Előfizetés

Itt az első Facebook-sztrájk

Gulyás Erika Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.10.21. 07:45
Boros Péterné az MKKSZ elnöke
Fotó: Népszava
Az „Ötszázezren az 500 000-ért” eseménynéven meghirdetett virtuális sztrájk keretében felidézik, hogy mi mindennel verte át a kormány a szociális szférát.
Online tiltakozó akciót indított kedden a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amivel megerősítik a szociális ágazat munkavállalóinak béremelése és az egészségügyben osztott bruttó félmillió forintos egyszeri jutalom szociális területre való kiterjesztése érdekében megfogalmazott eddigi követeléseiket. Az „Ötszázezren az 500 000-ért” eseménynéven meghirdetett virtuális sztrájk keretében felidézik, hogy mi mindennel verte át a kormány a szociális szférát azóta, hogy tavaly hazug ígéretekkel rávette az érdekvédőket a március 14-re meghirdetett munkabeszüntetés felfüggesztésére. Kollektív szerződésről és többéves bérfelzárkóztatási programról szólt az ígéret, ám azok egyikét sem teljesítette az Orbán-kabinet, az emiatt 2019. október 10-re meghirdetett sztrájkot pedig a bíróságon lehetetlenítette el.
A mostani akciósorozat jövő keddig tart, de a humántárcának ennél több időt adnak követeléseik teljesítésére, hogy a szociális munka napján, november 12-én a listába szedett 63 munkakörben dolgozók megkaphassák a pluszpénzt – tájékoztatta lapunkat Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. A tiltakozás pikantériája, hogy a látszólag jobb helyzetben lévő egészségügy is forrong. Tegnap jelent meg a Medicalonline szakportálon a Magyar Orvosok Szakszervezetét vezető Szabad Zoltán bejelentése, hogy „rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat” gyűjtenek. Ebben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem írják alá a jogviszonyukat kedvezőtlenül megváltoztató új munkaszerződéseiket. Így akarják a törvénymódosítás újratárgyalására kényszeríteni a kormányt. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy Összefogás az Egészségügyért néven akciószövetséget hoztak létre másik négy szakszervezettel, s az együtt 12 ezer fős taglétszám reményeik szerint már elég erős legitimációt ad, hogy Pintér Sándor belügyminiszter belemenjen a törvénymódosítás újratárgyalásába. 

Dajkák fertőtlenítik az óvodákat

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.10.21. 07:30

Fotó: Röhrig Dániel
Emellett két műszakban helyettesítenek, utcát, udvart takarítanak, mosogatnak.
Noha Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint a közelgő iskolai őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön” a koronavírus, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szakmai felügyelete alá tartozó intézményrendszer jó része – mint arra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is rámutatott – nem is lesz zárva az őszi szünetben: az óvodák nyitva maradnak.
Azt már lehet tudni, hogy az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítás várható az őszi szünet alatt, arról azonban nem lehetett hallani, hogy az óvodákban is elrendeltek volna hasonlót. Pedig a vírus itt is jelen van: az Operatív Törzs legutóbbi tájékoztatása szerint kedden 46 óvodában és 21 iskolában volt rendkívüli szünet koronavírus-megbetegedések miatt. A kérdést az Emmi tisztázta: lapunk megkeresésére közölték, az óvodákra nem vonatkozik az őszi szünet, így az iskolákhoz hasonló nagytakarítás nem is rendelhető el. – A mindennapi takarítás, fertőtlenítés ugyanakkor ezekben az intézményekben is kötelező. A takarításhoz, fertőtlenítéshez szükséges fertőtlenítőszereket havonta biztosítja a kormány valamennyi köznevelési intézmény részére, így az óvodák részére is – írták. Érdeklődtünk arról is, a fertőtlenítőszerek mellett a szükséges számú takarítószemélyzet is biztosított-e az óvodák számára, ám erre a kérdésre nem kaptunk választ. A PDSZ elmúlt hetekben végzett felméréséből ugyanakkor kiderült, hogy több óvodában a dajkák feladata a szakszerű fertőtlenítés. – Nálunk ezt a dajkáknak írták elő, amivel jelentősen megnövekedett a munkaterhük, hiszen minden játékot naponta fertőtlenítenek, amikor kimegyünk a gyerekekkel az udvarra, valamint az udvari játékokat is kétnaponta fertőtleníteni kell – írta egy óvodapedagógus arra a kérdésre, intézményükben hogyan oldják meg a fertőtlenítést. A munkaterhekről egy dajka is beszámolt a szakszervezetnek.
– Két műszakban dolgozunk, helyettesítünk, lázat mérünk, gyerekeket kiadunk, beveszünk. Közben csoportszobát takarítunk, fertőtlenítünk, ahogy a többi mellékhelyiséget is, ebédeltetünk, utcát, udvart takarítunk, mosogatunk

– sorolta a tennivalókat. Mindez nem egyedi eset. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, Fábián Katalin lapunknak elmondta, az óvodákban eddig is a dajkák feladatkörébe tartozott a takarítás, de most „még szorosabb a beosztásuk” a kötelező lázmérés, fertőtlenítés miatt. Törvény szerint minden óvodai csoportra egy dajkát kell alkalmazni, ám még ez is gondot jelenthet a kisebb vidéki településeken. Fábián Katalin hiányolta az óvodai dolgozók rendszeres szűrését is.

Koronavírusos a Szent János Kórház főigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.21. 07:17

Fotó: Shutterstock
A kórházi protokoll miatt nincsenek közvetlen kontaktjai.
Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatóján október 20-án reggel koronavírus-tesztet végeztek, melynek pozitív eredményéről a kora esti órákban értesült

– közölte Facebook-oldalán az intézmény.

A bejegyzés szerint a kórház szigorú járványvédelmi protokolljának köszönhetően Takács Péternek az intézményben szoros kontaktja nincsen, tünet-, és panaszmentes, feladatait a következő 10 napban otthoni munkavégzés keretein belül látja el.