Előfizetés

Gyermekorvosok: az ellátási rendszert veszélyezteti a kormány átalakítási terve

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 10:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Idővel a gyermekorvosi rendszer is megszűnhet, ha a szakemberek munkáját egészségügyi teamek veszik át - figyelmeztet a szakmai egyesület vezetője.
Átalakítja a kormány az egészségügyi alapellátó rendszert is. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azonban azt mondja, a törvényjavaslat szerint ez hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet. A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok - írja honlapján az ATV. Orbán Viktor körülbelül egy hete jelentette be, hogy belekezdenek az átalakításba."A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen és a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételét meg fogjuk teremteni" – fogalmazott a miniszterelnök. A praxisközösség azt jelenti, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.
A Népszava birtokába került törvényjavaslat szerint az ország 199 járásában plusz a fővárosban összesen mintegy 1000 praxisközösséget hoznának létre. Ezek változó méretűek lennének. Egy ilyenben átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a praxisközösség önmagában jó ötlet viszont az, hogy kötelezően egységes szerkezetűnek kell lennie, már nagy probléma. "A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak" - mondta Póta az ATV híradójának. Elmondása szerint nem veszi észre a felnőttorvos azokat a jeleket, ami alapján időben el lehetne juttatni a megfelelő helyre a gyereket. Hozzátette: ők már akkor veszik észre a bajt, amikor már megtörtént.
Az egyesület elnöke szerint az új rendszer hosszútávon egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből. Ami azért is probléma, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba.

A csatorna üggyel kapcsolatos kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a praxisközösségek létrehozásába nem fog beleszólni a kormány. Így az alapellátó orvosok eldönthetik, hogy kivel alkotnak praxisközösséget. Ha akarnak. Ugyanis ez nem lesz kötelező.

Pikó András: Kocsis Máté a józsefvárosiakon állt bosszút, de ez neki is fájni fog

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 09:57
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Politikai bosszúnak látja Józsefváros forrásainak elvonását a polgármester. Pikó András szerint a kerület magára maradt a járvány elleni küzdelemben.
A képviselőnk a kerület ellen dolgozik, Józsefváros Ferencvároshoz hasonlóan politikai bosszú áldozata lett – ez talán a legerősebb megállapítás a terjedelmes interjúban, amit a Magyar Hang készített Pikó Andrással. A VIII. kerületi polgármester úgy látja, hogy Kocsis Máté nem érti: annak ellenére, hogy különböző oldalon állnak, együtt kellene tudniuk működni a józsefvárosiak érdekében.

Vészhelyzet idején is beesett 1,3 milliárd Kocsis szövetségéhez

Most azonban nem ez történt: Kocsis a körzet országgyűlési képviselőjeként is megszavazta, hogy különböző forrásokból 1,25 milliárdot vonjanak el a kerülettől, és 400 millió forintot Ferencvárostól, mely részben még Kocsis körzetébe tartozik.  
„Emiatt nem tudunk felújítani 100 bérlakást, ezért ennyivel kevesebbet tudunk megpályáztatni. Az óvodáinkra sem tudunk 200 millió forintot elkölteni, a saját költségvetésünkben erre nincs pénz.” - mondta Pikó. A polgármester szerint az igazán dühítő, hogy a kerület megkopasztását koronavírus-járvány elleni védekezés költségeihez való hozzájárulással indokolták, miközben éppen a veszélyhelyzet idején 1,3 milliárd forintot juttattak annak a kézilabda-szövetségnek, aminek a kerület országgyűlési képviselője, Kocsis Máté a vezetője. (A Magyar Hang cikkében eredetileg 1,6 milliárdos támogatást említettek, de a tényleges összeg 1,38 milliárd forint volt - a szerk.)
Pikó úgy látja, egy képviselő nem viselkedhet úgy, ahogy Kocsis Máté viselkedett Józsefvárossal szemben. „Azt gondolom, ez később fájni fog neki, amikor majd jönnek a választások” -tette hozzá.

