Előfizetés

Járvány: hétfőn szigorít a kormány

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.16. 14:09

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Szlovákiában már drasztikusan megemelték a maszk hiánya miatt kiszabható bírságot, nálunk is ez lehet az irány.
Sürgősséggel dönt hétfőn az Országgyűlés néhány újabb járványügyi szigorításról – értesült a Népszava. Információink szerint az intézkedések „több területre is kiterjednek majd”, egy kormánypárti forrásunk konkrétumot csak a maszk viselésének szabályaival kapcsolatban említett: itt várhatóan szélesebb körben és súlyosabban szankcionálhatják majd, ha valakin nincs védőmaszk és olyan helyen tartózkodik, ahol ezt viselni kell. Jelenleg üzletekben és a tömegközlekedésben (az állomásokon is) kötelező a maszk viselése, ha ezt valaki elmulasztja kizárható az utazásból, vagy megtagadhatják a belépését egy kereskedelmi helyiségbe. Ha a felszólításra sem hajlandó maszkot felvenni, rendőri intézkedés kérhető ellene, ami 10-50 ezer forintos bírsággal járhat. A hétfőn sürgősséggel megtárgyalt és legkésőbb kedden el is fogadott javaslatcsomag egyik eleme ezt szigorítaná jelentősen. A lépés nem lenne példa nélküli: Szlovákiában már minden közterületen kötelező maszkot viselni és csütörtöktől 1659 euróra (597 ezer forint) emelték a kiszabható bírság összegét. 

Napi három ökölnyi gyümölcsöt és tízezer lépést ajánl Müller Cecília

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az országos tisztifőorvos a nem egy háztartásban élőknek a személyes kapcsolat helyet videochat-et javasolja.
A koronavírus-járvány második hullámában a legfájdalmasabb, hogy péntekre elhunyt 33 beteg, akiknek mindegyike valamilyen krónikus-, illetve gyorsan lezajló daganatos megbetegedésben szenvedett – jelentette ki az operatív törzs délelőtti tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, utóbbi halálos áldozat 20 éves volt, a legidősebb elhuny pedig 90 éves. Müller Cecília ismertette a Népszava által is közölt péntek reggeli járványügyi adatokat. Tehát péntek reggelre 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), és ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A szakember szerint sajnos folyamatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma (1642) és azoké is, akiket lélegeztetőgépen (171) kezelnek. Ezért felhívta a figyelmet: 
„A már korábban megismert járványügyi rendszabályokkal kell visszaszorítani a fertőzéseket.”

Ismét hangsúlyozta, hogy az idősebb életkor önmagában kockázati tényező, különösen a bentlakásos otthonokban és intézményekben ahol a szeptemberben elrendelt látogatási tilalom hatékony. 
„Közel százezer ápolt van országszerte, és az intézményeknek mindössze 8 százalékába jutott be a vírus, ez jó arány”

– tette hozzá.

Müller Cecília az ősz beköszöntével és a tél közeledtével ismét elővett néhányat a járvány első hullámában megszokott jótanácsokból. Most az immunrendszerünk megerősítését tartotta fontosnak, mondván, ebben az időszakban kevesebbet mozgunk, sok időt töltünk beltérben. Ezért sorolta: 
  • Mindenkinek kiegyensúlyozott táplálkozásra, naponta 3 adag gyümölcs-zöldség fogyasztására van szüksége. Egy adag gyermeknek és felnőttnek egyaránt ökölnyi legyen.
  • Fontos a vitaminbevitel, elsősorban a C- és a D-vitamin, valamint bőséges folyadék (víz vagy gyümölcslé) bevitele.
  • Az alkoholfogyasztás és a dohányzás nagyon káros, csökkentése, még inkább az elhagyása ajánlott. Az immunrendszert károsítja a túlzott alkoholfogyasztás.
  • Fontos, hogy napi 30 perces, de legalább hetente háromszor félórás testmozgást végezzen mindenki a szabadban, és ez lehet a korábban ismer 10 ezer lépés/nap, és nyújtógyakorlatokat is ajánlott végezni.
Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett: szoruljon vissza a fizikai kapcsolattartás a nem egy háztartásban élőknél! Ehelyett például a videochat-et ajánlja, továbbra is szorgalmazza a kézmosást- és fertőtlenítést, a szellőztetést különösen az intézményekben, iskolákban, óvodákban, de otthon is. A Dél-Magyarország érdeklődésére azt is elmondta, hogy a héten az összes háziorvosi-praxisba kiszállítják az influenza elleni vakcinákat. A későbbiekben ahol „jobban fogy”, oda átcsoportosítják az oltóanyagot más helyekről. Megerősítette. hogy a koronavírus-fertőzötteket, amíg aktívak, addig nem lehet oltani. – Továbbra is él a Covid-betegek ellátási rendje, ami a három csoportba osztott intézményeknél lépcsőzetes. Az első vonalba sorolt kórházak 80 százalékos telítettségénél, a második vonal lép be, és így tovább. Más-más intézményben látják el az igazolt, súlyos-középsúlyos betegeket, mint a csak fertőzött-gyanús embereket – válaszolta a tisztifőorvos az RTL Klub kérdésére. Az InfoRádió arról érdeklődött, hogy lehet a járványügyi véderkezésben az  „éberséget” fenntartani a gyermekeknél? Müller Cecília, megnyugtatta a kérdezőt:
„Van, ahol lanyhul a figyelem, de a már megszokott kézmosás, távolságtartás, egymásra figyelés egy idő után automatizmussá válik (...) Kollégáim például mesegyűjteményt szereztek be, a kis testvérek egymástól is, az iskolában-óvodában is tanulnak, meg a szülői leleményesség is segít. (...) Most kicsit másként szeretjük egymást a családban.”

