főváros;parkolás;Budapest;

2020-10-22 07:40:00

Budapesti parkolás: kezdődnek a vizsgálóbizottsági meghallgatások

Minisztert, volt és jelenlegi polgármestert, korábbi főpolgármester-helyettest és cégvezetőket is beidéz az előző ciklusok gyanús ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság.

Akár Tarlós István volt főpolgármestert is behívjuk meghallgatásra, ha szükségessé válik – mondta korábban a Népszavának Havasi Gábor (Momentum) az idén nyáron felállított fővárosi vizsgálóbizottság elnöke. Az első körben mindenesetre nem teszik. A meghívottak listája így se rövid. A budapesti és a kerületi parkolási rendszerek elmúlt 25 éves működésének anomáliáinak feltárása érdekében – az ügyben az önkormányzati választások előtt igencsak elmélyedő - Baranyi Krisztina Ferencváros független polgármesterének, a téma felelősének javaslatára a következő személyeket kívánja meghallgatni a bizottság: Szeneczey Balázs (Fidesz) parkolásért felelős volt főpolgármester-helyettes, Fürst György (MSZP), korábbi vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi alpolgármester, a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezető-tulajdonosa, Hardi Róbert, volt ügyvezető, a Ferencvárosi Parkolási Kft. volt ügyvezetője, Kupper András egykoron fideszes képviselő, azóta több parkolással foglalkozó cég ügyvezetője, később tulajdonosa, Borsi Imre, a Loux Kft. volt tulajdonosa, a FER-PARK 2010 Kft. volt ügyvezetője, valamint Lakos Imre (MSZP), XI. kerületi volt parkolásért felelős alpolgármester. Baranyi szerint ők adhatnak releváns információt a parkolásüzemeltetés 2010 előtti és utáni működéséről.

Élő Norbert (DK) bizottsági tag javaslatára később Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármester, Rogán Antal (Fidesz) volt V. kerületi polgármester, jelenlegi miniszter, Láng Zsolt (Fidesz) volt II. kerületi polgármester, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának jelenlegi vezetője és Bácskai János (Fidesz) előző IX. kerületi polgármester is felkerült a listára. Kérdés, hogy ki jön el majd a meghallgatásra. Havasi Gábor a Népszavának elismerte, hogy ez nem formális idézés, ilyet az önkormányzat nem adhat ki, így a megjelenés nem kötelező. A vizsgálóbizottság elnöke szerint azonban nehéz lesz elfogadható indokot találni a távolmaradásra.

A fővárosi parkolási maffiával való leszámolás a tavalyi önkormányzati választási kampány egyik forró témája volt. Karácsony Gergely főpolgármesterként már az első Fővárosi Közgyűlés elé bevitte az ügyet és az ellenzéki többség a Fidesz-frakció ágálása ellenére úgy döntött, hogy kitiltják a külsős vállalkozókat a parkolás üzemeltetéséből. Egyúttal belengették: ez csak az első lépés, a végső cél egy egységes parkolási rendszer kialakítása Budapesten. Az erről szóló javaslat azonban azóta se került a közgyűlés elé.

Sőt a több milliárd forintos parkolási bizniszt veszélyeztető fővárosi rendelet miatt Sára Botond (Józsefváros előző Fideszes polgármestere) vezette fővárosi kormányhivatal jogorvoslatot kért. A Kúria Patyi András vezette önkormányzati tanácsa pedig a kormányhivatalnak adott igazat, mondván ez nem fővárosi, hanem kerületi feladat. Így a rendelet cégek bevonását tiltó része nem léphetett életbe.

A fővárosi vizsgálóbizottság idei évébe a kedden elfogadott munkaterv szerint a parkolás mellett a Budapest patkánymentességének fenntartására 2018-ban kiírt közbeszerzési eljárás vizsgálata fér bele. Így jövő évre csúszik a Combino villamos-beszerzés, a BKV 2010 előtti eladósítása, az elektronikus jegyrendszer, a 3-as és 4-es metró metró beruházás, a Rác fürdő felújítása, a Bálna eladása és a Biodóm-projekt vizsgálata.

A bizottság az egyes vizsgálatok során arra keresi a választ, hogy a lesújtó eredményekhez vezető eseménysor mely pontjain azonosítható döntéshozatali deficit, korrupt vagy egyéb jogellenes mozzanat, megállapítható-e büntetőjogi vagy politikai felelősség. Ha indokolt, akkor további vizsgálat, per, eljárás indítását kezdeményezik a rendőrség, az OLAF, Strasbourgi bíróság, GVH stb. előtt. A záró jelentést a jelenlegi tervek szerint jövő év végére készítik el.