Előfizetés

Navalnij-ügy: Oroszországot vegyifegyver-használat miatt büntette az EU

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.15. 15:16

Fotó: Michael Klimentyev / AFP
Vagyonzárolási és utazási szankciókkal sújtottak titkosszolgálati, elnöki hivatali és kormányzati tisztségviselőket. Moszkva választ ígér Brüsszelnek.
Az Európai Unió tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében – közölte az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.    Szankciós listára került:
  • Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója,
  • Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője,
  • Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese,
  • Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja,
  • Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese.
Navalnij a kórházban
Fotó: HANDOUT / AFP
Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet, ahol nyugat-európai feltételezések szerint a novicsokot kifejlesztették. A vegyifegyverekkel kapcsolatos szankciók összességében jelenleg tizenöt emberre és két szervezetre vonatkoznak. Az érintettek között a csütörtökön jegyzékbe vett hat ember és egy szervezet mellett négyen a Szkripal-ügyben vettek részt, öten pedig a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban. A listán szerepel még a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont, a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete. 
Az elfogadott korlátozóintézkedések a vagyoni eszközök befagyasztása mellett tiltják a beutazást az EU területére. Ezenkívül európai magánszemélyek és uniós székhelyű vállalkozások nem bocsáthatnak pénzeszközöket a szankciós jegyzékbe vettek számára.

Négyen a Szkripal-ügyben vettek részt
Fotó: AFP
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a döntésre úgy reagált, hogy az EU-szankciókra Oroszország „az érdekeinek legjobban megfelelő módon” fog választ adni. „Ez egy tudatosan barátságtalan lépés, az Európai Unió Tanácsa ezzel a határozatával kárt okozott az országunkkal fennálló kapcsolatainak”  – mondta Peszkov. Szerinte az uniós lépésben semmilyen logika sem figyelhető meg, ami súlyosbító körülmény, továbbá valótlannak nevezte az állítást, hogy „a Kremlben munkacsoport foglalkozik Navanij lejáratásával”. Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus augusztus 20-án kórházba került Omszkban, ahonnan hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok-típusú mérget találtak a szervezetében és erre jutott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegély-egyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, amelyeket mindeddig nem kapott meg.
Az Európai Unió Tanácsa ezzel a határozatával kárt okozott az országunkkal fennálló kapcsolatainak – mondta Peszkov
Fotó: SEFA KARACAN / AFP/Anadolu Agency

A koronavírus-vakcina is terítéken lesz Orbán szerint az EU-csúcson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 14:47

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
A jogállamisági kérdések most hivatalosan nincsenek terítéken, de a téma bármikor előjöhet.
Rövid Facebook-videóban számolt be arról a miniszterelnök, hogy megérkezett Brüsszelbe, ahol miniszterelnöki csúcs lesz a következő napokban. Orbán Viktor azt mondta, ennek fő témája a koronavírus-járvány és annak európai koordinációja. 
„Reményeink szerint kapunk jó híreket arról is, hogy mikor lesz vakcina, milyen sorrendben és hogyan lehet ahhoz majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ugyanakkor más, nem éppen kellemes ügy is várhat a kormányfőre. Ilyen például a jogállamisági kérdés. A Népszava brüsszeli tudósítója arról számolt be, a ma kezdődő EU csúcs napirendjén nem szerepel hivatalosan a költségvetés és a hozzá kapcsolódó feltételrendszer megvitatása, de a téma előjöhet akár a tárgyalóteremben, akár azon kívül.

A jogállam fontosságáról győzködik a kétkedő délieket

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.15. 12:40
Európai parlamenti képviselők az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást
Fotó: FRANCISCO SECO / AFP
Magyar és európai baloldali pártvezetők egységet sürgetnek az uniós büdzsét csapoló illiberális kormányokkal szemben.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt társelnöke is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben 11 pártvezető határozott kiállást sürget az európai szocialista pártcsalád minden tagjától a jogállamot a költségvetéssel összekapcsoló szabályrendszer kialakítása mellett. A magyarokon kívül skandináv, benelux, lengyel, osztrák és szlovén politikusok által szignált levél azt a szándékot tükrözi, hogy a baloldalt egységesen felsorakoztassa a jogállami feltételek jövő évi bevezetése mellett. Az EU részben vagy egészében szocialista irányítású déli tagállamaiban – Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban – a kormányok mielőbb szeretnének pénzhez jutni a közös költségvetésből és a gazdaságélénkítési alapból, ezért kevésbé lelkesen követik a demokratikus értékek érvényesítésének fontosságáról szóló, és a tárgyalások elhúzódásával fenyegető vitákat. Az Európai Szocialisták Pártja elnökének, Szergej Sztanisevnek címzett levél elsősorban az ő meggyőzésüket szolgálja, és várhatóan szóba kerül a baloldali tagpártok vezetőinek és kormányfőinek ma délutáni, az uniós csúcstalálkozót megelőző brüsszeli megbeszélésén. A ma kezdődő EU csúcs napirendjén nem szerepel hivatalosan a költségvetés és a hozzá kapcsolódó feltételrendszer megvitatása, de a téma előjöhet akár a tárgyalóteremben, akár azon kívül. A tagállami vezetők két héttel ezelőtti rendkívüli találkozóját követően a jogállami elvárásokért nem túlzottan rajongó Visegrádi Négyek miniszterelnökei külön is találkoztak mediterrán partnereikkel. A baloldali pártelnökök a nyílt levélben rámutatnak: a szociáldemokraták kulcsszerepet játszottak abban, hogy júliusban megszületett a megállapodás a Covid19-járvány következményeit enyhíteni hivatott helyreállítási alapról, amely lefekteti egy igazságosabb, szociálisabb és zöldebb európai jövő alapjait. Nyáron egyetértés jött létre arról is, hogy létre kell hozni egy jogállami feltételrendszert is a demokratikus normák védelmében. A jogállamot az uniós alapokhoz kapcsoló mechanizmus a leghatékonyabb eszköz a közös értékeket veszélyeztető kihívásokkal szemben – fogalmaznak a levélírók. A pártcsaládnak bátorságra és éberségre van szüksége, mivel a jelenlegi javaslatok csupán a csalás és a korrupció felszámolására korlátoznák a rendelet hatályát. Szerintük csak egy olyan kötelező erejű feltételrendszer elfogadható, amely a jogállamhoz kapcsolódik, és amelyet az Európai Bizottság aktivál a kormányközi EU tanács minősített többségének egyetértése mellett.
„Bízunk benne, hogy számíthatunk a támogatására a jogállam alapvető értékeiért folytatott közös harcunkban. Ha kudarcot vallunk, Európa súlyos árat fog fizetni”

– áll a levélben, amely Stefan Löfven svéd szociáldemokrata kormányfőnek és Lodewijk Asschernek, a holland Munkapárt elnökének a kezdeményezésére született.