Margó-díj;

Harag Anita az idei Margó-díjas

Tizenkilenc alkotót jelöltek a legjobb első prózakötet szerzőjének járó elismerésre.

Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetével Harag Anita nyerte el a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amelyet csütörtökön délután adtak át az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerző 2018-ban elnyerte a Petri György-díjat, 2019-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, s abban az évben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában tizenhárom novellát tartalmazó kötete.

Idén tizenkilenc könyvet jelöltek a kiadók és a szerzők a Margó-díjra, melyek közül tízet előzsűri választott ki, majd a szakmai zsűri (Antal Nikolett, Czinki Ferenc, Gaborják Ádám és Valuska László) döntött a legjobb háromról: Harag Anita könyve mellett Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötete és Hegyi Ede A senki című regénye került az élmezőnybe.

A nyertes a Margó-díjjal kap félmillió forintot, próbafordítást, a Bookline tízmillió forint értékű médiatámogatását, tárcasorozat lehetőségét a Könyves Magazinon, valamint bemutatkozást a Müpa 2021/22-es Literárium-sorozatában. A korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna és Fehér Boldizsár írását díjazták.

A szerzővel lapunk irodalmi mellékletében, a Nyitott Mondatban közöltünk interjút július 25-én.