Előfizetés

1791 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, meghalt 24 beteg

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.17. 09:30

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
1693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.
1791 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 44 816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1109 főre emelkedett, 13 580-an pedig már meggyógyultak - közölték szombat reggel a kormányzati tájékoztatási oldalon.  Az aktív fertőzöttek száma 30 127 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 25 647-en vannak, a mintavételek száma 884 388-re nőtt. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (14 172) és Pest megyében (5744) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2784), Borsod-Abaúj-Zemplén (2460), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2090) és Hajdú-Bihar megye (2043). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (460).
Azt írják, hogy egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van, a kormányfő arra kérte a magyar családokat, hogy most ne tervezzenek külföldi síelést. Felhívják a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Településeket zártak el és utakat árasztottak el az áradó folyók Borsodban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.17. 08:52
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A Hernád és a Sajó áradása miatt teljesen le kellett zárni útszakaszokat.
Az éjszaka és a hajnali órákban tovább nőtt a Hernád áradása miatt lezárt útszakaszok és elzárt települések száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel szombaton.
Tájékoztatása szerint a Hernád áradása miatt le kellett zárni a Kiskinizs és Hernádkércs közötti összekötőút egy szakaszát, Kiskinizset a folyó elzárta a külvilágtól.

Hernádszentandrásnál sem változott a helyzet, ezért Pere, Ináncs és Encs felől sem lehet bejutni a településre. Továbbra is érvényben van a Novajidrány és a Vizsoly közötti útzár, itt Encs vagy Gönc felé kerülhetnek az autósok. Szombat kora reggel a Sajólád és Bőcs közötti mellékúton is teljes útzárat kellett elrendelni, szintén a Hernád magas vízállása miatt. A Halmaj és Abaújszántó összekötő utat Hernádkércs határában a folyó áradása miatt ugyancsak nem használhatják az autósok. Kerülni a Szikszó - Onga - Megyaszó útvonalon lehet. A Sajó áradása miatt továbbra is le van zárva a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakasza, valamint a Sajóvelezdről Vadna felé vezető út. A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetők el. Sajóvelezdre csak Királd vagy Sajómercse felől lehet bejutni. Nem járható a 26-os főútról a Sajókazára vezető összekötő út sem, ott Múcsony felé kell kerülnie a közlekedőknek. A közelben a Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda jelenleg is csak egy földúton lehet bejutni. Ugyancsak le van zárva a Muhi és Köröm közötti út. Az áradás miatt a komp sem közlekedik. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy a folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki. Közölték azt is, hogy a ciklon még további esőket okoz (a magasabb 1000 méter fölötti hegyvidéken havazást), és főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további jelentős csapadékkal.

Visszafogott lesz a nemzeti ünnep

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.17. 07:00

Mindösszesen két közéleti rendezvényt tartanak meg 23-án – a mostani állás szerint – a fővárosban: a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói vonulásos tiltakozást tartanak a Műegyetem rakpartról az Urániáig, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők pedig megpróbálják támogatóikkal „blokád alá venni” az MTVA Kunigunda utcai épületét.
Közös videóüzenetben emlékeznek meg az ellenzéki pártok elnökei október 23-án az 1956-os forradalomról, demonstrációt, közterületi rendezvényt egyikük sem szervez majd a járványügyi helyzet romlása miatt – értesült a Népszava. Információink szerint az üzenet szövegét már egyeztették egymással az érintettek, a felvételre a napokban kerülhet sor. Ezen felül azonban a nemzeti ünnepen nem lesz ellenzéki pártrendezvény. Korábban a kormány is jelezte, hogy lemondja a központi programokat, csak az ünnepélyes zászlófelvonást és a Becsületrend átadási ünnepségét tartják meg. Mindösszesen két közéleti rendezvényt tartanak meg 23-án – a mostani állás szerint – a fővárosban: a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói vonulásos tiltakozást tartanak a Műegyetem rakpartról az Urániáig, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők pedig megpróbálják támogatóikkal „blokád alá venni” az MTVA Kunigunda utcai épületét. Utóbbival kapcsolatban Hadházy azt mondta a Népszavának: „mivel a kormány elégtelen intézkedései miatt gyorsan romlik a járványhelyzet, az eredeti terveinket kénytelenek vagyunk felülvizsgálni, erről hamarosan döntést hozunk, de nem szeretnénk lemondani a köztévé blokádjáról október 23-án”. Így elképzelhető, hogy végül autós demonstrációra kerül majd sor. Szeptember közepén Szél és Hadházy még arról beszélt, hogy 100 ezer embert várnak a köztévéhez, mert ennél kisebb tömeg nem győzi meg a regnáló hatalmat.