Előfizetés

A Pfizer novemberben kéri a koronavírus-elleni vakcina engedélyezését

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.17. 15:29

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
A cég vezérigazgatója jónak értékelte az eddigi kísérletek eredményeit.
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését – jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pénteken nyílt levélben.
A vezérigazgató tudatta, hogy sürgősségi eljárást kérnek az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a készítmény forgalomba hozatalához.

A szakember a vakcinával folytatott eddigi kísérletek eredményeit jónak értékelte, és mint írta, ezeket részletesen be is terjesztik az FDA-hez. Oroszországon és Kínán kívül még egyetlen országban sem engedélyezték a koronavírus elleni oltóanyag forgalomba hozatalát. Közleményében Bourla mindazonáltal világossá tette, hogy bár a kísérletek nagyon előrehaladott szakaszban vannak és sikeresek is, de a vakcina nem fog forgalomba kerülni a november 3-án tartandó amerikai elnökválasztás előtt.
– A közbizalom biztosítása és a nagy zűrzavar elkerülése végett fontos, hogy a közvélemény világosan értse a menetrendünket

– fogalmazott a vezérigazgató, leszögezve, hogy a kísérleti eredmények részleteit is – akár pozitívak, akár negatívak – nemcsak az FDA-hez nyújtják be, hanem a közvélemény számára is elérhetővé teszik.

Donald Trump amerikai elnök korábban azt jelentette ki, hogy a Pfizer vakcinája „heteken belül” elérhető lesz. Közben a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház adatai szerint az Egyesült Államok középnyugati tagállamaiban ismét nagyon megszaporodott a diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma csütörtökön és pénteken is meghaladta az 53 ezret. Sok az új fertőzött Wisconsinban, Iowában, Kansasben, Missouriban, Kentuckyban és Oklahomában. Péntekre a járvány alatt diagnosztizált amerikai fertőzöttek száma meghaladta a nyolcmilliót. A járvány óriási mértékben megnövelte a szövetségi költségvetési hiányt is, amelyet 3100 milliárd dollárosra becsülnek a 2020-as pénzügyi évre. Ezt az amerikai pénzügyminisztérium jelentette be pénteken. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a héten azt nyilatkozta, hogy a védőoltás lesz az igazi megoldás a Covid-19 ellen. Elmondta, hogy a Johnson&Johnson tesztelését megállították, de az reményre ad okot, hogy az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég, az AstraZeneca nagy valószínűséggel még októberben befejezi klinikai vizsgálatait, és novemberben megindul az egyik vakcina hatósági ellenőrzése. Közölte, hogy ezeken felül még hat különböző ígéretes szer van. 

A teljes lakosságot letesztelik koronavírusra Szlovákiában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.17. 14:53

Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP
Az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki.
Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá – jelentette be Igor Matovic kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban. A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hét múlva tervezik elvégezni.
Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt.

A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. – Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra – közölte a szlovák miniszterelnök. Matovic szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyeken átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Szlovákiában pénteken 1968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumok, az elvégzett tesztek 16,5 százaléka végződött pozitív eredménnyel. A járvány halottainak száma 11-el 82-re emelkedett. A coronavirus.app szombat délutáni adatai szerint eddig összesen 28 268 esetben igazolták a koronavírust az országban. 

Súlyos a helyzet: telítődnek a koronavírusos betegeket ellátó kórházak Ukrajnában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.17. 13:52

Fotó: AFP / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto
Ismét rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma az országban.
Telítődnek Ukrajnában a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak Harkiv megye és a főváros után már a déli országrészben lévő Odessza megyében is, miközben szombatra ismét megdőltek a korábbi csúcsok hatezer feletti újonnan regisztrált fertőzöttel és százat meghaladó elhunyttal. Az Odessza megyei kormányzói hivatal egészségügyi osztályának igazgatója közölte, hogy az elmúlt héten erőteljesen felgyorsult a fertőzés terjedésének üteme a régióban. Közölte, hogy ha megtelnek a második és a harmadik hullámban megnyitott kórházak, stadionokban, sportcsarnokokban és egyéb, nem egészségügyi létesítményekben készülnek betegágyakat felállítani. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján az elmúlt napon 6410 új esettel 293 641-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 109 újabb halálos áldozattal 5517-re. Eddig 124 113-an gyógyultak meg, viszont jelenleg már 164 011 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.
Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap kiemelkedően sok, 1089 beteget kellett kórházba szállítani.

Elismerte, hogy noha az elmúlt napon rekordszámú, több mint 36 ezer PCR-tesztet végeztek el az országban, sok helyen, főként egyes nagyvárosokban sorokban várakoznak az emberek tesztelésre. Kérte, hogy a kockázati csoportokba tartozók, köztük a hatvan évesnél idősebbek, ha feltétlenül nem szükséges, ne menjenek el otthonról. Vitalij Klicsko főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon jelezte, hogy az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben továbbra is súlyos a helyzet: csaknem hatszáz újabb esettel az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 30 ezret, a halálos áldozatoké 12-vel 569-re nőtt.  A járvány gyors tejedése miatt előre hozzák az őszi szünetet az iskolákban, a felsőoktatásban pedig ideiglenesen áttérnek a távoktatásra. A coronavirus.app adatai szerint Ukrajna a 25. legfertőzöttebb ország azon 189 terület közül, ahol megjelent a koronavírus.