Veres András;koronavírus;lombikprogram;

2020-10-17 13:07:27

Veres András megyéspüspök szerint teljesen ki kellene iktatni a lombikprogramot

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy véli, hogy súlyos bűnöket követünk el a lombikkal.

Veres András győri megyéspüspök nagyinterjút adott a Magyar Hírlapnak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke közölte, hogy teljesen ki kellene iktatni a lombikprogramot a gyakorlatból, és meggyőződése szerint nem kellene kötelezni az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre, ha keresztény hitük miatt nem szeretnének benne részt venni.

Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetet nem lehet másnak tekinteni, mint a lelkiismereten tett erőszaknak. Életvédelmi kérdésként megemlítette, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a házasságon kívül fogant életekre, akiknek a születését nem kívánják. 

Hozzátette, hogy sok gyermektelen házaspár szívesen örökbe fogadná ezeket a gyermekeket, és jó lenne ennek a gyakorlatát is megkönnyíteni.

Terveiről elmondta, hogy örülne, ha a következő években az életvédelem területén sikerülne egy nagyot előrelépni, és létrejönnének azok az intézetek, ahol a keresztény erkölcsi törvények szerint eljárva segítenék a rászoruló házaspárokat abban, hogy szülőkké válhassanak.

Veres András emellett remél egy társadalmi megújulást, erősödő szolidaritást a most uralkodó – és a médiában, filmeken keresztül is folyamatosan sulykolt – individualizmussal szemben. Szeretné azt is, hogy minden keresztény család több gyermeket vállaljon, mert ezzel vallásos jelenlétük láthatóvá válna az egész társadalomban.

A megyéspüspök közölte, hogy nem zárják be a templomokat a járvány második hullámában, és lebeszélni sem szeretnének senkit arról, hogy templomba, közösségi liturgiákra menjen.

Veres András ezt azzal magyarázta, hogy a médiában sugárzott liturgia csak látszat, tud érzelmeket ébreszteni, de nem hasonlítható ahhoz, mint amikor szentségekhez tudunk járulni, ezt a placebohatást pedig jó volna elkerülni.