Előfizetés

Medvét láttak Miskolcon (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 10:53

Fotó: Veres Nándor / MTVA
Vasárnap hajnalban szúrta ki egy kamera, a villamossíneken császkált.
Medvét észleltek a Miskolci Önkormányzati Rendészet kamerái vasárnap hajnalban. Egészen pontosan 0:38-kor tűnt fel az állat a Testvériség utcán, majd a villamos síneken haladt a város felé, később visszafordult a Torontáli utcára, majd 0:49-kor az Őzugró utca felé haladva eltűnt a kamera látószögéből. A rendészek értesítették a rendőrséget, Miskolc MJV Önkormányzata pedig haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Vadaspark szakembereivel. 
Néhány nappal korábban a Lyukóvölgyben a lakosok figyeltek fel medvenyomokra az esőtől felázott, sáros talajon, a Magyar tanyán, az egyik kerítésen pedig az állat bundájából származó szőrcsomókat is találtak. Miskolc MJV Önkormányzata arra kérte a polgárőrséget és a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársait, hogy a területen járőrözve fokozottan hívják fel a környéken élők figyelmét az esetleges veszélyekre. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a medve nem játék, kerülni kell. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van, a legtöbb konfliktus pedig épp az anyamedvékhez köthető.

Gyermekorvosok: az ellátási rendszert veszélyezteti a kormány átalakítási terve

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 10:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Idővel a gyermekorvosi rendszer is megszűnhet, ha a szakemberek munkáját egészségügyi teamek veszik át - figyelmeztet a szakmai egyesület vezetője.
Átalakítja a kormány az egészségügyi alapellátó rendszert is. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azonban azt mondja, a törvényjavaslat szerint ez hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet. A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok - írja honlapján az ATV. Orbán Viktor körülbelül egy hete jelentette be, hogy belekezdenek az átalakításba."A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen és a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételét meg fogjuk teremteni" – fogalmazott a miniszterelnök. A praxisközösség azt jelenti, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.
A Népszava birtokába került törvényjavaslat szerint az ország 199 járásában plusz a fővárosban összesen mintegy 1000 praxisközösséget hoznának létre. Ezek változó méretűek lennének. Egy ilyenben átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a praxisközösség önmagában jó ötlet viszont az, hogy kötelezően egységes szerkezetűnek kell lennie, már nagy probléma. "A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak" - mondta Póta az ATV híradójának. Elmondása szerint nem veszi észre a felnőttorvos azokat a jeleket, ami alapján időben el lehetne juttatni a megfelelő helyre a gyereket. Hozzátette: ők már akkor veszik észre a bajt, amikor már megtörtént.
Az egyesület elnöke szerint az új rendszer hosszútávon egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből. Ami azért is probléma, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba.

A csatorna üggyel kapcsolatos kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a praxisközösségek létrehozásába nem fog beleszólni a kormány. Így az alapellátó orvosok eldönthetik, hogy kivel alkotnak praxisközösséget. Ha akarnak. Ugyanis ez nem lesz kötelező.

Pikó András: Kocsis Máté a józsefvárosiakon állt bosszút, de ez neki is fájni fog

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 09:57
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Politikai bosszúnak látja Józsefváros forrásainak elvonását a polgármester. Pikó András szerint a kerület magára maradt a járvány elleni küzdelemben.
A képviselőnk a kerület ellen dolgozik, Józsefváros Ferencvároshoz hasonlóan politikai bosszú áldozata lett – ez talán a legerősebb megállapítás a terjedelmes interjúban, amit a Magyar Hang készített Pikó Andrással. A VIII. kerületi polgármester úgy látja, hogy Kocsis Máté nem érti: annak ellenére, hogy különböző oldalon állnak, együtt kellene tudniuk működni a józsefvárosiak érdekében.

