Előfizetés

Szigorítanák a karanténszabályokat, akár 150 ezer forint is lehet a bírság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 22:29

Ezt pedig egy nap többször is ki lehetne szabni.
Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt jegyzi. A 24.hu szerint a miniszterelnök-helyettes által szignált előterjesztés értelmében az eddigi 50 ezer forintos bíróság 150 ezer forintra is emelkedhet.
Amit akár egy nap többször is ki lehet szabni. Azonban nem lehet akármeddig menni: azonos napon elkövetett szabályszegések esetén 600 ezer forint a plafon.

A javaslatban fel is sorolja azokat az okokat, ami alapján el lehet hagyni a karantént:
  • a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően
  • orvos utasítására
  • megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében
  • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén
  • vagy kormányrendeletben meghatározott esetben.
Könnyen lehet, hogy ez is azok közé a törvényjavaslatok közé fog kerülni, amelyről a Népszava értesülései szerint hétfőn dönt a parlament. Információink szerint az intézkedések „több területre is kiterjednek majd”, egy kormánypárti forrásunk konkrétumot csak a maszk viselésének szabályaival kapcsolatban említett: itt várhatóan szélesebb körben és súlyosabban szankcionálhatják majd, ha valakin nincs védőmaszk és olyan helyen tartózkodik, ahol ezt viselni kell.

Karácsony: Nem adjuk fel a küzdelmet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 18:34

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Kiállnak Budapestért a Szabad Városok, szombat délelőtt 11-kor tesznek bejelentést Karácsony Gergely Facebook-oldalán.
Csak akkor támogat adóemelést a kormány, ha az a Fővárosi Önkormányzatra vonatkozik – szögezte le péntek délutáni Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester a válság miatt „drámai mértékű bevételkiesést elszenvedő főváros pénzügyi helyzetéről” adott tájékoztatást:
„a ránk kivetett Budapest-adót ugyanis két év alatt közel a négyszeresére emelik, ami csak ebben a ciklusban több mint 100 milliárdos kormányzati megszorítást jelentene.”

A koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett, az önkormányzatokat, és leginkább a fővárost sújtó állami elvonások ellen – ahogy arról a Népszava beszámolt – a budapesti városháza már a nyáron tiltakozott.    Karácsony most kiemelte: a kabinet nem támogatja, hogy a főváros egy szerény mértékű „újraindítási adót” vessen ki azokra a nagyvállalatokra, akiket nem érintett kedvezőtlenül a válság.
– Majd tesznek homályos ígéreteket, hogy ennek a kisebbik részét fővárosi beruházásokra fordítják. Hogy pontosan melyikre, azt persze, majd ők mondják meg. Meg persze azt is, hogy melyik oligarcha kaphatja az ezekből származó megbízásokat – folytatta.  Hozzátette:
„azt sem engedélyezik, hogy más fontos beruházásokra, például korszerű trolik vagy villamosok beszerzésére a főváros visszatérítendő támogatást vegyen fel az Európai Uniótól, mivel szerintük nem szabad eladósodni. Illetve csak nekik szabad, hiszen ők épp ezt teszik”.

  Karácsony Gergely azt is megjegyezte:
„Egyelőre így állunk. De nem adjuk fel a küzdelmet. Nem hagyjuk tönkremenni a nemzet fővárosát!”

Egyben azt is bejelentette, hogy szombat délelőtt 11 órakor a Facebook-oldalán élő bejelentés, a „Szabad Városok közös kiállása” várható.

Országos főállatorvos: Az élelmiszerek és a csomagolásuk nem terjesztik a vírust

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.16. 18:22
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed – mondta Bognár Lajos.
Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Bognár Lajos kifejtette, hogy nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő. Kiemelte, hogy az otthoni ételkészítés során
fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében. A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása - tette hozzá. A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.

December 15-ig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta,
a március 11., a veszélyhelyzet kihirdetésének napja és július 3. között lejárt, személyazonosításra alkalmas okmányok, illetve gépjármű forgalmiengedélyek december 15-ig érvényesek maradnak Magyarország területén.

Az ilyen okmányok érvényességi idejének meghosszabbítására előzetes időpontfoglalást ajánl a rendőrség a www.magyarorszag.hu oldalon, vagy a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon – tette hozzá.

Egy nap alatt 32 rendőri intézkedés

Ismertetése szerint az elmúlt napon a járványügyi készültség védelmi intézkedéseinek megszegése miatt 32 rendőri intézkedést kezdeményeztek.
A jogszabály hatályba lépése óta a rendőrök 480 emberrel szemben léptek fel, akik nem megfelelően viselték a maszkjukat a tömegközlekedési eszközökön, ennek elmulasztása miatt az elmúlt 24 órában nyolc emberrel szemben alkalmaztak figyelmeztetést.

A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken kötelező maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt a jogszabály hatályba lépése óta 868 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 24 eset az elmúlt napon történt – sorolta Kiss Róbert. Az alezredes elmondta, hogy a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta védelmi intézkedések megszegése ügyében 1348 emberrel szemben intézkedett a rendőrség, jelentős részüket, 1154 embert figyelmeztetésben részesítettek. Az elmúlt 24 órában tranzitálási szabályok megsértése miatt 62-szer intézkedtek, 61 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egy esetben pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt. Ebben az időszakban a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását 12 226 alkalommal ellenőrizte a rendőrség, az elrendelt házi karanténok száma 3650 volt, amelyből 629-et az államhatárokon, a személyforgalomban történő beléptetés alkalmával rendeltek el. Ennek alapján a pénteken az érvényben lévő és elrendelt házi karanténok száma 22 656 volt, az ellenőrzést segítő mobil applikációra 961 felhasználó regisztrált – mondta az alezredes. A határforgalomról szólva elmondta, három óra várakozásra kell számítani belépő oldalon a teherforgalomban a röszkei autópálya-határátkelőhelynél és a tompai közúti határátkelőnél, kilépő oldalon pedig két órát kell állniuk a járműveknek a csanádpalotai határállomásnál, illetve a Magyarországra személyforgalomban belépőknek Beregsuránynál.