Előfizetés

Negatív lett a lengyel kormányfő koronavírus-vírustesztje

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.14. 06:10

Fotó: OLIVIER MATTHYS / AFP
Mateusz Morawiecki a vizsgálat ellenére karanténban marad, amíg orvosa és az állami egészségügyi hatóság nem engedélyezi, hogy feladja a korlátozást.
Negatív lett a jelenleg karanténban lévő Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vírustesztje – közölte kedden közösségi oldalán Piotr Müller kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a miniszterelnök a vizsgálat ellenére karanténban marad, amíg orvosa és az állami egészségügyi hatóság nem engedélyezi, hogy feladja a korlátozást. Korábban Morawiecki a Facebook közösségi oldalon bejelentette, hogy
kötelező karanténba vonul miután egy olyan emberrel érintkezett, akiről kiderült, hogy vírusfertőzött.

Az illető, egy kormányalkalmazott, a lengyel kormányőrség (SOP) tisztje. A kormány más tagjának az eset miatt nem kell karanténba vonulnia. Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal miniszteri rangú vezetője egy sajtóértekezleten elmondta, hogy
Morawiecki egy erre a célra külön kialakított kormányzati épületben van karanténban és a körülményekhez képest jól érzi magát.

Lengyelországban az érvényes rendelkezések szerint a karantén tíz napig tart azoknál, akiknél nem mutatkoznak a koronavírus tünetei. Az országban az elmúlt hetekben élesen megemelkedett a vírusfertőzöttek száma. Kedden több mint ötezer új esetet regisztráltak a hatóságok, amivel a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma meghaladta a 130 ezret, több mint 3100 ember pedig belehalt a kór tüneteibe.
Kapcsolódó
Karanténba került a lengyel miniszterelnök

Március óta nem regisztráltak ennyi új fertőzöttet Olaszországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.13. 21:14

Fotó: Davide Pischettola / NurPhoto via AFP
Az esetek több mint 77 százaléka családon belüli fertőzésre vezethető vissza.
Olaszországban március óta nem látott mértékben nőtt az egy nap alatt kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma az egészségügyi tárca keddi közlése szerint. A kormány – éppen keddtől – ismét szigorította az óvintézkedéseket. Egy nap alatt 5901 új beteget regisztráltak több mint 112 ezer vírusteszt elvégzésével. 
Ez a legnagyobb szám március 28. óta, amikor is 5974 volt a kiszűrt fertőzöttek száma.

A naponta újonnan regisztrált fertőzöttek száma szeptember elsején még ezer alatt volt, október elsején valamivel több mint 2500. Jelenleg több mint ötezer beteget kezelnek kórházban, intenzív osztályon 514-et. Szeptember utolsó hetében naponta tízzel, október első hetében naponta hússzal, majd harminccal nőtt a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma, amely most hatvaneggyel emelkedett. A halottak napi száma kedden 41 volt, így az elhunytak száma 36 246-ra emelkedett. A halottakat és gyógyultakat számolva a regisztrált betegek száma túllépte a 365 ezret. A kórházi orvosok szakszervezetének közleménye szerint a járványgörbe ilyen arányú emelkedésével a több mint 11 ezer hellyel bíró intenzív osztályok két hónap alatt megtelnek. Az esetek több mint 77 százaléka családon belüli fertőzésre vezethető vissza.
A kormány a tavasszal három hónapig tartó szigorú korlátozások májusi oldása óta most először vezetett be korlátozásokat.

Az egyelőre harminc napig érvényes rendelkezések között szerepel a bárok, presszók, szórakozóhelyek este kilenc órai bezárása a fiatalok utcai tömörüléseinek felszámolására. Az óvintézkedések betartására szólítottak fel a lakásokban is a nem egy fedél alatt élők közötti szájmaszk-viselés szorgalmazásával. Tanácsolt, hogy a lakásokban se tartózkodjon hatnál több, nem együtt élő személy. Ezzel a házibulikat, népesebb családi összejöveteleket, vendégségeket akarják korlátozni. – Nem küldünk rendőrt a magánlakásokba, bízunk mindenki felelősségében, az egészségvédelem közös kötelesség – hangoztatta Giuseppe Conte miniszterelnök. A koronavírus-járvány február vége és május közepe között majdnem kizárólag az ország északi részén terjedt. A járványgörbe most Olaszország-szerte emelkedik: a legtöbb beteget, több mint ezret, egy nap alatt Lombardia tartományban szűrték, a második helyre a déli Campania került, ahol a kórházak már megteltek. Rómában is megteltek a kórházak, és az olasz főváros legnagyobb járványkórházából szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket. Francesco Lo Foche az Umberto I romai klinika immunológus professzora úgy magyarázta a koronavírus gyors terjedését az egészen nyár végéig majdnem teljesen megkímélt dél-olaszországi régiókban, hogy a tavasszal a Covid19-től elsőként sújtott északi tartományokkal ellentétben a déli lakosságban nem alakult ki antitest. Kijelentette, hogy Dél-Olaszországban most élik át a járvány első nagy hullámát, de ott az egészségügy nem fogja bírni a terhelést, ellentétben a gazdagabb északival.    Olaszország a coronavirus.app adatai szerint jelenleg a 17. legfertőzöttebb terület azon 189 ország közül, ahol megjelent a koronavírus.

Karanténba került a lengyel miniszterelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 17:31

Fotó: STEPHANIE LECOCQ / AFP
Azt egyelőre nem tudni, hogy Mateusz Morawiecki részt vesz-e csütörtökön és pénteken az uniós csúcstalálkozón.
Karanténba került Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, miután kapcsolatba került egy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel. A kormányfő közösségi oldalán jelentette be kedden, hogy az egészségügyi előírásoknak megfelelően karanténba vonul – írja a Reuters.
– Állandó kapcsolatban állok kollégáimmal, a kormány pedig rendben működik tovább

– közölte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Mateusz Morawiecki részt vesz-e csütörtökön és pénteken az uniós csúcstalálkozón. Egy szóvivő azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy erről a döntést az egészségügyi felügyelet és az orvosok hozzák meg a kormányfő tesztelését követően. Tudomása szerint a miniszterelnököt egyelőre nem tesztelték, mióta pénteken találkozott a fertőzött személlyel. Lengyelországban a coronavirus.app keddi adatai szerint eddig 135 278 koronavírusos esetet regisztráltak, és 3101 ember vesztette életét a járvány következtében. Az elmúlt egy napban 5068 embernél mutatták ki a vírust, és 62-en haltak meg. Szombaton szigorításokat jelentettek be az országban a rekordszámú új beteg miatt.