projekt szerint a karanténoktatás idején több, súlyos, rendszerszintű probléma merült fel. Ilyen többek között a diákok távoktatása is. Éppen ezért arra kérik a döntéshozókat, teremtsék meg annak a feltételeit, hogy minden tanuló részt vehessen a távoktatásban. Szerintük ehhez elengedetlen, hogy
  • mindenkinek legyen otthon szeléssávú internet-elérése,
  • álljanak rendelkezésre az ehhez szükséges eszközök,
  • továbbá fejlesszék alapszintre a digitális kompetenciákat minden résztvevőnek.
Egyúttal kérik, hogy a szülőknek, mint munkavállalóknak alakítsanak ki olyan szabályozást, amely lehetővé teszi szükség esetén a gyermekkel való otthonmaradást anélkül, hogy ez egzisztenciális kockázatot, jövedelemkiesést jelentene.
„Közös célnak tekintjük, hogy a jelenlegi helyzetben megakadályozzuk a hátrányos helyzetű tanulók lemaradásának további növekedését, és hosszú távon is biztosítsuk számukra a mostaninál jobban ellátott tanulási környezetet.”

Emlékeztetnek, a kormány a Digitális Oktatási Stratégia megalkotásával és megvalósításának elindításával hasonló célokat tűzött ki három évvel ezelőtt. Ezek a lépések pedig a koronavírus-járvány miatt nem tűrnek halasztást. Levelükhöz mellékelték is azokat a kutatásokat, amelyeket a témában készítettek.  Korábban már a Népszava is beszámolt róla, hogy nem mindenhol egyformán valósul meg a koronavírus-fertőzések miatt elrendelt időszakos tantermen kívüli oktatás, sokszor a helyi körülményeken, lehetőségeken múlik, egy-egy iskola mennyire hatékonyan tudja megoldani, hogy karanténba került diákjaik a lehető legkisebb hátránnyal folytathassák tanulmányaikat.  

Percre pontos választ adott Pintér arról, mennyit repültek a rendőrségi helikopterek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 13:06

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Vadai Ágnes kérdezett, a tárcavezető részletesen válaszolt.
A 24.hu egyik értesüléséről kérdezte a belügy vezetőjét a DK-s politikus. A Népszava is beszámolt a portál cikkéről, mely szerint a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét Szijjártó Péter is rendszeresen használja. Vadai Ágnes éppen ezért volt kíváncsi arra, mennyi időt voltak a levegőben és ebből mennyiszer láttak el szolgálati feladatokat a túlárazott MD 902-es helikopterek.  Pintér Sándor válaszában visszautasította, hogy a légijárművek túlárazottak lettek volna. Közölte, az első MD-902-es rendőrségi helikopter 2016. július 16-án érkezett meg és azóta összesen 5266 óra 37 percet teljesítettek.
„Ebből a szolgálati feladatokra fordított repülési idő 5078 óra 47 perc volt. A fennmaradó 187 óra 50 perc más szervek igénye alapján, térítéses repülési feladatok (pl. parlagfű felderítés, légi fotó, stb.) végrehajtását szolgálta.”

fogalmazott válaszában Pintér Sándor. 

Müller Cecília: 52 szociális intézményben jelent meg eddig a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 12:38

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Mert még mindig felszálló szakaszában van a második hullám – hangsúlyozta a tisztifőorvos.
Mind a 28 halálos áldozat – akik az elmúlt 24 órában hunytak el – krónikus betegségben szenvedtek – ismertette az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília tájékoztatása szerint 55 és 83 év között van az áldozatok átlagéletkora. Megjelent a köszvény, mint anyagcsere-betegség és a daganat az elhunytak körében. Kiemelte, egyre több fertőzöttet ápolnak kórházban. Mindenki vigyázzon magára, mert nem ugyanolyanok az esélyek, ha egy rosszabbul karbantartott betegség esetén kapjuk el a koronavírust. Beszámolt arról is, hogy egy hét alatt 9 százalékkal növekedett a járvány az előző héthez képest. 
Most már nem csak a fiatalokra és az idősekre, de a középkorúakra is veszélyes a betegség, a gyerekekre továbbra sem. Megismételte: a járvány felszálló szakaszában vagyunk. Müller Cecília jelezte, jelenleg a közösségi terjedést látják.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese arról beszélt, eddig jellemzően csak figyelmeztettek a rendőrök, ha valaki nem veszi fel a maszkot. Kiss Róbert tájékoztatása 28 rendőri intézkedés történt az elmúlt 24 órában, ebből 12 valamely tömegközlekedési járaton.  Újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, 52 szociális intézményben jelent meg eddig a koronavírus, ami 10 százalékos  pozitivitási aránynak felel meg. A gondozottak közül 156-an vannak kórházban és 37-en hunytak el. Müller Cecília megemlítette, hogy a gyógyultakat állapotát is utókövetik, és figyelik, rászorulnak-e valamilyen kiegészítő beavatkozásra. Minderre azért van szükség, mert egy új, ismeretlen betegségről van szó.