Európai Parlament;Színművészeti Egyetem;SZFE;

2020-10-15 14:50:36

Brüsszeli vendégjátékra készül az SZFE

Az Európai Parlament kulturális bizottsága meghívta a budapesti „barikád” két oldalán állókat.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-ikén megvitatja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetet – értesült a Népszava. A véleménycserére meghívták az intézmény régi, illetve új vezetőségének egy-egy tagját, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselőit.

A téma napirendre tűzéséről a parlamenti frakciók koordinátoraiból (szóvivőiből) álló vezetőség döntött, miután a szakbizottság szeptember végi ülésén Romeo Franz német zöldpárti EP-képviselő, alelnök állásfoglalást sürgetett a magyar egyetem autonómiájának megvonása és kormányzati megszállása miatt. Javaslatát támogatta a szintén német zöldpárti Niklas Nienass, aki azt mondta: a parlamentnek világos álláspontot kell kialakítania, el kell ítélnie és a plenáris ülés napirendjére kell vennie a szabadságjogok megsértését.

„A Zöldek frakciója, valamint a kulturális és oktatási bizottság tagjainak a többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzet miatt” – nyilatkozta a Népszavának Romeo Franz. Szerinte ez is egy szomorú példája annak, ahogy a magyar kormány nyomás alá helyezi a tudományos és művészi szabadságot.

„A tudományos életben Orbán Viktor kultúrharca már szedett áldozatot, bár a felsőoktatási törvény módosításáról, (a Lex CEU-ról – a szerk.) született európai bírósági döntés reményt ad a jogállamért és az akadémiai függetlenségért küzdőknek” – fejtette ki a zöldpárti politikus, hozzátéve: az SZFE diákjai és munkatársai a független, kritikus és szabad magyar művészi szellemet képviselik és védelmezik. „Támogatjuk a diákokat, akik művészi szabadságot követelnek, és elutasítják a rájuk erőltetett politikai szájkosarat” – mondta lapunknak Romeo Franz.