Előfizetés

Kinyithatnak a mozik New York államban, a világvárosban zárva maradnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.18. 17:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Termenként és vetítésenként csak ötven nézőt engedhetnek be.
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója bejelentette, hogy pénteken kinyithatnak a New Yorkon kívüli mozik. A moziüzemeltetők, akik jelentős nyomást gyakoroltak a törvényhozókra, nagy győzelemként üdvözölték a szombat délután bejelentett hírt – írta a The Hollywood Reporter. A filmszínházak termenként és vetítésenként csak ötven nézőt engedhetnek be.
A Los Angeles-i után második legnagyobb nézőszámot jelentő New York városi mozik kinyitásáról még nincs szó.

Cuomo sajtótájékoztatóján elmondta, hogy
csak azokban a megyékben nyithatnak ki a mozik, ahol két hét átlaga alapján a lakosság két százalékánál kevesebb a koronavírus-fertőzött, és ahol nincsenek gócpontok.

A mozikban maszkot kell viselni, csak a nézőtéren ülve, evéskor vagy iváskor lehet levenni. A távolságtartásra is figyelni kell. Néhány nappal korábban a Global Cinema Federation (GCF) mozis szervezet levelet írt a kormányzónak, azt kérték, hogy a lehető leghamarabb kinyithassanak a filmszínházak. Új filmek nélkül, melyeket a mozikban vetíthetnénk, szervezetünk sok tagja nem lesz képes fennmaradni – írták.
„Augusztus 19-én azt mondta, a mozik lesznek a következők. Több mint egy hónappal később még mindig nem látszik a New York állambeli mozik újranyitásának útja”

– fogalmaztak.

A szervezet szerint ha nincsenek világos tervek a mozik nyitására, az elijeszti a stúdiókat, így az idén már nem mutatják be új filmjeiket. Hozzátették, hogy nem jelentettek még olyan fertőzést, amely moziból eredt volna. Az egyetlen élő szereplős hollywoodi film, amelyet 2020-ban bemutatnak az észak-amerikai mozik, az a Wonder Woman 1984, amely a tervek szerint karácsonykor debütál.

Minden ötödik vírusteszt pozitív lett Szlovéniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.18. 16:38

Fotó: Ales Beno / AFP / Anadolu Agency
A pénteki 16 százalékhoz képest szombaton 19,20 százalék volt a pozitív eredmények aránya.
Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest – derült ki a válságkabinet vasárnapi jelentéséből. Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán azt írta: az, hogy kevesebb tesztelést végeztek szombaton, nem jelenti azt, hogy a vírus kevésbé terjed. A pénteki 16 százalékhoz képest szombaton 19,20 százalék volt a pozitív eredmények aránya – tette hozzá.       A kormány által vasárnap közzétett adatok szerint
szombaton 726-tal 15 142-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Pénteken rekordszámú, 898 esetről számoltak be. Négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 191-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 265-en vannak kórházban, közülük 49-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt, vasárnapra 819-cel nőtt és elérte a 25 580-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 363-ra nőtt. Kórházban ápolnak 548 beteget, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Biden pihen, de így is nyerésre áll

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.18. 16:14
Joe Biden
Fotó: JIM WATSON / AFP
Trump közben védekezni kényszerül Iowában, Georgiában, Észak-Karolinában és Ohióban, pedig ezekben az államokban négy éve biztosan győzte le Hillary Clintont.
Az FBI nyomozást indított annak megállapítására, hogy a New York Postban megjelent, Joe Bident korrupcióval vádoló cikk vajon egy külföldi hatalom dezinformációs kampányának a része-e. A Post Rudy Giulianit, Trump elnök ügyvédjét nevezte meg forrásaként. Giuliani Andrij Gyerkacs ukrán képviselővel áll kapcsolatban, aki folyamatosan adagolja neki a feltehetően Moszkvában kikotyvasztott „kompromatot”, azaz a kompromittálónak szánt leleplezéseket. Trump korábbi tanácsadója, a csalás és sikkasztás miatt eljárás alatt álló Steve Bannon már szeptemberben azzal dicsekedett egy hollandiai tévéinterjúban, hogy „megszerezte” Hunter Biden számítógépének merevlemezét. A hétvégén Szijjártó Péter is a Postban megjelentekre utalva utasította vissza, hogy Biden Magyarországot bírálja, mondván előbb válaszolja meg az ukrajnai ügyeire vonatkozó kérdéseket.
Alig több mint két héttel a választások előtt Donald Trump új ellenségre talált – ezúttal saját pártjában. Ben Sasse nebraskai szenátor egy fórumán azt mondta: Trump felelőtlenül viselkedett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, elárulja az Egyesült Államok szövetségeseit, „diktátorok s..t nyalja”, üzleti lehetőségként bánik az elnökséggel, balra tolja az országot azzal, hogy nem határolódik el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőktől. Trump dühödt tweet-zuhatagban válaszolt, mindennek elmondta Sasse-t és felszólította a republikánusokat, hogy szavazzák ki a szenátusból. A probléma azonban éppen az, hogy a jövőjüket féltő konzervatív politikusok maguktól kezdenek távolodni a rájuk nézve toxikus elnöktől. Másrészt Trumpnak, ha még négy éves kormányzásra készül, nem érdeke, hogy a szenátusban demokrata párti többség jöjjön létre. Az elnök is látja a számára tartósan kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatokat. Pénteken, a georgiai Maconban, egy kampánygyűlésén azon morfondírozott, mi lesz, ha veszít Bidennel, „az elnöki történelem legrosszabb jelöltjével” szemben. „Lehet, hogy el kell hagyjam az országot” – gondolkodott hangosan Trump. Szombaton a michigani Muskagonban az állam kormányzóját, Gretchen Whitmert támadta, amiért nem hajlandó visszavonni a járványügyi megszorításokat. Hívei erre azt skandálták, hogy „Zárják be!”, mire Trump nevetve legyintett: „Mindet zárják be!” Két hete az FBI leleplezett egy Whitmer elrablására és esetleges meggyilkolására irányuló összeesküvést, aminek valódiságát Trump most kétségbe vonta. Biden pihent a hétvégén, az alelnökjelölt Kamala Harris szenátor pedig hétfőig lemondta a kampányeseményeit, mert két munkatársa elkapta a Covid-19-et. Ez azonban nem jelenti, hogy a Trump-Pence duóé a színpad: Biden és Harris augusztusban és szeptemberben is sokkal több kampányadományt kaptak, amiből most csaknem 2-1 arányban tudják dominálni a „csatatér” államok hirdetési piacát. Trump közben védekezni kényszerül Iowában, Georgiában, Észak-Karolinában és Ohióban, pedig ezekben az államokban négy éve biztosan győzte le Hillary Clintont.