Előfizetés

Foltossá is tehet a napfény

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.10.21. 13:03

Fotó: Shutterstock
A pigmenttermelő sejtek működési zavarai olyan nyomokat hagyhatnak a bőrön, amelyek kezelése gyakran kevés sikerrel jár, ezért könnyebb megelőzni a kialakulásukat.
A pigmenttermelő sejtek fokozott aktivitása következtében főleg a homlokon, a felső ajak feletti és az orcák oldalsó részén, de akár a nyakon és a dekoltázson is fokozottan pigmentált foltok jelenhetnek meg. Ezeket leggyakrabban gyógyszerek váltják ki, fogamzásgátlót szedő nőknél vagy terhesség alatt és után alakulhatnak ki, de különböző külső kémiai anyagok hatására is előfordulhat, hogy a napfénnyel kölcsönhatásba lépve bizonyos területeken fokozódik a pigmentáció – mondta Földes Márta, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza a Népszavának.
A hirtelen megjelenő foltok nyáron még sötétebbé válnak, élesebbé válik a kontraszt az egészséges bőrhöz képest. A kezelésük nehéz, van ugyan több technika is az eltávolításukra, jó eredményeket lehet elérni például a halványító krémekkel, és vannak lézeres és különböző hámlasztásos kezelési lehetőségek, a szakorvos szerint elsősorban a megelőzésre kellene törekedni. Már az első tavaszi napsütéstől kezdve nagyon fontos a magas faktorszámú fényvédő használata. Hajlam esetén nemcsak az arcot, hanem a ruhából kilátszó területeket is érdemes bekenni. A fényvédelem a kezelések után is fontos, mert foltok vissza is térhetnek.

Más foltok

A pigmenthiány legismertebb formája a vitiligo, amely szintén jól körülírható területeken jelenik meg. Ilyenkor azonban a foltok a környezetnél jóval világosabbak, akár teljesen fehérek. A megjelenésük hátterében a pigmenttermelő sejtek működésének csökkenése, illetve akár a melanocyták pusztulása is állhat. A fényvédelem ekkor is nagyon fontos, mivel a fénnyel szembeni legfontosabb védekezőmechanizmus, a pigment hiányzik, hólyagosra is éghet a pigmenthiányos terület – figyelmeztetett a bőrgyógyász. 
Akik a munkájuk miatt fokozottan ki vannak téve a napfénynek, vagy amint kisüt a nap, kimennek a kertbe, az évtizedek alatt annyi napfényártalmat szednek össze, ami idősebb korban a foltokon kívül egyéb bőrtüneteket is okozhat.

Ilyen bicikliutat eddig még biztos nem látott

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.21. 12:50

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt / MTI
Hat különböző helyszínen telepítik azt az anyagot, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni.
Éjszakánkét világító burkolatot kapott egy kerékpárút Esztergomnál.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az állami tévé műsorában azt közölte, hogy ez egy újdonság lesz a magyar közutakon, ugyanis elsőként az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút hazai Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán épül tesztút – számol be róla az MTI.     
Hat különböző helyszínen telepítik azt az anyagot, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni. Az útréteg negyedik, azaz kopórétegébe keverik a gyantába ágyazott szilikátszemcséket, és különböző sűrűséggel terítik szét, hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely kellemes, nem bántja a szemet. Ez a környezetkímélő megoldás hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez – tette hozzá.  Az állami hírügynökség szerint az államtitkár kitért arra is, hogy az új technológia telepítése csak minimálisan, 4-5 százalékkal emeli a kerékpárút létesítésének költségeit.

Sikerült aszteroidakőzetet gyűjtenie a NASA űrszondájának

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.21. 10:07

Fotó: AFP
Az, hogy minőségében és mennyiségében is megfelelő volt-e a mintavétel, néhány nap múlva derül ki.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Osiris-Rex nevű űrszondájának közép-európai idő szerint kedden éjfél körül terv szerint sikerült megközelítenie a Bennu aszteroida felszínét, hogy talajmintát gyűjtsön be róla, és azt majd visszahozza a Földre, de hogy sikerült-e a mintavétel, csak néhány nap múlva derül ki – közölte a NASA.
Az Egyesült Államok először kísérelt meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről, és az volt a terv, hogy legalább 60 grammnyi – de akár két kilogrammnyi – anyagot begyűjt kedden. A mintavételt többször elpróbálta az űrszonda, és most közelítette meg az aszteroidát a legjobban. Nem szállt le a felszínére, csak annyira került közel hozzá, hogy 3,4 méter hosszú karja nitrogéngázt kifújva felverje az égitest porát, és be tudjon gyűjteni valamennyit a talajból. Maga a begyűjtés 5-10 másodpercig tartott, és az űrszondának vissza kellett térnie keringési pályájára. Azért nem bizonyos, hogy sikerült a mintavétel, mert ennek lehettek akadályai. A mintavétel sikeressége szerdára kiderülhet, a minta mennyisége pedig körülbelül tíz nap múlva. Mindenesetre, ha nem sikerült begyűjteni a minimálisan megszabott anyagmennyiséget, akkor a szonda később, legfeljebb kétszer próbálkozhat, és 2023-ban visszatér a Földre a mintákkal.
A Bennut 1999-ben fedezték fel, és kutatók szerint olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulásának módjára. A Bennu a Földéhez hasonló távolságban, de más pályán kering a Nap körül. A szondát 2016-ban bocsátották fel, és 2018-ban állt rá a 750 méter sugarú keringési pályára az 510 méter átmérőjű aszteroida körül.