Előfizetés

Polt: Nincs nyomozás a belvárosi fideszes képviselő lányának virágüzleténél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:54

Fotó: Google Street View
Óriási ár-értékaránytalanság a Nyugatinál, ám a rendőrségnek nem gyanús.
Polt Péter legfőbb ügyész hiába minősítette feljelentésnek Vadai Ágnes (DK) parlamenti képviselőnek a hozzá érkezett írásbeli kérdését egy – a piaci árnál tízmilliókkal olcsóbban értékesített – budapesti belvárosi virágüzlet ügyében. Az ügyészségi portálon pénteken közzétett levélváltásból kiderült: az V. kerületi önkormányzat egyik kormánypárti képviselője lányának ingatlanszerzése miatt tett korábbi feljelentést a BRFK elutasította. Vadai Ágnes „Megfelel a Belvárosi önkormányzat vagyonnal való gazdálkodása a Bajcsy-Zsilinszky út 76. szám alatti, 126 négyzetméteres üzlethelyiség esetében?” címmel benyújtott kérdésében a 24.hu idén szeptember 28-án megjelent cikkére alapozva kérdezte az ügyészt, felidézve:
„Piaci árához képest több tízmillió forinttal olcsóbban jutott egy értékes, remek adottságú ingatlanhoz a belvárosi önkormányzat nyári ülésén Szágerné Fazekas Éva kormánypárti képviselő lánya. A Bajcsy-Zsilinszky úti elegáns virágüzlet tulajdonjogához – az édesanyját is soraiban tudó – Fidesz-frakció szavazatai segítették hozzá a vevőt.”

Az V. kerületi képviselő-testület június 25-i ülésének jegyzőkönyve nyomán a portál azt írta:
„A Bajcsy-Zsilinszky út 76. szám alatti, 126 négyzetméteres üzlethelyiség – amelyet eredetileg 59,15 millióra becsülték fel, de ebből lejött a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezmény, azaz közel 18 millió forint – végül 41,4 millióért lett a fideszes képviselő lányáé. Vagyis a Száger Anna tulajdonában álló Anemone Brigid Kft. 328 ezer forintos négyzetméteres áron jutott ingatlanhoz a Belváros északi részén, a Nyugati tér közvetlen szomszédságában.”

Vadai szerint a 24.hu birtokába került szakértői jelentésből az is kiderült: a frekventált helyen lévő virágüzlet havi bérleti díja 260 ezer forint volt. Az újságíró pedig érdeklődött egy, az érintett helyiség mellett kínált, mindössze 11 négyzetméteres galériázott üzlethelyiség iránt, annak bérleti jogát 130 ezer forint plusz rezsiért kínálták.

Biden szerint Magyarország totalitárius rendszer, Szijjártó visszavágott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:50

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A demokrata jelölt Trumpot bírálta, amikor hazánkat is megemlítette.
Magyarország is bekerült az amerikai kampányba. A Rzeczpospolita nevű lengyel lap szemlézte azt az interjút, amelyet Joe Biden adott csütörtökön, Philadelphiában – vette észre az Index.
Ebben Biden Lengyelországot, Fehéroroszországot és Magyarországot totalitárius rendszerek nevezte, miközben Trump külpolitikáját bírálta.

Mint mondta, „ez az elnök a világ összes banditáját támogatja”, mint például Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort. Szijjártó Péter Facebook-posztban reagált a kijelentésre. Szerinte Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most. Trump és Orbán pedig hasonló álláspontot képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében.
„A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen.”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Rendőrök tartottak házkutatást a VII. kerületi polgármesteri hivatalban, lemondott egy DK-s képviselő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A politikus a pártból is kilépett.
Nyomozók lepték el pénteken az erzsébetvárosi önkormányzatot, hogy egy áramlopási ügyben vizsgálódjanak – értesült a Telex. A portál értesüléseit a sajtóosztály munkatársa megerősítette, de bővebbet nem mondott. A lappal a rendőség később azt közölte, „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés alapján lopás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás során a mai napon a rendőrök eljárási cselekményt végeztek a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata épületében.” A Fidesz országgyűlés képviselője, Bajkai István a portálnak arról beszélt, 
„az egyik DK-s képviselő, Borka-Szász Tamás irodájában bitcoinbányát üzemeltettek a gépeken, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.”

Később a párt is kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, „az ügy érintettje Borka-Szász Tamás, a DK VII. kerületi önkormányzati képviselője lehet.” A politikus lemondott a képviselői mandátumáról, és kilépett a DK-ból is. A Népszava kereste a képviselőt, de cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni. Amint ez sikerül, beszámolunk róla. Lapunk péntek este érdeklődött a rendőrségnél, volt-e már gyanúsítotti kihallgatás vagy történt-e kényszerintézkedés az ügyben. A hatóság azonban a nyomozás érdekeire tekintettel nem válaszolt  kérdéseinkre.     Borka-Szász Tamás a Facebookon egyébként már nem elérhető, a közösségi oldal keresője már nem ad ki a nevére találatot. Borka-Szász Tamás botránya ugyanakkor azt is jelenti, hogy időközi választást kell kiírni a VII. kerületben, mivel a politikus nem listáról került be a közgyűlésbe. 

Niedermüller: Ordítani tudnék, hogy mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot csinálni?

„Nem akarom eltúlozni, de alig kapok levegőt… Egy párttársam, akivel együtt dolgozunk tavaly nyár óta az önkormányzati kampányban, majd a választási győzelem után az önkormányzatban, csúnyán cserben hagyott. Vagy talán még ennél is erősebben kellene fogalmaznom. Elárult” – írta később Niedermüller Péter a Facebook-oldalán. A DK-s erzsébetvárosi polgármester hozzátette: „mi azért jöttünk ide, azért akartunk és akarjuk vezetni ezt a kerületet, mert vannak elveink, meggyőződésünk, hitünk. Hogy mi nem olyanok vagyunk, mint a kormány és annak holdudvara, mi nem lopunk, csalunk, ügyeskedünk. És akkor most a DK egyik tagja, egy önkormányzati képviselő áramot lop hivatali irodájában. Most akkor mit mondjak?” – fogalmazott. „Egyszerűen fáj, ordítani tudnék, hogy mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot csinálni? Miért kell veszélyeztetni mindent, amit lassan, rettenetesen sok munkával elértünk? Miért kell cserben hagyni mindenkit, a többi képviselőt, a pártot, az eszméinket? Tényleg le vagyok sújtva, mélységesen fel vagyok háborodva, erre egyszerűen nem voltam felkészülve. Soha, de soha nem fogom megengedni, eltűrni, hogy az önkormányzatban, annak környékén bárki is lopjon, vagy bármilyen törvénytelenséget kövessen el. Aki pedig mindennek ellenére ezt teszi, attól azonnal elválunk. Most is ez történt. A törvényesség, a morális elvek betartása mindenkire vonatkozik. Az én pártom tagjaira pedig különösen” – fűzte hozzá Niedermüller Péter.