Minden forintnak megszabott helye volt

A polgármester beszámolója szerint bár a kerületet 13 milliárdos tartalékkal vette át, ebből csak 200 millió forint számított felhasználható általános tartaléknak. „Hatmilliárd forint le volt kötve különböző európai uniós programokra önrész címen, 2,2 milliárd a káptalanfüredi beruházásnak az állami támogatása volt (a régóta készülő önkormányzati gyerektáboré – a szerk.) Aztán volt még 600 millió forintunk, amit nem lehet felhasználni, csak parkolásfejlesztési célra. A fennmaradó összeg folyamatosan csökkent, hiszen ez a folyószámlán lévő összeg a 2020-as költségvetési évre vállalt feladatokra szolgált fedezetül. Vagyis a 200 milliós általános tartalékon felül minden forint mögé oda tudtam rakni egy olyan kötelezettségvállalást, amely meghatározta, mire lehet felhasználni” - magyarázta Pikó. 

Se pénz, se tájékoztatás

A járvánnyal kapcsolatban elmondta, a kormány nem csak a kerület forrásait vonta el, de a védekezéshez szükséges alapvető információkat sem közlik velük. „Az első hullám idején kaptunk tájékoztatást, megadták a fertőzöttek listáját is, a mi feladatunk volt, hogy minden karanténossal felvegyük a kapcsolatot. Most nem kapunk listát. Egyet tudunk tenni: a zöld számra bejelentkező karanténosoknak, akik segítséget kérnek, azoknak – saját döntésünk alapján, a saját forrásainkból – az ellátását természetesen megoldjuk.” Hozzátette, az önkormányzatnak egyébként ellátási kötelezettsége sem lenne, hiszen nincs rendkívüli veszélyhelyzet, mert a kormány nem rendelte el. 

Nem ad még egy esély a fideszes médiának

Újságírói kérdésre Pikó azt is elmondta, hogy nem tesz jogi lépéseket a Magyar Nemzet tényeket elferdítő cikke miatt, melyben – egy szövegkörnyezetből kiragadott mondatot idézve és félremagyarázva – azzal vádolták, hogy apjával szeretne felújíttatni kerületi bérlakásokat. Pikó egyébként egy hasonlatot felhozva pont arról beszélt, hogy nem normális dolog rokoni kapcsolatok alapján munkákat adni, édesapja pedig már elhunyt. „Ha egy újságíró olyan komoly szövegértési problémával küzd, hogy egy hasonlaton alapuló példabeszédet szó szerint ért és ír le, az nem újságíró. Akkor sem újságíró az illető, ha nem gondolja végig, hogy egy antikorrupciós stratégia vitájában életszerű-e, hogy a polgármester a miniszterelnök édesapjának korrupt állami beszállítói gyakorlatához hasonló korrupt gyakorlatot akar alkalmazni a kerületében úgy, hogy ráadásul mindezt a nyilvánossággal is közli. Ha mindezek után meg sem kérdez, hogy tisztán lásson, akkor nem csak nem újságíró, de nem is tisztességes ember. Özvegy édesanyámat nagyon megviselte az ügy, sokan hívták fel felháborodva. Rá tekintettel ebben az esetben nem fogok perelni, mert a minimális esélyt sem akarom megadni a fideszes médiának, hogy még egyszer meggyalázzák apám emlékét.” - indokolta Pikó, miért nem vesz jogi úton elégtételt a rágalmazás miatt. Az interjút teljes terjedelmében, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatják el. 

Majdnem 1500 új fertőzött, 14 ezer felett a gyógyultak száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.18. 09:42

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Elhunyt 33 ember, és újabb 1474 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
A kormányzati portálon azt írták: 46 290-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1142-re emelkedett, 14 088-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 31 060. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 41 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1712 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 179-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 25 734-en vannak, a mintavételek száma 894 385-re nőtt. Kiemelték: a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van, a kormányfő arra kérte a magyar családokat, hogy most ne tervezzenek külföldi síelést – írták. Hozzátették: Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnapi nyilatkozatában pedig arról beszélt, hogy nem szabad belefáradni a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk.
Felhívták a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől,
kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Védjük az időseket!

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozták. Közölték azt is, hogy a kormány – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken dolgozik. „Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog” – írták. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (14 434) és Pest megyében (5989) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2873), Borsod-Abaúj-Zemplén (2585), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2217) és Hajdú-Bihar megye (2136). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (471).