Előfizetés

A súlyos betegeket elkezdték kezelni a magyar fejlesztésű, koronavírus elleni szerrel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.13. 19:18

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést a Debreceni Egyetemen.
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban – tájékoztatta az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-t. Azt írták, hogy a DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként hazánkban az egyetem stratégiai partnere, a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar remdesivirt.
Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést.

A legsúlyosabb, a beválasztási kritériumoknak megfelelő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására. Várkonyi István, a debreceni kutatócsoport vezetője, az infektológiai klinika megbízott igazgatója a közlemény szerint kiemelte: 
azt már korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát.

– Ugyanezt a hatást várják tőle a súlyos állapotú betegeknél is – tette hozzá. Rámutatott: a mostani klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet – a Korányi pulmonológiai intézet és a Dél-pesti Centrumkórház – mellett a kijelölt Covid-ellátó kórházak vesznek részt. Az orvosképző egyetemek és az országos intézetek a kormány támogatásával több vírusellenes készítmény – köztük az országos klinikai vizsgálatban ugyancsak elsőként Debrecenben alkalmazott Avigan, illetve a magyar gyártású favipiravir – vizsgálatában is hónapok óta együttműködnek. – A cél, hogy a magyar lakosság számára elérhető legyen minden hatásos gyógykezelés – hangoztatta Várkonyi István.
– A magyar gyártású remdesivir-hatóanyagot tartalmazó, infúziós formában adható készítményt a súlyos állapotú betegeknél öt napig alkalmazzák az országos klinikai vizsgálatban

– jelezte a szakember.

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerről pedig a koronavírus-fertőzés korai szakaszában kedvezőek a tapasztalatok. Szlávik János, az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa október elején a közmédiának azt nyilatkozta, hogy attól a korai stádiumban kezelt betegeknél hamar elmúlik a láz és jobban lesznek. A favipiravirt tartalmazó készítmények kísérleti gyógyszerként vannak jelen, egyelőre csak kórházakban alkalmazhatják őket, de nemsokára itthon is megkezdődik a gyártás.

Pusztai Erzsébet: A lélegeztetőgépre kerülők 60 százaléka meghal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 18:49

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az infektológus szerint ma már mindenhol arra törekszenek, hogy elkerüljék azt, hogy lélegeztetőgépre kerüljön a beteg, mert az ritka esetben jelent megoldást.
A kedd reggeli hivatalos adatok szerint 28 koronavírussal fertőzött ember halt meg egy nap alatt. Ennél többen eddig egyetlen nap sem hunytak el a járvány következtében Magyarországon. Pusztai Erzsébet infektológus az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy lehetett számítani arra, hogy a fertőzés egyre inkább érinteni fogja az idősebb korosztályt, és ezzel együtt megnő a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Megállapította, hogy a tesztelés nem csak azért fontos, mert izolálni lehet a fertőzötteket és fékezni a fertőzést, hanem azért is, mert, ha valakinek tünetei vannak, időben tesztelik és hamar kiderül, hogy koronavírusos, akkor hamarabb meg lehet kezdeni a kezelést. Elmondása szerint ma már mindenhol próbálják elkerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön a beteg, mert mindenki tudja, hogy a lélegeztetőgép ritka esetben jelent megoldást.
– A gépre kerülők 60 százaléka meghal

– jelentette ki.

Megjegyezte, hogy ma már több olyan készítmény van, amit, ha időben elkezdenek adni a betegnek, az fékezheti az állapotromlást. A koronavirus.gov.hu kedd reggeli adatai szerint kórházban 1519 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.   Pusztai Erzsébet óriási hibának tartja, hogy a mintavételt a mentőkre testálták. Úgy vélekedett, hogy inkább mintavételi pontokat kellene felállítani. Véleménye szerint nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, hogy az iskolás gyerekeket nem tesztelik, és annak is, hogy a legkisebb nátha esetén is otthon tartják 10 napra az iskolásokat. Az infektológus közölte azt is, hogy veszélyesnek tartja a tömegrendezvényeket, azokat szerinte le kellene állítani.

Árvízvédelmi készültség a Hernádon és a Sajón

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.13. 18:05

Fotó: Népszava
A Bánréve-Felsőzsolca és a Miskolc-Sajópüspöki árvízvédelmi szakasz teljes hosszára első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, de ugyancsak első fokú a készültség a Hernád Hernádnémeti-hernádszurdoki és a Hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi szakaszán.
Árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Hernádon és a Sajón a sok eső miatt kedden – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Tájékoztatása szerint kedden eleinte a Bódva és a Hernád vízgyűjtőjén volt a legerősebb az esőzés, majd a déli órákra ott kissé mérséklődött, és inkább a Bükk és a Mátra, valamint a Sajó szlovákiai vízgyűjtője fölé helyeződött az intenzívebb eső. A sajópüspöki mértékadó vízmérce kedd délután két órakor 210 centiméteres áradó jellegű vízállást mutatott, ezért a Bánréve-Felsőzsolca és a Miskolc-Sajópüspöki árvízvédelmi szakasz teljes hosszára első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Ugyancsak első fokú a készültség a Hernád Hernádnémeti-hernádszurdoki és a Hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi szakaszán.