Vészhelyzet idején is beesett 1,3 milliárd Kocsis szövetségéhez

Most azonban nem ez történt: Kocsis a körzet országgyűlési képviselőjeként is megszavazta, hogy különböző forrásokból 1,25 milliárdot vonjanak el a kerülettől, és 400 millió forintot Ferencvárostól, mely részben még Kocsis körzetébe tartozik.  
„Emiatt nem tudunk felújítani 100 bérlakást, ezért ennyivel kevesebbet tudunk megpályáztatni. Az óvodáinkra sem tudunk 200 millió forintot elkölteni, a saját költségvetésünkben erre nincs pénz.” - mondta Pikó. A polgármester szerint az igazán dühítő, hogy a kerület megkopasztását koronavírus-járvány elleni védekezés költségeihez való hozzájárulással indokolták, miközben éppen a veszélyhelyzet idején 1,3 milliárd forintot juttattak annak a kézilabda-szövetségnek, aminek a kerület országgyűlési képviselője, Kocsis Máté a vezetője. (A Magyar Hang cikkében eredetileg 1,6 milliárdos támogatást említettek, de a tényleges összeg 1,38 milliárd forint volt - a szerk.)
Pikó úgy látja, egy képviselő nem viselkedhet úgy, ahogy Kocsis Máté viselkedett Józsefvárossal szemben. „Azt gondolom, ez később fájni fog neki, amikor majd jönnek a választások” -tette hozzá.

Minden forintnak megszabott helye volt

A polgármester beszámolója szerint bár a kerületet 13 milliárdos tartalékkal vette át, ebből csak 200 millió forint számított felhasználható általános tartaléknak. „Hatmilliárd forint le volt kötve különböző európai uniós programokra önrész címen, 2,2 milliárd a káptalanfüredi beruházásnak az állami támogatása volt (a régóta készülő önkormányzati gyerektáboré – a szerk.) Aztán volt még 600 millió forintunk, amit nem lehet felhasználni, csak parkolásfejlesztési célra. A fennmaradó összeg folyamatosan csökkent, hiszen ez a folyószámlán lévő összeg a 2020-as költségvetési évre vállalt feladatokra szolgált fedezetül. Vagyis a 200 milliós általános tartalékon felül minden forint mögé oda tudtam rakni egy olyan kötelezettségvállalást, amely meghatározta, mire lehet felhasználni” - magyarázta Pikó. 

Se pénz, se tájékoztatás

A járvánnyal kapcsolatban elmondta, a kormány nem csak a kerület forrásait vonta el, de a védekezéshez szükséges alapvető információkat sem közlik velük. „Az első hullám idején kaptunk tájékoztatást, megadták a fertőzöttek listáját is, a mi feladatunk volt, hogy minden karanténossal felvegyük a kapcsolatot. Most nem kapunk listát. Egyet tudunk tenni: a zöld számra bejelentkező karanténosoknak, akik segítséget kérnek, azoknak – saját döntésünk alapján, a saját forrásainkból – az ellátását természetesen megoldjuk.” Hozzátette, az önkormányzatnak egyébként ellátási kötelezettsége sem lenne, hiszen nincs rendkívüli veszélyhelyzet, mert a kormány nem rendelte el. 

Nem ad még egy esély a fideszes médiának

Újságírói kérdésre Pikó azt is elmondta, hogy nem tesz jogi lépéseket a Magyar Nemzet tényeket elferdítő cikke miatt, melyben – egy szövegkörnyezetből kiragadott mondatot idézve és félremagyarázva – azzal vádolták, hogy apjával szeretne felújíttatni kerületi bérlakásokat. Pikó egyébként egy hasonlatot felhozva pont arról beszélt, hogy nem normális dolog rokoni kapcsolatok alapján munkákat adni, édesapja pedig már elhunyt. „Ha egy újságíró olyan komoly szövegértési problémával küzd, hogy egy hasonlaton alapuló példabeszédet szó szerint ért és ír le, az nem újságíró. Akkor sem újságíró az illető, ha nem gondolja végig, hogy egy antikorrupciós stratégia vitájában életszerű-e, hogy a polgármester a miniszterelnök édesapjának korrupt állami beszállítói gyakorlatához hasonló korrupt gyakorlatot akar alkalmazni a kerületében úgy, hogy ráadásul mindezt a nyilvánossággal is közli. Ha mindezek után meg sem kérdez, hogy tisztán lásson, akkor nem csak nem újságíró, de nem is tisztességes ember. Özvegy édesanyámat nagyon megviselte az ügy, sokan hívták fel felháborodva. Rá tekintettel ebben az esetben nem fogok perelni, mert a minimális esélyt sem akarom megadni a fideszes médiának, hogy még egyszer meggyalázzák apám emlékét.” - indokolta Pikó, miért nem vesz jogi úton elégtételt a rágalmazás miatt. Az interjút teljes terjedelmében, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatják el.