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy akiknek a járvány első hullámában március 11. és jún 3. között lejárt valamelyik személyes okmányuk, azokat most már meg kell hosszabbítani. Ezért arra kérte az érintetteket, hogy a magyarország.hu oldalon vagy 1818-as kormányzati telefonvonalon foglaljanak időpontot a kormányhivatalokba, kormányablakokba, ahol ügyfélfogadáskor a maszkviselés mindenki számára kötelező. Bognár Lajos országos főállatorvos arról adott tájékoztatást, hogy a vírus emberről-emberre terjed cseppfertőzés útján, és eddig még nem fordult elő, hogy valaki élelmiszer közvetítésével fertőződött volna meg.

A rendőrség vizsgálhatja ki, miért tették sajtómentes övezetté a bíróságot Mészáros Lőrinc válóperén

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:43

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Bírósági alkalmazottak tartották kint az újságírókat, míg Orbán Viktor jóbarátja besétált az épületbe.
Hermetikusan lezárták Mészáros Lőrinc válóperének tárgyalása idején, szeptember 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság épületét, a blokádban pedig nem csak a multimilliárdos esernyőkkel hadakozó testőr csapata, de a bíróság munkatársai is részt vettek.

Elmenniük is tilos volt

A 444.hu számolt be róla részletesen, hogy bírósági alkalmazottaknak megtiltották a sajtómunkatársak épületbe történő beléptetését – ám az újságírók abszurd módon elhagyni sem tudták a bíróság területét, mert ahhoz be kellett volna fizetniük a parkolási díjat, amire csak az intézmény épületében volt mód.

Magánszemély miatt lett VIP-szektor a bíróságból?

Az ügy kapcsán a DK-s Arató Gergely fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez:  mint megjegyezte, sajtóhírek szerint a be -és kiléptetést még a bíróságon dolgozó hivatalos személyek és az idézettek számára is megtiltották.
A DK-s politikus szerint, ha mindez igaz, akkor több, jogállamban megengedhetetlen jogsértés is történt.

Ebben az esetben ugyanis egy magánszemély érdekeiben kellett lezárni a bírósági épületet; Mészáros pedig következetesen ragaszkodik magánszemély státuszához, még akkor is, ha a válásukról az állami hírügynökségen keresztül számol be éppen. 
„ Adott esetben ez a cselekménysor sérti az Alaptörvény XXVII. cikkében rögzített mozgásszabadság, vagyis a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának alapelvét, továbbá felvetheti a Btk. 194. §-ában szabályozott személyi szabadság megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúját is” - fejtegette Arató, hozzátéve, hogy ha a korlátozást hivatalos személyek rendelték, el az felvetheti a hivatali visszaélés lehetőségét is.
Polt Péter erre jelezte, hogy feljelentésnek tekinti az ellenzéki politikus levelét, és továbbítja az illetékes Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, döntsék el ők, hogy felmerül-e bűncselekmény vagy bűncselekmények gyanúja a vázolt esetben.

A testület szerint nem Mészáros, hanem a járvány miatt zárultak az ajtók

A labda tehát most a BRFK térfelén pattog, ám nem kizárt, hogy bűncselekmény hiányában fogják visszautasítani a feljelentést. Az esetről ugyanis a Budai Központi Kerületi Bíróság is beszámolt, a saját perspektívájából:
szerintük nem Mészáros Lőrinc, hanem a járványhelyzet miatt kellett korlátozni a látogatók belépését.

HírKlikknek témában küldött válaszukban írták, az említett napon is részt lehetett venni a nyílt tárgyalásokon - ám csak előzetes regisztráció után, a fertőzésveszély miatt ugyanis csak korlátozott számban engedtek be érdeklődőket a tárgyalótermekbe. Mészáros Lőrinc válópere ugyanakkor zárt tárgyaláson zajlott, ide tehát ezért sem léphettek be újságírók.