Előfizetés

Koronavírusos lett egy óbudai óvodai dolgozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 16:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fertőtlenítették az intézményt, ahol szeptemberben már volt egy „vakriasztás”.
A Pitypang Művészeti Óvoda egyik dolgozója pozitív Covid-teszteredményről adott tájékoztatást – írta facebook-bejegyzésében Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Kiemelte: a dolgozó 2020.október 9-én volt utoljára az óvoda épületében.
„A jogszabályoknak megfelelően az állami szerveket tájékoztattuk, de tekintettel arra, hogy az érintett egy hete járt utoljára az intézményben tennivalót számunka eddig nem írtak elő. Az intézmény újabb fertőtlenítése a jelzést követően megtörtént”

– közölte a polgármester.

Amint arról a Népszava szeptemberben beszámolt, ugyanebben az óvodában a Nemzeti Oltóközpont munkatársai egy gyereknél mutattak ki vírusfertőzést, tévesen. Akkor a labor nevében is elnézést kértek. Ugyanakkor lapunk korábban írt arról is, hogy az Óbudai Százszorszép Óvoda három dolgozójának, illetve az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola három pedagógusának tesztje pozitív lett. 

Polt: Nincs nyomozás a belvárosi fideszes képviselő lányának virágüzleténél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:54

Fotó: Google Street View
Óriási ár-értékaránytalanság a Nyugatinál, ám a rendőrségnek nem gyanús.
Polt Péter legfőbb ügyész hiába minősítette feljelentésnek Vadai Ágnes (DK) parlamenti képviselőnek a hozzá érkezett írásbeli kérdését egy – a piaci árnál tízmilliókkal olcsóbban értékesített – budapesti belvárosi virágüzlet ügyében. Az ügyészségi portálon pénteken közzétett levélváltásból kiderült: az V. kerületi önkormányzat egyik kormánypárti képviselője lányának ingatlanszerzése miatt tett korábbi feljelentést a BRFK elutasította. Vadai Ágnes „Megfelel a Belvárosi önkormányzat vagyonnal való gazdálkodása a Bajcsy-Zsilinszky út 76. szám alatti, 126 négyzetméteres üzlethelyiség esetében?” címmel benyújtott kérdésében a 24.hu idén szeptember 28-án megjelent cikkére alapozva kérdezte az ügyészt, felidézve:
„Piaci árához képest több tízmillió forinttal olcsóbban jutott egy értékes, remek adottságú ingatlanhoz a belvárosi önkormányzat nyári ülésén Szágerné Fazekas Éva kormánypárti képviselő lánya. A Bajcsy-Zsilinszky úti elegáns virágüzlet tulajdonjogához – az édesanyját is soraiban tudó – Fidesz-frakció szavazatai segítették hozzá a vevőt.”

Az V. kerületi képviselő-testület június 25-i ülésének jegyzőkönyve nyomán a portál azt írta:
„A Bajcsy-Zsilinszky út 76. szám alatti, 126 négyzetméteres üzlethelyiség – amelyet eredetileg 59,15 millióra becsülték fel, de ebből lejött a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezmény, azaz közel 18 millió forint – végül 41,4 millióért lett a fideszes képviselő lányáé. Vagyis a Száger Anna tulajdonában álló Anemone Brigid Kft. 328 ezer forintos négyzetméteres áron jutott ingatlanhoz a Belváros északi részén, a Nyugati tér közvetlen szomszédságában.”

Vadai szerint a 24.hu birtokába került szakértői jelentésből az is kiderült: a frekventált helyen lévő virágüzlet havi bérleti díja 260 ezer forint volt. Az újságíró pedig érdeklődött egy, az érintett helyiség mellett kínált, mindössze 11 négyzetméteres galériázott üzlethelyiség iránt, annak bérleti jogát 130 ezer forint plusz rezsiért kínálták.

Biden szerint Magyarország totalitárius rendszer, Szijjártó visszavágott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:50

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A demokrata jelölt Trumpot bírálta, amikor hazánkat is megemlítette.
Magyarország is bekerült az amerikai kampányba. A Rzeczpospolita nevű lengyel lap szemlézte azt az interjút, amelyet Joe Biden adott csütörtökön, Philadelphiában – vette észre az Index.
Ebben Biden Lengyelországot, Fehéroroszországot és Magyarországot totalitárius rendszerek nevezte, miközben Trump külpolitikáját bírálta.

Mint mondta, „ez az elnök a világ összes banditáját támogatja”, mint például Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort. Szijjártó Péter Facebook-posztban reagált a kijelentésre. Szerinte Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most. Trump és Orbán pedig hasonló álláspontot képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében.
„A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen.”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.