Előfizetés

A WHO állítja, nem hatásos a koronavírus ellen a remdesivir

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 12:21

Fotó: ULRICH PERREY / AFP
Egy egyelőre nem ellenőrzött vizsgálat eredményei alapján a Magyarországon is gyártott és alkalmazott hatóanyag nem csökkenti a Covid-19 halálozási kockázatát.
Alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a koronavírussal kórházba került betegek halálozási kockázatát, és úgy tűnik, nem segíti a betegek gyorsabb felépülését a remdesivir hatóanyagú vírusellenes gyógyszer – közölte a CNN szerint az Egészségügyi Szervezet (WHO) egy 30 ország 11 ezer Covid-19 betegét vizsgáló tanulmány alapján. 
Az eredmény a WHO szerint meggyőző és kiábrándító, mert eddig úgy tűnt, ez az egyetlen hatásos szer a koronavírus okozta betegség kezelésére, amelyet már több országban, Magyarországon is gyártanak és alkalmaznak.
A hatóanyagot kifejlesztő amerikai gyógyszercég, a Gilead szerint a WHO kutatása nem jelenti azt, hogy a Vekruly néven forgalmazott gyógyszer nem működik. A cég a közleményében kiemelte, hogy a kutatási eredmények nem megalapozottak, mert azokat nem tették közzé egyetlen, független szakértők által ellenőrzött, szakmai folyóiratban.
Korábbi, az Egyesült Államokban végzett kutatások azt mutatták, hogy az eredetileg a malária kezelésére kifejlesztett hatóanyag alkalmazása akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát és harmadára rövidítheti a súlyos Covid-19 betegek felépülési idejét. 
A tanulmány a remdesivir mellett másik három korábban hatásosnak tartott hatóanyagot is vizsgált, de az eredmények szerint egyik sem segítette a betegeket abban, hogy tovább éljenek vagy hamarabb kijussanak a kórházból a WHO szerint.
Néhány napja mi is megírtuk, hogy már több magyar beteg is megkapta a kúraszerűen alkalmazható szert, amelyről korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. És a szakemberek ezt a hatást várják a súlyos állapotú betegeknél is. 

Orbán Viktor: Ne tervezzenek külföldi síutakat!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 11:27

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A koronavírus terjedése miatt Európában és itthon is nehéz őszre, sőt még nehezebb télre számít a kormányfő.
Közeleg a síszezon, mindenki tervezi a téli vakációját, de részletesen megismerve az európai járványügyi helyzetet, azt javaslom, ne tervezzenek a síszezonban külföldi utazásokat – tolmácsolta az itthoniaknak Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videójában.
A kormányfő Brüsszelből, az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójáról jelentkezett. Mint mondta, éjszakába nyúló egyeztetéseket folytattak a koronavírus-járvány kezelésének tapasztalatairól. – Egész Európában nehéz a helyzet, és itthon is nehéz ősz és talán még nehezebb tél elé nézünk – fűzte hozzá.

Pintér Sándor elismerte: mentési hiba vezetett a siklóernyős halálához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:51

Fotó: Facebook/Oroszi Zsolt
A belügyminiszter szerint a "túlzó segítség" okozott tragédiát, de a belügyi szervek szerinte nem tévedtek.
„Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett”

 mondta Pintér Sándor a siklóernyős halálához vezető, kudarccal végződő vértesszőlősi mentési kísérletről.
A belügyminiszter erről két hete, szeptember 29-én beszélt, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén beszélt, ahol az MSZP országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás és a DK alelnöke, Vadai Ágnes egyebek mellett vértesszőlősi siklóernyős balesetről is kérdezték a kormánytagot  - írja a Telex.   Július elején a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem munkatársai mellett a Magyar Honvédség Mi-8-as helikoptere is részt vett egy siklóernyős mentésében Vértesszőlős közelében, aki fennakadt egy fa tetején. 
A 46 éves férfi egészen addig biztonságban volt a fán, amíg a honvédségi helikopter fölé nem szállt. A 3900 lóerős gép rotorszele ugyanis azokat az ágakat is letörte, amin a siklóernyős ült. Oroszi Zsolt közel 20 métert zuhant, augusztus 10-én pedig a kórházban meghalt.

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, de a baleset óta eltelt három hónapban senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként. Pintér Sándor belügyminiszter a jegyzőkönyv szerint azt mondta: csak a büntetőeljárás lezárása után lehet majd tudni egészen pontosan, hogy mi történt, ám - mint fogalmazott - „a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet.”
A siklóernyős nővére október elején nyilatkozott a Telex hírportálnak. Oroszi Angéla szerint testvére halála egy olyan felesleges tragédia, amivel láthatóan senki nem tud mit kezdeni. Szülei különösen nehezen élték meg, hogy eddig a katasztrófavédelem és a honvédség részéről sem állt eléjük senki és vállalta a felelősséget.  Pintér Sándor az ezt firtató kérdésre azt mondta, hogy a férfi hozzátartozóinak, a szüleinek innen is a részvétét nyilvánítja. „Nem hiszem, hogy a belügyi szervek hibáztak, de függetlenül ettől, mint a kormány tagja, én a részvétemet nyilvánítom feléjük. És egyet tudok ígérni: azt tudom ígérni, hogy a lehető legnagyobb alapossággal fogjuk ezt az ügyet kivizsgálni”, mondta.