Előfizetés

Hárommilliárd forintért kelt el egy Shakespeare-kötet

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.15. 12:03

Fotó: JACK TAYLOR / AFP or licensors
A világ legdrágábban elárverezett irodalmi mű rekordját beállító könyvritkaságot a becsült ár duplájáért vették meg a Christie's aukciósház New York-i árverésén.
A világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amelyet 9,97 millió dollárért, átszámítva kereken három milliárd forintért vásárolt meg egy névtelenséget kérő vevő szerdán a Christie's aukciósház New York-i árverésén. 
A 400 éves könyv a becsült ár duplájáért kelt el, előzetesen 4-6 millió dolláros (1,2-1,8 milliárd forint) eladási árral számoltak az aukciósház becsüsei.
A Mr. William Shakespeare's Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című, 1623-ban kiadott könyvet a Mills College oaklandi (Kalifornia) művészeti egyetem bocsátotta áruba anyagi gondjai enyhítésére.
A szerdán elárverezett kötet egyike a még magánkézben lévő hat példánynak, hajdan a nagy Shakespeare-kutató, Edmond Malone (1741-1812) tulajdonában volt. Egy komplett első fólió legutóbb 2001-ben került piacra, akkor rekordnak számító 6,2 millió dollárt fizettek érte árverésen.
A kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő fólió formátumban a drámaíró halála után. Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes, 36 színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.
Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz szövegének és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is. Nem tartalmaz viszont az irodalomtudósok által részben Shakespeare-nek tulajdonított két darabot, a Pericles-t és A két nemes rokont.

Sebfertőzést érzékelő okoskötést fejlesztettek ausztrál kutatók

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.15. 11:39

Fotó: RMIT University
Selyembe ágyazott nanogyémántok érzékelik a sebfelszín hőmérsékletének emelkedését.
A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nem csupán az orvosok munkáját segíti, hanem kevesebb fájdalmat okoz a pácienseknek.
A második generációs kötés selyemből készül, amelybe nanogyémántokat ágyaztak, érzékennyé téve az anyagot a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére, ami az elfertőződés korai jele. "A hagyományos sebkezelés jelentős kihívást jelent az orvosok számára, ugyanis folyamatosan figyelniük kell, hogy nincs-e kipirosodás, hőmérséklet-emelkedés és duzzanat, ami az elfertőződést jelzi" – mondta Brant Gibson, a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatója, hozzátéve, hogy ezek megjelenésekor, a gyulladás és a fertőzés már jócskán előrehaladott, ami jóval nagyobb kihívássá teszi a kezelést.
"Ez az új technológia segíti az orvosokat abban, hogy időben és nem invazív módon észleljék az elfertőződést a kötés fájdalmas eltávolítása nélkül" – tette hozzá a szakember.
Az orvosok a nanogyémántok hőérzékelő képessége révén jutnak információhoz a seb állapotáról.
A kutatók meglepetésére az új anyag rendkívül magas antibakteriális ellenállást mutat a bőrsérülések elfertőződésében kulcsszerepet játszó Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal szemben, miközben nem gátolja az oxigén és a tápanyagok áramlását a sebbe.

Svédország első európai országként műholdakat küldene az űrbe

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.15. 11:23

Fotó: Marcus Lindh / Esrange Space Center
Felavatták az északi Esrange Űrközpont új tesztelő egységét.
Svédország lehet az első, amely európai területről indít az űrbe műholdakat szerdán elfogadott fejlesztési tervei szerint. A skandináv ország kormánya jóváhagyta, hogy tovább korszerűsítsék és fejlesszék az északi Esrange Űrközpontot, szem előtt tartva, hogy 2022-től kisebb műholdak űrbe indítására is alkalmas legyen.
"Svédország azon kevés államok egyike lesz, amelyek képesek műholdak űrbe juttatására" – mondta Matilda Ernkrans, az ország űrkutatási minisztere a központ egy új tesztelő egységének felavatásán.
A svéd média kiemelte, hogy Svédország "a földrész rekordere" lehet műhold indításában európai területről, mindeddig ugyanis az európai műholdakat a dél-amerikai Francia Guyanából indítják útnak.